12. Tek po Šentviški planoti

PONIKVE

23 06
 2019

Za 12. izvedbo Teka po Šentviški planoti so »Panikuci« obnovili in razširili svojo lovsko kočo. Teklo je 55 odraslih in 10 otrok, skupaj torej 65 tekmovalcev za točke PGT. Najhitrejša na nekaj manj kot 9-kilometrskem teku sta bila Denis Štenkler in Mihaela Tušar. Za Denisa je bila to premierna zmaga v pokalu PGT, za Mihaelo pa 30. (po letu 2010, za to obdobje za statistiko v pokalu skrbi Anej Likar).
V prijetnem, še nekoliko prevročem vremenu je bil tek prijeten. Organizatorji so spremenili progo (kar pomeni, da sta časa zmagovalcev tudi nova rekorda), pri Črvovem vrhu, ki je najvišja točka planote, so jo speljali v obratni smeri kot doslej, tako da imajo tekači poslej opraviti z dvema spoštovanja vrednima klancema. V naši mini anketi so spremembo sprejeli z odobravanjem.
Zmagovalec je – kljub temu, da je dan prej tekel na 1500-metrskem vzponu na Krn – zmogel dovolj moči za oba vzpona, navzdol pa itak »ni težav«, kot je povedal za LT. Do Črvovega vrha je vodil Anej Likar, tam pa je zašel (nismo uspeli z gotovostjo ugotoviti, ali je bilo z označevanjem proge kaj narobe) in odstopil. Glede na razredčeno konkurenco na Ponikvah je bila to lepa priložnost za zmago, ki pa jo je izkoristil Denis. V boju za drugo mesto do zadnjega metra je bil uspešnejši domači adut Borut Mlakar, a niti Gregor Močnik iz Tolmina ni smel biti s tretjo stopničko nezadovoljen (sploh, ker mu je v svoji kategoriji sledil sin Luka, tekla pa sta še hčerka Neja in mlajši sin Bine, za katerega je bil to prvi tek na PGT).  Kot običajno sta, ob asistenci nekaterih drugih mladih tekačev, vsi pa so polni energije in obetavne prihodnosti, na otroških tekih prevladovali Močnikovi in Leban Ježevi (Gaja, Vita, Svit, Kras), slednji so domov odpeljali kar štiri medalje, v rezervi pa imajo še petega šampiona, Brina, ki je tokrat tekel malo za hec, brez startne številke. Ampak niti Močnikovi še niso uporabili vseh družinskih talentov …
Mihaela Tušar, neuničljiva Cerkljanka, je zaokrožila vsoto zmag na PGT na 30, njena nič manj vztrajna konkurentka in prijateljica Urša Trobec (Urša ima daljšo tekaško zgodovino)  je bila druga, Rebeka Petrovčič pa je s tretjim mestom spet dokazala, da so ji blizu tudi gorski teki, ne le ravninske preizkušnje.
Glede na to, da so Ponikve kraljestvo Jake Hvale in smučarskih skokov, je bila logična odločitev organizatorjev, da za pomoč pri vodenju razglasitve izidov zaprosijo Danila Pudgarja. Proslavljenega slovenskega skakalca bi bilo sicer lepše videti ob obnovljeni skakalnici, tako pa bo morala naprava na Ponikvah še čakati na boljše čase (in Jaka na naslednike). Dodajmo zanimivost, da je Danilo edini od tekmovalcev pretekel celotno progo, tudi na odsekih, kjer se bolj splača hoditi. Za takšen pristop se je odločil na vseh letošnjih tekmah PGT. Če je že tek, potem naj se teče, svojo odločitev rad pokomentira nekdanji skakalec.
Naslednji tek v seriji PGT bo Resia Vertikal, tek v Rezijanski dolini, štel bo za udeležbo. Pripravili ga bodo v soboto, 6. julija, start je napovedan za 17. uro.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Denis Štenkler (TK Šmarnogorska naveza) 37:41
  2. Borut Mlakar (ŠD Šentviška gora) 39:47
  3. Gregor Močnik (Tolmin) 39:48

Ženske:

  1. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 45:34
  2. Urša Trobec (KGT Papež) 46:35
  3. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 47:48

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler
člani: Andrej Kragelj
st. člani: Gregor Močnik
ml. veterani: Borut Mlakar
veterani: Simon Drole (PD Podbrdo)
st. veterani: Robert Petrovčič (AK Pivka)
super veterani: Zvonko Šulin (ŠD Boka)
ml. članice: Rebeka Petrovčič
članice: -
st. članice:  Tina Oberstar
ml. veteranke: -
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Marta Šorli (PGT)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
st. dečki: -
ml. deklice: Anuška Gruden (AD Posočje)
st. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)


Fotogalerija 1 (tudi z izidi) je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipPzMI5WlURhuMUPYzBSL0RkTxO0i8J23xKJ9XeP1ph15WRGRLUqC4FfZUSkjA7atw?hl=sl&key=VjE3X2hKSVo2VnJFUU9CT0NDT19fbDlWMUIxVmVR

Fotogalerija 2 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNhZUuqXA2eLdP0tIOExNd_XDh2yr6gdTLQnPM6KEgY4xhbLTwVXDKLjF-5EKlxOQ?hl=sl&key=dktQNVJyd2U0M1pQMEI1aEtDQTlNanhsa0poR3FB

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=_TJlqdiSdBw&feature=youtu.be

 

VJ