Zbor gorskih tekačev

ŽELEZNIKI

16 11
 2018

V Železnike, kjer je tamkajšnje atletsko društvo (ki slavi 20-letnico uspešnega dela pod vodstvom Braneta Čenčiča) letos pripravilo svetovno prvenstvo v gorskem teku za veterane, so 16. novembra 2018 slovenske gorske tekače povabili na tradicionalno letno srečanje. To je bil že 27. zbor in razpoloženje je bilo tokrat (ni bilo vedno tako) zelo prijetno. Za najboljša gorska tekača sezone so razglasili Barbaro Trunkelj in Timoteja Bečana.

Izbor najboljših, kljub temu, da način izbiranja po mnenju številnih gorskih tekačev (še) ni najustreznejši, letos ni sporen. Tako Timotej, s svojim letošnjim skokom kvalitete najprijetnejše presenečenje sezone, kot Barbara, izkazala se je tudi kot tačas najboljša slovenska maratonka, imata za ta naslov soglasje velike večine tekačev in strokovnjakov.

Poročilo o letošnji sezoni in napoved naslednje je prvič podal novi predsednik združenja za gorske teke Dušan Papež. Govorniško njegov nastop sicer ni bil vrhunski, a je vsebina dela v prvih mesecih njegovega predsedovanja dobila nekaj dobrodošlih novosti in popestritev. Združenje je izboljšalo ponudbo informacij javnosti in s tem svojo medijsko podobo, uvedeno je bilo nagrajevanje absolutno najboljših tekačev v slovenskem pokalu (Super pokal sta prvič osvojila Timotej in Tina Kozjek), nov je pristop k pripravam tekačev, v okrilje gorskotekaškega združenja zdaj sodijo tudi trejli, na dosežke na tekmah z oznako Skyrunning se zdaj gleda z naklonjenostjo … Predsednikovo poročilo sicer ni vsebovalo naštevanja kakšnih posebno bleščečih dosežkov na mednarodnih tekmah, teh je bilo bolj malo (omenimo drugo mesto Luke Kovačiča na finalu svetovne serije Vertikal kilometer), bilo pa je jedrnato.

Razdelili so običajna priznanja, začenši s tistimi za slovenski pokal, posebna priznanja za svoje dosežke so dobili Mojca Koligar in Miran Cvet (svetovna veteranska prvaka), Ajda Radinja (osma na UTMB) ter Luka Kovačič. Še ena novost, ki zasluži pohvalo, je podelitev priznanja za ferplej. Prejel ga je Aleš Žontar, ki se je s svojo plemenitostjo že večkrat izkazal (pozornejši bralci besedil na Ljudstvu tekačev so s tem redno seznanjeni). Aleš je bil na kvalifikacijski tekmi za sestavo reprezentance uvrščen pred dvema sotekmovalcema, ki sta na progi zašla, in ker je bil prepričan, da si bolj zaslužita mesto v reprezentanci od njega, je to takoj po tekmi povedal odgovornim v združenju. Na zbor v Železnikih je zamudil (služba), ko pa se je pojavil v dvorani, je doživel stoječi aplavz.


Uradnemu delu je sledilo druženje ob prigrizku. To je bila priložnost za menjavo mnenj in brskanje po zakulisju. Zapišimo dve zanimivosti s tega dela letošnjega zaključnega gorskotekaškega srečanja. Novica leta, ki je prišla iz združenj WMRA in ITRA in ki govori o skupnih svetovnih prvenstvih od leta 2021 dalje, je dobila ozadje. Pobuda za takšno sodelovanje je že pred leti prišla od Tomota Šarfa, dolgoletnega predsednika slovenskega gorskotekaškega združenja in člana vodstva WMRA, sedaj generalnega sekretarja WMRA, sedanji predsednik WMRA Jonathan Wyatt pa je zanjo veliko bolj dojemljiv od prejšnjega. Sodelovanje tržno in promocijsko prodornega združenja ITRA ter v svetovno atletsko zvezo in olimpijsko gibanje vpete WMRA bi utegnilo, ob vlečenju pravih potez, pomeniti nadaljnjo uveljavitev gorskega in trejl teka, morda tudi uvrstitev te panoge v olimpijski spored. Znano je namreč, da olimpijsko politiko v prevladujoči meri oblikujejo  finančni interesi …

Druga zanimivost je vrnitev Mateje Kosovelj, ob Luciji Krkoč najuspešnejše slovenske gorske tekačice vseh časov, v svet gorskega teka. Čeprav je od zadnjih nastopov Mateje za reprezentanco, od katere so jo ločile poškodbe, minilo že nekaj let, ima 30-letna tekačica pred seboj še precej let tekaške kariere. Mateja je za Ljudstvo tekačev povedala, da je spremenila tekaško tehniko, tako da je poškodba ne ovira več toliko kot prej, in da v teku spet uživa. Mlada mamica Lucija tudi še ni rekla zadnje besede, čeprav še ne trenira na polno, pa smemo ljubitelji gorskega teka upati, da bomo doživeli vrnitev teh dveh šampionk. Čas za to je nadvse primeren, saj Slovenija letos ni zmogla sestaviti ženske članske ekipe za nastope na velikih tekmovanjih, s katerih je ta že prinašala medalje.

Več informacij o zaključku sezone v Železnikih in o izidih najdete na:
https://gorski-teki.si/kategorija_Novice

in na:
https://prijavim.se/index_page/news/8084/barbara_trunkelj_in_timotej_becan_naj_gorska_tekaca_leta/

Fotogalerijo najdete na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOtsQlltIt-_gOnJjWB_PxVMg7FE3Mh4Zxbsl8adHwB4wYSQ3QItq_Qaf-PZE7Awg?hl=sl&key=Y0c0N0REZldwU0UzYlAza1I4cU1JX2lxMTVQUkRn

 

VJ