Štafeta LT Koper-Bovec

PRIMORSKA

08 09
 2018

Ljudstvo tekačev je 8. septembra 2018 četrtič izpeljalo štafetni tek med severom in jugom Primorske ter ponovno povezalo oba primorska ravninska maratona, Istrski in Bovec maraton. 150 kilometrov med Koprom in Bovcem  si je delilo 33 tekačev in tekačic.

Pred tretjo izvedbo Bovec maratona po novem štetju (prvo zajema obdobje 1980-1985) so pripadniki Ljudstva tekačev spet povezali Koper in Bovec. Pojasnimo: Ljudstvo tekačev ni kakšna formalna organizacija, temveč oznaka pristašev teka. Ti so brez kakršnihkoli obveznosti, razen morda moralnih, ki si jih vsakdo naloži sam. LT je skupni imenovalec ljubiteljev teka v vseh njegovih oblikah, željnih prostega druženja in uživanja v gibanju.

Za uspešno izvedbo Bovec maratona in prijeten tek proti severu je tekače v Kopru na pot pospremila šefica Istrskega maratona dr. Marijana Sikošek, na drugem koncu 150 kilometrov dolge trase pa je pozdrave sprejel šef Bovec maratona Vasja Vitez. Dolžina štafetnega teka je vsakokrat nekoliko drugačna, krajša. Tudi tokrat je bilo treba preteči kakšen kilometer manj. Za to gredo zasluge lokalnim tekačem, ki vsakokrat najdejo kakšno bližnjico in si poenostavijo pot. 150 kilometrov je že blizu absolutno najkrajše razdalje, pod to mejo bi se lahko spustili le še malokje, denimo med Srpenico in Bovcem, če ne bi delali ovinka prek Čezsoče. Toda tisti del poti je obvezen zaradi Antona Komaca, organizatorja prvega bovškega maratona pred 38 leti. Pri Vančarju vsakokrat sprejme štafetno palico in z njo odteče nekaj sto metrov, kar pri njegovih 77 letih ni ravno mačji kašelj. Tokrat so sprejem palice, predala mu jo je Barbara Leban, pospremili člani domače godbe, opremljeni tudi z doma izdelanimi instrumenti. Sledil je še klanec proti Bovcu, kjer so si tekači na glavnem trgu ob 21.50 nazdravili s teranom, dišečem po dveh naslovih svetovnega prvaka, Edvina in Mitje Kosovelja.

A vrnimo se na začetek. Pri koprski Taverni je štafetno palico, tokrat narejeno iz dobrih 60 gramov medenine, prevzel Edi Sorgo (Istrski tovar, tekaško društvo v ustanavljanju), ob Venčeslavu Japlju spremljevalec štafete na celotni poti. Pot se je začela ob 3.45, v trdi temi in po praznih cestah. V Boljuncu je medenino prevzel Venčeslav Japelj. Zagrizel je v Kraški rob, malo pred Bazovico pozdravil sončni vzhod,  v Sežani pa palico predal Stojanu Rodici. Stojan je tudi tokrat poskrbel za transfer do Dutovelj, kako mu uspe do tam števec ustaviti na zgolj osmih kilometrih, pa še ni izdal. Sklepamo, da pozna  širši javnosti neznano bližnjico mimo domačih Šmarij.

Posamične nastope je v predaji med Dutovljami in Zagrajcem, prek čudovite kraške pokrajine, zamenjal ekipni nastop ŠD Kraški tekači s posebnim spremljevalnim vozilom, ki je okrepilo osnovno štafetno logistiko. Šefica Milojka Klobas je poskrbela za mešano ekipo, ta pa za to, da so se kilometri hitro topili, kljub rastoči temperaturi.

Zagrajec, domačija Kosoveljevih, je od prvih korakov štafete LT standardna postojanka tekačev. Kraško okrepčilo, pršut in teran, na tekače vedno dobro vpliva (sol v telesu zadržuje vodo in preprečuje dehidracijo). Prvič je tekače pozdravil tudi Lovro, sin Mitje in Mojce, bodoča tekaška zvezda. V protokol se je vključil s preskusom kakovosti sadja na okrepčevalnici. Edvin in Nives sta med tem, ko je Mitja popazil na Lovra, kamnito mizo v prijetni senci borjača opremila z dobrotami. Spremljevalna ekipa je pot nadaljevala opremljena z zalogo terana za finale v Bovcu.

Kras je z Goriško povezal Matej Gabrijelčič. Vzponu do Temnice je sledil spust do Renč in v Biljah je štafetno palico predal Valterju Hvali. Odsek Bilje-Solkan je bil najbolj vroč, a ga je Valter pretekel kar dvakrat (avto je pustil v Solkanu, tekel do Bilj za ogrevanje, potem pa  z Zdenko Jarc tistih 11 kilometrov nazaj do Solkana odtekel še »uradno«.

Predajo med Solkanom in Kanalom si vedno rezervirajo Počasni, a drzni. Dober ducat jih je bilo tokrat, to je bila spet najbolj množična skupina štafete. Njihov šef Renato Lešnik je palico sprejel, ker pa ga ja naslednji dan čakal težak trejl, je taktirko skupine od njega nato prevzel Aleksander Kompara, frontmen z letošnjega promocijskega plakata za Bovec maraton. Dotlej najdaljši odsek (18 kilometrov), prvi od posoških, sploh ni bil naporen, Počasni so ga zmogli v teku, z rolkami in kolesi, predvsem pa z veliko dobre volje. To je bil del njihovega treninga za Bovec maraton, kjer bo spet nekaj njihovih članov premierno nastopilo na 42-kilometrski progi.

Letošnja štafeta je z veseljem pozdravila dva udeleženca z Gorenjske, Darjo in Marka Dugona.  Potegnila sta črto med Kanalom in Tolminom, po najmanj prijetni poti skozi soško sotesko. Spremljevalna ekipa je na verjetno najnevarnejšem ovinku poskrbela za opozorila voznikom in vse se je dobro izteklo, s celo predčasnim prihodom Gorenjcev do krožišča pred Tolminom, kjer je palico prevzel Borut Gabršček in s svojo trojko odhitel proti Kobaridu. Nekaj kilometrov je bilo še treba po glavni cesti, potem pa so preskočili Sočo in se po slikoviti desni vzporednici napotili proti Napoleonovemu mostu.

Dan je ugašal, ko se je začela zadnja, s 23 kilometri najdaljša predaja. Člani TD Bovec s predsednikom Vasjo Vitezom so v pospešenem tempu dosegli Čezsočo in Bovec ter poskrbeli za doslej najhitrejši prihod na cilj. Nazdravljanje s teranom Kosoveljevih je bilo sladko, pridružila se mu je prodajalka sladoleda na glavnem trgu, ki je tekačem ponudila (brezplačno) pokušino svoje dobrote. Kako tekaču konec dobrih dvajset kilometrov dolgega teka prija sladoled, vedo samo – tekači. Prijetno utrujeni tekaški druščini so se pridružili še nekateri ljubitelji teka na dopustu v Bovcu in skupaj so zaključili čudovit dan, v katerem so spet povezali sever in jug Primorske ter uživali v njenih lepotah. Te najbolj izstopijo, ko se z njimi soočiš neposredno, kot to ne elementaren, spartanski način počnejo tekači.

V Bovcu bomo spet čez teden dni. Po malem pogledujemo v nebo in po vremenskih napovedih, v upanju, da bo vreme tudi takrat tekačem tako naklonjeno, kot je bilo v času štafete.

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipMaPU6YyT8SjM2aKxOihbBvZ1TnbEpe8UfkSdkMAF3fYyRDTDdWEzZh-Oft92xC3A?key=Yl8zeVpnQjdiR09kaExpNDlJbVZTNDJjbDVhdXJ3

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=R2mdoS1AboA&feature=youtu.be

 

VJ (avtor je aktivno sodeloval pri izvedbi štafete)