24. Tek na Ratitovec

ŽELEZNIKI

02 06
 2019

AD Železniki so tudi za 24. izvedbo svojega gorskega teka pripravili raznovrstno tekaško ponudbo za vse starosti. V središču je bil tek na 11-kilometrski progi s 1200 višinskimi metri, na katerem se je merilo 124 tekačev in tekačic. Z rekordom 1:01:01 je zmagal Timotej Bečan, po nepozabnem finišu z Miranom Cvetom. Med ženskami je bila najhitrejša Mojca Koligar z odličnim časom, ki je seveda tudi rekord proge, saj so ženske prvič tekle na dolgi trasi. Vrnila se je Mateja Kosovelj, bila je tretja.

Tek je veljal za državno prvenstvo navkreber, za mladince in člane, za slovenski pokal, za PGT in Pušeljc, poleg tega pa je bila to tudi pregledna in izbirna tekma za sestavo državne reprezentance za nastop na evropskem prvenstvu 7. julija v švicarskem Zermattu.

Tam bosta naša najmočnejša zastopnika zmagovalca Ratitovca. Timotej je v nepozabnem finišu (posnet na video v produkciji LT) Miranu zadal prvi poraz na tej progi, oba sta popravila rekord Škota Andrewa Douglasa s tekme za svetovni pokal. Mojčin čas nima primerjav, saj so dekleta na 11-kilometrski progi tekla prvič, po oceni trenerja Edvina Kosovelja pa ima mednarodno težo. Pred EP sta Timotej in Mojca (obranila sta lanska naslova državnih prvakov) – kot se zdi – največja obeta za slovensko zastopstvo. V reprezentanco se po seriji poškodb vrača proslavljena Mateja Kosovelj. Nima prav veliko treningov, do Zermatta pa se njena pripravljenost lahko dvigne. Ob Miranu sta tu vedno zanesljivi Gašper Bregar in aktualna gorska tekačica leta Barbara Trunkelj, optimizem pa vzbujajo tudi mladinci in mladinke, po daljši slovenski odsotnosti iz svetovnega vrha je med njimi morda naslednik Lee Einfalt, zadnje osvajalke svetovne medalje. Povejmo še, da je Mojca na start prišla zadnji hip, torej je bila nekoliko manj zbrana, na cilju pa je delovala sveže, gotovo ni izčrpala vseh moči.

Miran in Timotej sta z ramo ob rami pritekla do ciljnega lijaka pred Krekovo kočo, nato pa je mlajši zmogel pospešek in povsem izčrpan prvi prečkal ciljno črto. Prizora po prihodu v cilj ne bomo opisovali, morate si ogledati video, v katerem je tudi nekaj izjav najboljših.

Med člani je presenečenje šele osmo mesto letos odlično pripravljenega Jošta Lapajneta, a za to obstaja razlog: dan pred tekmo se mu je porušilo zdravje in na startu se je pojavil s precej manj energije, kot je tačas objektivno zmore.

Na štirikilometrskem Panoramskem teku so bili najhitrejši: Marko Abram (PD Podbrdo) – člani, Katarina Pritržnik (TSK LiMa Dynafit) – članice, Marko Leban (Hiplex Team) – veterani, Irena Gartner (AD Železniki) – veteranke.

 

Izidi:

11 km, absolutno, moški:

  1. Timotej Bečan (KGT Papež) 1:01:01
  2. Miran Cvet (KGT Papež) 1:01:03
  3. Gašper Bregar (KGT Papež) 1:04:19

Ženske:

  1. Mojca Koligar (KGT Papež) 1:11:54
  2. Barbara Trunkelj (Salomon) 1:16:58
  3. Mateja Kosovelj (AK Gorica) 1:20:42

Zmagovalci kategorij (na različnih razdaljah):

Člani: Timotej Bečan
Članice: Mojca Koligar
Ml. veterani: Simon Alič (ŠD Nanos)
Ml. veteranke: Maja Dolinšek
Veterani: Miran Cvet
Veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
St. veterani: Bojan Galin (ŠKD Mekinje)
St. veteranke: Boža Meža (KGT Papež)
Mladinci: Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica)
Mladinke: Nuša Mali (AK Domžale)
St. dečki: Maj Pritržnik (TSK LiMa Dynafit)
St. deklice: Loti Rotar (TK Šmarnogorska naveza)
Dečki: Žan Šubic (ŠD Tabor Žiri)
Deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)
Ml. dečki: Luka Močnik (Tolmin)
Ml. deklice: Kiara Blatnik (OŠ Blanca)

Fotogalerija je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOePNgZ5wAlYNhGGpbC85eow8mdHrxOMhu5VdBxLGZloEfEhlRaoVXSdNVVGCmChQ?hl=sl&key=WXUwVUp3ck1heFNJV25mbjEwZ09oZ05WUjlzSUpB

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=Xd9XDARJ-XA&feature=youtu.be

 

VJ