19. Štanjelski tek

ŠTANJEL

01 12
 2018

Na 19. Štanjelskem teku je 1. decembra 2018 teklo 241 tekačev. Slovencem so se pridružili Italijani, tekla pa je tudi Rusinja Elena Safonova, zadnja zmagovalka reXovega teka. Najhitrejša sta bila brat in sestra Tratnik, Marko in Petra.

Dan je bil prijeten, jutranji mraz je kmalu pregnalo sonce, to je bil eden najprijetnejših tekov v skoraj dvajsetletni zgodovini. Organizatorji so se potrudili, ob teku so na priložnostni tržnici ponudili še kraške pridelke in izdelke. Terana in pršuta ni manjkalo, številni tekači (kar nekaj je bilo organiziranih skupin, med njimi je bila najštevilnejša iz Hotavelj) so si po teku privoščili še postanek v katerem od kraških lokalov ali kmetij. Štanjelski tek je vsakokrat mali praznik za Kras, od njega imajo nekaj tako tekači kot Kraševci.

Na startu smo ob kar hudih tekačih opazili nekaj vipovcev. Kot že vsakokrat doslej je tekel nekdanji šef Svobodnih sindikatov Dušan Semolič, s sinom je šel na progo nekdanji minister Uroš Čufer, najstarejši je bil spet Gorenjec Slavko Sitar, tekli sta dve olimpijski medalji, Andraž Vehovar in Sadik Mujkić. Zagotovo pa smo spregledali še katero od znanih imen, za kar se opravičujemo.

Marko Tratnik je za svojim rekordom zaostal le za 12 sekund, ogrožal ga je samo Matteo Vecchiet, postavni tržaški srednjeprogaš, ki je osvojil drugo mesto. Tretji je bil Peter Kastelic, novinar, fotoreporter, popotnik, atletski trener … in bonvivan, animator tekaške skupine GiBit. V finišu je odbil napad mlajšega Postojnčana Jake Gržeta.

Med ženskami sta bili na startu šampionki iz ŠD Nanos Petra Tratnik in Lucija Krkoč. Mlada mamica Lucija je dvoboj izgubila za pet sekund, tretja Sergeja Lipušček pa se je gotovo počutila 20 let mlajšo, ko so jo obkrožale tekačice z bistveno višjimi rojstnimi letnicami. Rusinja Elena Safonova si je privoščila poldnevno pavzo v pripravah na torkov izpit in je skočila na peto mesto. Elena sicer raje teče po ravnem asfaltu, kakršnega je vajena iz Moskve, a ji je bila proga vseeno všeč, da o naravi ne govorimo.

Kot skoraj vedno na kraških tekih je tudi tokrat sodelovala skupina zdravstvenih delavcev pod taktirko zdravnice Ljubislave Škibin. Škibinova ugotavlja, da so tekači v povprečju bolj zdravi kot pripadniki drugih družbenih skupin. V času, ko se nekateri zavzemajo za uvedbo obveznih zdravniških pregledov tekačev, Italijani pa so s takšno prakso (in s svojimi »runcard«) tekačem iz Slovenije krepko priprli mejo, je ta ugotovitev dragocena. Zdravstveni pregledi, tisti resni, z obremenilnim testom, stanejo precej več kot 100 evrov. Seveda so koristni in jih mora tekač, ki kaj da na svoje zdravje, občasno opravljati, povsem zgrešeno pa je, da je to finančno breme zgolj na ramenih tekačev in da jih odvrača od teka. Slediti utegne upadanje interesa za tek ter posledično slabšanje zdravstvenega stanja rekreativnih tekačev in populacije nasploh. Zdravstveni sistem, zainteresiran za razvijanje dejavnosti, ki zmanjšujejo zdravstveno ogroženost prebivalstva, bi moral zagotavljati znosne cene zdravstvenih pregledov. To je tudi finančno povsem logično: tekači, ki v povprečju manj koristijo zdravstvene storitve, bi morali biti deležni dobropisa za opravljanje zdravstvenih pregledov. Butasto je, da mora nekdo, ki porabi manj, plačevati več …

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 31:26
  2. MatteoVecchiet (ASD Sportiamo TS) 31:52
  3. Peter Kastelic (GiBit) 32:34

Ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos Podnanos) 36:20
  2. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 36:25
  3. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 38:08

Zmagovalci kategorij:

Ž nad 55: Janja Torkar Božič (ŠD Nanos)
Ž 45-54: Sergeja Lipušček (DLT Filipides)
Ž 35-44: Vesna Parovel (ASD Sportiamo TS)
Ž 25-34: Petra Tratnik
Ž do vključno 24: Kristina Ipavec
M nad 70: Ivo Janez Jelenc
M 65-69: Štefan Lešnik
M 60-64:Robert Petrovčič (AK Pivka)
M 55-59: Klavdij Torkar (ŠD Nanos)
M 50-54: Simon Strnad (ŠD Nanos)
M 45-49: Tomaž Ferjančič (ŠD Nanos)
M 40-44: Janez Uršič (ŠD Utrip)
M 35-39: Matteo Vecchiet
M 30-24: Marko Tratnik
M 25-29: Jurij Kovačič (ŠKUD Štanjel)
M do vključno 24: Jaka Grže (AK Postojna)

Vsi izidi so objavljeni na
http://www.protime.si/rezultatitekem/555-01-12-2018-19-stanjelski-tek

Fotogalerija 1 je na
https://photos.google.com/share/AF1QipOZKeD9aUBiDVWZw_eEbZ-XFqPpltM5g2eIWAirWKuCFFAOYBcwpLWXW5xoFhaB3Q?hl=sl&key=Y3ByaFp6NWhtV0RtV1N5cmVBUkpNamtqczF4cXZn

Fotogalerija 2 je na
https://photos.google.com/share/AF1QipPqfc479qo0SRFolSCloJiidN_WlnR-fwOpRYybFJt65Qr6JqRK3vX3uA3U7vJxrg?hl=sl&key=V0xiNWxZNTZUci0wR2Nha005X3NhUUFUNnozNDRn

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=1QgDxJqm8t0&feature=youtu.be

 

VJ