21. Gorski tek na Nanos

PODNANOS

14 10
 2018

Zmagovalca zadnjega teka iz letošnje serije PGT, 21. Gorski tek na Nanos v spomin na Fabjana Furlana, sta Simon Alič in Varineja Drašler, to je bila njena prva zmaga v PGT. Nastopilo je 70 odraslih in sedem otrok.

PD Podnanos je pri izvedbi 21. teka priskočilo na pomoč vreme, pravo indijansko poletje. Razmere so bile idealne, in če Simon Alič dan prej ne bi imel toliko dela na domači kmetiji, bi bil ogrožen tudi rekord 5,6-kilometrske proge s 700 višinskimi metri. »Pa še kakšen močnejši nasprotnik bi moral biti danes tukaj,« je v izjavi za LT dodal zmagovalec.

Žal je bila lovska koča na Nanosu zaprta, tako da spremljevalci tekačev niso imeli kje pustiti svojega denarja. Zasilno so si pomagali s ponudbo, pripravljeno za tekače, kakšno jabolko in grozd ter kozarec čaja so potešili najhujšo lakoto in žejo. Pri roki je bil tudi letošnji vipavec in prve ocene pivcev so bile ugodne – letina ni bila samo izdatna, temveč tudi zelo kakovostna.

Dva od petih Simonov, to ime je bilo najpogostejše na seznamu izidov, sta stala na stopničkah za absolutno najboljše, za Aličem in Strnadom je po priznanje prišel Elis Filipič. Med ženskami je po seriji drugih in tretjih mest na najvišjo stopničko prvič stopila Varineja Drašler, mladost (letnik 1995) je prehitela veteranki Uršo Trobec in Mihaelo Tušar, za kateri bi morda lahko rekli, da sta po malem že naveličani čakanja na krepkejši mladi val …

Presenetljivo visoko se je uvrstila še ena veteranka, Janja Torkar Božič, odlična ravninska tekačica, ki pa doslej gorskih tekov ni tekla, podala se je le na kakšen trejl. Tokrat se je le odločila za nastop na domačem teku - in zaostala samo za prvimi tremi.

Najmlajših gorskih tekačev se je tokrat zbralo sedem, pogrešali smo močnejše zastopstvo iz domačih tekaških krogov. Gaja in Vita Leban Jež ter Luka Močnik iz AD Posočje so zmagali po pričakovanjih, starejših dečkov pa na startu ni bilo.

Tudi tokrat je nastopil Ivan Valentinčič, za pot od Podbrda do Podnanosa je potreboval »le« nekaj ur. Naši pripovedi o njegovem popotovanju v Idrijo iz poročila o teku na Hleviše zdaj lahko dodamo podatek, da Ivanu vrnitev domov iz Idrije ni vzela toliko časa kot prihod, doma je bil namreč »že« opolnoči.

Serija PGT 2018 je končana, 2. decembra, malo po poldnevu, bo sledila zaključna slovesnost v Gaberju, dopoldne pa se bodo tekači že merili na prvem teku sezone 2019 na Tabor. Z objavljanjem imen skupnih zmagovalcev bomo še počakali, da ne bomo česa napačno zapisali, povejmo pa, da sta bila prav do konca v igri po dve imeni za naslova absolutno najboljših: Simon Strnad in Simon Alič ter Mihaela Tušar in Urša Trobec.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 30:54
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 34:33
  3. Elis Filipič (Endorfin) 34:44

Ženske:

  1. Varineja Drašler 40:43
  2. Urša Trobec (ŠD Setnik) 42:38
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 43:36

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler
člani: Tomaž Kenda
st. člani: Elis Filipič
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Jasmina Munih
st. članice: Kristina Mamič (Endorfin)
ml. veteranke: Marta Švigelj (PGT)
veteranke: Urša Trobec
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st. dečki: -
st. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)

Vsi izidi so na
http://www.primorskigorskiteki.si/

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipMmk5hrAD7Gkdx87YsGyqhTagPrX9FoigpebAyKFVtY-V_CAa2NzNcf-wKo0Mc93A?key=eEFTT1lyS0I3MWctVjBXQlgwd3pZT042UzBPSFlR

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=o8nJT8sGZCk&feature=youtu.be


VJ