6. Gorski tek na Sabotin

SOLKAN

24 02
 2019

Šeste izvedbe Gorskega teka na Sabotin se je 24. februarja 2019 udeležilo 75 tekačev, med katerimi je bilo kar nekaj Italijanov. V prijetnem, sončnem in mirnem vremenu sta slavila Sebastjan Zarnik in Varineja Drašler.

Pobudnik in organizator Miha Repič je tek izpeljal v svojem slogu, s pridihom improvizacije in z maloštevilnimi sodelavci, med katerimi so bili tokrat pripadniki tekaške skupine Renata Lešnika Počasni, a drzni. Trasa, speljana mimo zgodovinskih pomnikov, je na vseh štirih kilometrih (in 500 višinskih metrih) pripovedovala svojo zgodbo o prvi svetovni vojni. Niso vsi tekači enako dovzetni zanjo, nekateri komajda vedo, kaj pomenijo jarki in kaverne, skozi katere so tekli, tega pa zanesljivo ni mogoče reči za Sebastjana Zarnika, 41-letnega Kamničana, pred leti državnega reprezentanta in enega najboljših slovenskih gorskih tekačev, hitrega tudi na ravninah. Sebastjan se občasno odloči za nastop na katerem od primorskih tekov, lani je prišel na Tek treh vrhov, speljan tudi prek Sabotina, in zmagal. Zgodovina in geografija sta ga od nekdaj privlačili, v svojo tekaško pripravo vedno vključi tudi spoznavanje območja, kjer teče, in njegove preteklosti. Tako pride do zanimivega zlitja okoliščin in dodatne motivacije za nastop.

Sebastjan je za LT povedal, da zdaj, ko so njegovi resno tekmovalni časi mimo, ne trenira več redno in sistematično kot včasih, teče bolj za dušo, in zadnje čase ne prav pogosto v klanec. Očitno pa je bila njegova pripravljenost zadostna za to, da je na Sabotinu, kjer si je z družino privoščil prijeten nedeljski izlet, stopil na najvišjo stopničko. Na začetni ravnini je vlekel Elis Filipič, že lep čas redni osvajalec stopničk v PGT, Marko Abram pa je nekoliko zaostal in zaostanek nadoknadil med vzponom, ki je njegova močna stran (»pa saj v Podbrdu niti nimam kje trenirati ravnine!«). Sebastjan ima noge tako za ravnino kot klanec, tako da si je na cilju priboril udobnih 20 sekund prednosti, ne da bi se naprezal prav do konca. Elis, sicer Sebastjanov vrstnik, bo svoje čakanje na prvo zmago še nekoliko podaljšal, 16 let mlajši Marko pa bo imel še veliko priložnosti za uveljavitev svojega talenta. Kaže, da bomo Sebastjana letos še večkrat videli na primorskih gorskih tekih in zanimivo bo videti, kako se bo meril z drugimi, tokrat odsotnimi prvokategorniki PGT.

Med ženskami je novo zmago vknjižila Vrhničanka Varineja Drašler, kljub bolezni, iz katere je ravno prišla. Mihaela Tušar, 29 let starejša veteranka, priznava, da  ji na začetku leta ne uspeva trenirati niti približno toliko, kot si želi, a ji na svežino za zdaj vendarle še uspevajo dobri teki. Tretja na stopničkah, Gaja Leban Jež, je bila na Sabotinu najprijetnejše presenečenje.  12-letna Tolminka, letnik 2006 (kar 40 let je mlajša od Mihaele), se je letos odločila iz otroških tekmovalnih kategorij preskočiti na članske. To je bil njen prvi članski tek – in to še kako uspešen! S pripravo, ki je enaka kot doslej za mladinske teke, si je priborila tretjo stopničko in bo odslej tekla samo še na članskih tekih. Srečno, Gaja!

Izvedbi teka lahko zamerimo, da je čaja prehitro zmanjkalo in da so brez njega ostali počasnejši tekači, ki so ga bili najbolj potrebni, na zadnjem zavoju, ob prihodu iz rova, pa je manjkal usmerjevalec proti cilju.

Naslednji tek iz serije PGT bo 6. aprila v Vrhpolju pri Kozini.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Sebastjan Zarnik (Brooks Slovenija) 25:06
  2. Elis Filipič (Endorfin) 25:26
  3. Marko Abram  (PD Podbrdo) 25:36

Ženske:

  1. Varineja Drašler (Artstone)  31:28
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 32:00
  3. Gaja Leban Jež (AD Posočje) 33:49

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Marko Abram
člani: Simon Razpotnik (KGT Papež)
st. člani: Sebastjan Zarnik
ml. veterani: Andrej Kutin (ŠD Boka)
veterani: Marko Leban (DLG Lazec)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Boris Drole (Žabnica)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Ines Kompara
st. članice: Tina Šorli (PD POdbrdo)
ml. veteranke: Nataša Drašler (Vrhnika)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Marta Šorli (PGT)


Vsi izidi so na:

http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2019

Fotogalerija 1 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipMRb89eTFu-wUKPCJLAucz_iasaI6WZvee6KXq7IubX3dv5Bn_FuTscl_YD_y3lxg?hl=sl&key=RUVMUG4zb2JtZEMySW9qS3gzM2tsTnIzaFFEdXBn

Fotogalerija 2 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipPMNoAasO4kcg231R34v6U_w9rUnHn2-VlSkh7ceTOnIkmFlsS7ICh0AypYaXf3oA?hl=sl&key=emZpalJqdGpQTk1EY3Y5NE4zVXR0NVNMRU9HNUhR

Fotogalerija 3 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipP4bYgvYUxb2fwCJCOhCaasnVl3BXmYQJUAvLXp7s9VrbiDfn1CKxTqSw07PyyklA?hl=sl&key=aVBZbE40THZKcVo3VC00Tng2QlNNS3k3d2hQY3RB

Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=TDPD2dNq5S4&feature=youtu.be

 

VJ