Istrska zimska tekaška liga: Sečovlje

SEČOVLJE

09 12
 2018

V 14. sezoni Istrske zimske tekaške lige so istrski Hrvati prvič prestopili državno mejo. Četrti tek sezone je v Sečovljah 9. decembra 2018 kakovostno izpeljal Franco Petronio s sodelavci, ob izdatni podpori okolja, prijateljev in sponzorjev. Med 252 odraslimi tekači (tekli so tudi otroci) sta slavila Matija Lisec in Valentina Vitasović. Organizatorji so pripravili 6400 metrov dolgo, pretežno ravninsko progo, katere večina poteka po Parencani.

Tekaško povezovanje prek meje velja pozdraviti, še zlasti zato, ker gre za hrvaško tekmovanje in hrvaško tekaško odpiranje meje. V obratni smeri, ko se je hrvaški tek vključil v slovensko tekmovanje, se je pred nekaj leti dogajalo sodelovanje gorskega teka na Učko, nekaj časa vključenega v Primorske gorske teke. Upajmo, da bo Sečovlje v istrski ligi vztrajalo dalj časa.

Istrska zimska liga je tekmovanje z nekaj izvirnimi rešitvami, nizkoproračunsko, a z veliko dobre volje. Primer: v Sečovljah so delili pokale in medalje iz kartona, nad katerimi nismo slišali kakšnega negodovanja. Z nekaj spretnosti, radodarnosti in požrtvovalnosti organizatorja je mogoče zagotoviti brezplačni kozarec piva, skuhati odlične bobiče in tekačem nuditi še kakšen priboljšek. Udeležba je množična, čeprav je bila v Sečovljah nekaj nižja, kot je običajno v hrvaškem koncu Istre, je pa teklo več Slovencev kot na prejšnjih tekih.

Organizatorji vsakokrat razglasijo absolutno najhitrejše, po tri v moški in ženski konkurenci, nato pa izide preračunajo s formulo starostnega hendikepa. Nastane ena sama razvrstitev, ne glede na spol. V Sečovljah sta med moškimi prvo in drugo mesto osvojila člana poreškega AK Maximvs Matija Lisec in Ivan Diklić, tretji pa je bil Kraševec Benjamin Skok. Ervin Furlan iz Podnanosa je bil peti, Igor Ličen deveti – toliko o najboljših slovenskih uvrstitvah.

Med ženskami, opazna je bila njihova množičnost, je bila premočna samo 16-letna Valentina Vitasović iz Pulja, pred katero je cilj doseglo samo sedem moških. Druga je bila Rusinja Elena Safonova, dvakratna zmagovalka reXovega teka, tretja Leonarda Pavlin, tako kot zmagovalka iz Pulja. Slovenk ni bilo v ospredju.

V hendikepu so Benjamin, Stojan in Ervin zasedli četrto, peto in šesto mesto.

Zaključek prireditve je dobil simpatičen pridih istrstva, svetovljanstva in preseganja meja na polotoku, k čemer je prispeval tudi nagovor novega piranskega župana Đenia Zadkovića.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Matija Lisec (AK Maximvs) 23:04
  2. Ivan Diklić (AK Maximvs - Kaštelir) 23:43
  3. Benjamin Skok (ŠD 3šport) 25:02

Ženske:

  1. Valentina Vitasović (TK Pula) 25:36
  2. Elena Safonova 17:30
  3. Leonarda Pavlin (TK Pula) 28:18

Vsi izidi so na
https://www.trickeri.org/zimskaliga

Fotogalerija 1 je na
https://photos.google.com/share/AF1QipMVCt8SAdoKNsnbhUbscxQaNxNLd9EnfQAfjuZduRCWTYiDGDpFYH94k1L6yn6AVA?hl=sl&key=Qk5tV1pwdDQxcTEwanZOU0s2VWNDUDBjUjBVbWVR

Fotogalerija 2 je na
https://photos.google.com/share/AF1QipO405rjOZEs_n_effof-3_a9s2e8Bwo302yGNu0MEr6oHvdLjIZQwofTjXofdXnmA?hl=sl&key=N1lENjZkSmJMTVhjMDRaZ0xPWmJBMHd6YV95Ykd3

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=mFSa7_TJobM&feature=youtu.be

 

VJ