Štafeta Ljudstva tekačev Bovec-Koper 2019

PRIMORSKA

14 03
 2019

 
Pripadniki Ljudstva tekačev, zbrani okrog istoimenskega spletnega portala, bomo v soboto, 6. aprila 2019, teden dni pred Luka Koper 6. Istrskim maratonom, s štafetnim tekom, dolgim 150 kilometrov, šestič povezali Bovec in Koper ter v Istro prenesli bovško energijo, pomoč za uspešno izvedbo Istrskega maratona (13. in 14. aprila). Vabljeni k sodelovanju!

Ljudstvo tekačev bo v sodelovanju z Bovec maratonom in Istrskim maratonom pripravilo tradicionalni štafetni tek od Bovca do Kopra, ki povezuje ti dve domovanji primorskih maratonov (tretji, gorski, je doma v Podbrdu) in prenaša iskro te kraljevske tekaške ideje po Primorski.

Štafeta Ljudstva tekačev je ena od unikatnih tekaških prireditev tega neformalnega združenja, ki v Sloveniji nimajo primerjave in ki s svojim prvinskim odnosom do teka pritegujejo nove in nove ljubitelje te demokratične oblike športa in rekreacije.  Tudi tokrat so k sodelovanju vabljeni vsi tekači dobre volje, na desetih odsekih skupne dolžine 150 kilometrov bo dovolj priložnosti, da se natečejo po mili volji (tekač si lahko privošči tudi več odsekov zapored), hitrost teka pa ni pretirana in se prilagaja sodelujočim tekačem.

Leta 2014 so tekači iz Bovca v Koper s premierno štafeto prenesli idejo prvega primorskega (in slovenskega) maratona iz leta 1979, rojeno v Bovcu, ter jo predali v roke organizatorjev Istrskega maratona, od tedaj pa štafeta vsako leto en dan potuje med Bovškim in Istrskim maratonom, ju povezuje in prenaša njuno energijo, s katero se maratona vzajemno oplajata. K sodelovanju ste vabljeni vsi, ki želite prispevati k negovanju maratonske ideje, ne samo Primorci, temveč tudi tekači iz drugih koncev Slovenije in tujine, saj je tek po prepričanju pristašev Ljudstva tekačev dejavnost, ki presega vsakršne meje, ki ljudi združuje ter jih osvobaja predsodkov in zavor.

Štafeta je neformalno druženje prijateljev teka, ki sodelujejo na lastno odgovornost. Udeležba je prostovoljna, vsak tekač poskrbi za svoje potrebe, na poti upošteva prometne predpise in skrbi za svojo varnost. Pri tem mu pomoč in podporo na celotni trasi zagotavljajo predstavniki Ljudstva tekačev.

Kandidati za sodelovanje v štafeti naj se do 29. marca 2019 prijavijo na e-naslov:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.,

lahko pa tudi pokličejo na
telefonsko številko 031/618-952 (Venčeslav).

Podrobnejši načrt bo narejen na podlagi prijav. Iz Bovca se bodo tekači prve izmene na pot podali ob 5.00, v Koper pa naj bi pritekli nekaj po 23. uri.

Predvidena trasa štafetnega teka Bovec-Koper (6. aprila 2019):

Bovec-Kobarid, 23 km, start ob 5.00
Kobarid-Tolmin, 14 km, start cca ob 7.30
Tolmin-Kanal, 17 km, start cca ob 9.30
Kanal-Solkan, 18 km, start cca ob 11.30
Solkan-Bilje, 11 km, start cca ob 13.30
Bilje-Zagrajec, 14 km, start cca ob 15.00
Zagrajec-Dutovlje, 14 km, start cca ob 17.30
Dutovlje-Sežana, 8 km, start cca ob 19.00
Sežana-Boljunec, 14 km, start cca ob 19.45
Boljunec-Koper (Taverna), 17 km, start cca ob 21.15, prihod na cilj ob cca 23.15

Urnik je približen, dejansko ga bo narekoval tempo sodelujočih. Tekači bodo prenašali štafetno palico iz aluminija, dolgo 15 centimetrov in premera 3 centimetre. Osnovna naloga je preteči vso razdaljo, pri čemer na posameznih odsekih sodeluje poljubno število tekačev. Vsi tekači svoje sodelovanje potrdijo s podpisom. List s podpisi  bo shranjen v arhivu društva Istrski maraton.

Pri peti izvedbi štafete (Koper-Bovec) je 8. septembra 2018 sodelovalo 33 tekačev.

 

VJ (avtor je pobudnik za izvedbo štafete)