Bovec maraton tretjič

BOVEC

15 09
 2018

TD Bovec je 15. septembra 2018  pripravilo svoj Bovec maraton. Na ciljih smo našteli 1168 tekačev vseh starosti, nekaj več kot lani, najstarejši je bil 85-letni Fabio Ivančič. Najhitrejša maratonca sta bila Aleš Debeljak in Jasmina Pitamic Vojska. Primorska prvaka v polmaratonu sta bila Boštjan Jenčič in Lucija Krkoč. Sodelovalo je nekaj več kot 300 prostovoljcev. Pred sto leti je bilo Posočje polno pripadnikov različnih narodnosti, vrvež različno govorečih tekačev pa je bil tokrat neprimerljivo prijetnejši.

Indijansko poletje je tudi Bovec maratonu zagotovilo lepo vreme, na katerega so upali že tekači štafete ljudstva tekačev teden dni pred maratonom.  Za razliko od prvih dveh maratonov so bile razmere za tek prijetne, čeprav so nekateri tekači pripovedovali o vročini in visoki vlažnosti. Najhitrejši maratonci so bili na cilju izžeti, povedali so, da je bil tek težak, v nasprotju z njimi pa je najhitrejša maratonka, Jasmina Pitamic Vojska, po enoletnem presledku spet zmagovalka, na cilju razmeroma sveža. Svoj bovški osebni rekord je popravila za več kot pet minut, pred prvo zasledovalko pa je imela kar 41 minut prednosti.

Vreme je omogočilo prijetne urice tudi spremljevalcem tekačev, tokrat je bilo še bolj kot običajno očitno, da bovški maraton ob tekaški pomeni tudi izletniško destinacijo. Prisotnost raznovrstne ponudbe tistega konca Posočja, seveda ob prenočitvenih zmogljivostih,  je pričala, da Bovčani vedo, zakaj maraton, in s pretanjenim posluhom so organizatorji tekačem tudi tokrat pripravili posladek v obliki krafov, bovških štrukljev. Na cilju ni bilo brhkih mladenk, da bi delile medalje, vendar pripomb, ker so to delo opravili člani skupine 1313 v uniformah vojakov iz prve svetovne vojne, nismo slišali. Očitno jim je bilo salutiranje na cilju tudi všeč.

Vodja organizatorjev Vasja Vitez je bil zadovoljen tako z udeležbo kot potekom prireditve, ob tem pa že razmišljal za leto naprej: »Verjetno bomo prihodnjič prijave zaprli malo prej kot letos.« Logistično pač Bovec prenese toliko obiskovalcev, kot jih je tokrat. In bolje je, da se ti počutijo prijetno, kot pa da izgubljajo živce zaradi pretirane gneče.

Prek ciljne črte je šlo 31 otrok, 412 udeležencev zabavnega teka (nekaj manj kot  osem kilometrov), 593 polmaratoncev (tekači so ugotavljali, da so naredili dobro kupčijo; plačali so za 21, dobili pa 22 kilometrov) in 132 maratoncev, slednjih natanko toliko kot lani.
Polmaraton z nekaj daljšo traso od običajne je veljal tudi za odprto primorsko prvenstvo. Prvaka sta postala Boštjan Jenčič in Lucija Krkoč, šampionka svetovnega gorskega teka, ki se je vrnila na tekaške proge, ob katerih jo zdaj spremlja hčerka Meta.

Na najkrajšem teku za odrasle sta bila med moškimi za zmago v igri skorajda sosed Bovčanov Boštjan Pangos in Mirko Cvijić, zastopnik AK Prijedor, ki je kot vedno bil posebni gost bovškega tekaškega društva. Boštjan je bil za nekaj sekund hitrejši. Med dekleti smo na stopničkah videli na primorskih pokalnih tekih dokaj pogosto prisotnost treh Kristin. Tokrat se je sredi sendviča mlajših tekmic znašla nekoliko bolj izkušena nekdanja primorska prvakinja iz Trnja pri Pivki.

Tokrat najboljšim po kategorijah medalj niso podeljevali, tekači so jih enostavno prišli iskat, kar je povzročilo mešane občutke. Navsezadnje je na koncu tako zahtevnih preizkušenj, kot so bovške, prijetno stopiti na stopničke in požeti aplavz …

 

Izidi:

Maraton, absolutno, moški:

  1. Aleš Debeljak (AD Olimpik) 2:49:18
  2. Franci Volkar (ŠKD Mekinje) 2:51:10
  3. Niklas Kroehn (Avstrija) 2:51:59

Ženske:

  1. Jasmina Pitamic Vojska (AK Radovljica) 3:08:42
  2. Alma Rihtaršič 3:49:08
  3. Elisa Pivetti (Italija) 3:51:18

Polmaraton, absolutno, moški:

  1. Max Doecke (Avstrija9 1:22:59
  2. Boštjan Jenčič 1:25:13
  3. Robert Stranjak (Spinnteam Logatec) 1:27:57

Ženske:

  1. Lucija Krkoč (Bovec maraton) 1:35:25
  2. Elena Safonova (Rusija) 1:43:18
  3. Katarina Pišotek 1:44:02

Primorsko prvenstvo v polmaratonu, absolutno, moški:

  1. Boštjan Jenčič
  2. Robert Stranjak
  3. Adriano Nemec (AD Štajerska) 1:29:09

Ženske:

  1. Lucija Krkoč
  2. Katarina Pišotek
  3. Milica Cernoga 1:45:22

Zabavni tek (8 km), absolutno, moški:

  1. Boštjan Pangos (ŠD Salonit) 26:22
  2. Mirko Cvijić (AK Prijedor) 26:28
  3. Aljaž Makovec 26:37

Ženske:

  1. Kristina Ipavec (ŠD Nanos) 31:19
  2. Kristina Bele (AK Pivka) 32:16
  3. Kristina Vanceta 23:35

Vsi izidi so na povezavi

http://remote.timingljubljana.si/timing/rezultati.aspx?IDtekme=3518&tip=B

Fotogalerija je na povezavi https://photos.google.com/share/AF1QipMdxG60EGskgdSgiUlzmsrHUmom_wV6udQWGeOsS3Vvqsn6us4g-ySz_7quwjrngQ?key=VlRGNkswWHVXQUY2Z0hRTnRENkZhS3BPLWRxZjFR

Video je na povezavi
https://www.youtube.com/watch?v=Z7cf_l36_lE&feature=youtu.be

 

VJ