X-tek Dimnice 2018

SLIVJE

16 09
 2018

Na petem X-teku Dimnice je teklo 85 tekačev iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Najhitrejša sta bila Simon Strnad in Ana Čufer, oba že zmagovalca X-teka, ki sta imetnika novih rekordov. Tokrat so kot posebna kategorija sodelovali tudi jamarji, to je bilo njihovo državno prvenstvo, najhitrejši med njimi je bil 19-letni Edi Benko iz ajdovskega Jamarskega društva Danila Remškarja.

Organizatorji X-teka so za mali jubilej, peto izvedbo tega v Sloveniji edinstvenega teka skozi kraško podzemlje, spremenili nekaj elementov prireditve in kaže, da so bile dobro izbrane. Prvi odmevi udeležencev so pozitivni. Spremenili so mesto starta oziroma cilja, namesto pred jamo Dimnice se je dogajanje odvijalo na vstopu v Slivje, kar je bilo logistično olajšanje za vse. Tranzicija, opremljanje za tek skozi jamski odsek, se je izkazala kot neproblematična. Jamarji iz JD Dimnice so priskrbeli čelade s svetilkami v zadostni količini, nekaj tekačev si je pred tekmo na vhod prineslo svojo opremo, nekateri pa so čelado in svetilko enostavno nosili na vsej štirikilometrski progi. Ta je bila enako dolga kot doslej, vendar zaradi spremembe starta in cilja dosedanji rekordi gredo v arhiv in vpisujemo nove. Rekorderja stare proge sta Alessandro Morassi (14:16 leta 2015) in Ana Čufer (16:15 leta 2016), Ana pa je tudi nova rekorderka. Mimogrede, Ana in drugi člani širše tekaške družine Čuferjev niso le odlični tekači, temveč tudi jamarji.

Simon Strnad je vpisal še svojo tretjo zmago, Ana Čufer pa drugo. Drugi mesti sta osvojila italijanska tekača, Alberto de Cristini in dvakrat zmagovalka Nicol Guidolin, na tretjo stopničko sta stopila Amedeo Sturam iz Benečije in Tržačanka Serena Kuhar. Simon je imel na cilju izdatno prednost, Ana in Nicol sta prav tako odskočili od drugih konkurentk, a sta si bili blizu po času. Ana je bila najhitrejša tudi v konkurenci jamark, med jamarji je najboljši čas zabeležil Edi Benko, 100 metrov jamske vrvi je svojemu društvu priborila trojka Ajdovcev.

Vreme je bila tudi tokrat udeležencem naklonjeno, zgodnejše jutro je omogočilo tudi zgodnejši, temeljitejši ogled proge. Ujemanje datumov teka in slivarskega tradicionalnega praznika češp je olajšalo nekatere organizacijske postopke, tekačem in njihovim spremljevalcem, med katerimi so bili številni Italijani, pa priskrbelo dodatno zabavo. Zapisati velja še, da so se domačini izkazali kot organizatorji, kot tekači pa nekoliko manj. Pri tem ne mislimo na najboljše čase, temveč na množičnost udeležbe Brkincev – ta bi lahko bila nekoliko izdatnejša.

Jota je bila tudi tokrat nekaj posebnega, odlična. Na okrepčevalnici so tekači dobili vodo, kavo, čaj, cedevito, pecivo in brkinska jabolka, v vrečkah so bile kape, gobice, brkinski kis in še kakšna malenkost, vsak tekmovalec je dobil tudi tehnično spominsko majico. Pokali in medalje so bili unikatni, pokale je kot vedno oblikoval in izdelal (jamar) Bojan Spasovič s sodelavci. Med številnimi praktičnimi nagradami za izžrebane (in prisotne) tekače je bilo tudi šest naglavnih lučk.

Izvedbo je zagotovilo nekaj več kot 50 prostovoljcev iz širše okolice (tudi iz Hrvaške), njihov trud so tekači nagradili z aplavzom in pohvalami. V jami, tokrat še posebej skrbno pripravljeni za tek, saj so evro od vsakega lanskega tekača organizatorji namenili Dimnicam, je bilo veliko rediteljev in usmerjevalcev, gostiteljem iz JD Dimnice so izdatno pomoč nudili jamarji iz Italije, člani SAS Trieste (Societa adriatica di scienze naturali).

Glavni pokrovitelj teka je bila tudi tokrat občina Hrpelje-Kozina, ob drugih podpornikih, ki so omogočili tudi delitev bogatih praktičnih nagrad, sta svoj delež za izvedbo prispevala Fundacija za šport v okviru svojega programa Razvoj športa v naravi in zavarovalnica Adriatic Slovenica. Organizatorji so bili JD Dimnice, spletni portal Ljudstvo tekačev, ŠD Kraški tekači, TD Dimnice Slivje, Športna zveza občine H-K, vaška skupnost Šmarje pri Sežani ter seveda vaščani Slivja in tamkajšnja agrarna skupnost. Priznanja je delila županja občine H-K Saša Likavec Svetelšek.

Po teku so jamarji in predstavniki domačega jamarskega društva  izpeljali še prireditev ob pobratenju JD Dimnice in jamarjev iz občine Barcis (pokrajina Pordenone). Odkrili so informacijsko tablo pred vhodom v Dimnice in razstavo, s katero so se predstavili italijanski jamarji.

Pred razglasitvijo izidov je žreb razdelil praktične nagrade, ki so jih prispevali Anthron iz Izole, Treking šport iz Ljubljane, Sandiline iz Kopra, športna trgovina Track&Field z Bazovice, Plama Pur iz Podgrada in še nekateri.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Strnad 14:41
  2. Alberto de Cristini 15:59
  3. Amedeo Sturam 16:01

Ženske:

  1. Ana Čufer 16:41
  2. Nicol Guidolin 16:47
  3. Serena Kuhar 19:55

Jamarji:

  1. Edi Benko 16:34
  2. Oto Benko 16:53
  3. Bojan Stanek 17:27

Jamarke:

  1. Ana Čufer 16:41
  2. Valentina Čufer 25:15
  3. Darja Čufer 25:21

Zmagovalci kategorij:

M do 29 let: Edi Benko
M do 39: Amedeo Sturam
M do 49: Alberto de Cristini
M do 59: Simon Strnad
M do 69: Stanko Čufer
Ž do 29: Ana Čufer
Ž do 39: Nicol Guidolin
Ž do 49: Tatjana Grajžl
Ž do 59: Serena Kuhar

Vsi izidi so v fotogaleriji 1.

Fotogalerija 1 je na povezavi
https://photos.google.com/share/AF1QipNp53k-Oqwd4cub9wWpWnwyBP25Di6cZsErl6liQknCZODf6Ob-97qgEJgH4SQaMw?key=VTJLSHc0eDRKdzlaYlJCT1hwbU1CY0hKUkVIcjNB

Video je na povezavi

https://www.youtube.com/watch?v=mLdU-w7s5rY&feature=youtu.be


VJ  (avtor je eden od organizatorjev X-teka)