Tek na Črno prst odpovedan

PODBRDO

01 09
 2018

25. gorski tek na Črno prst je bil odpovedan, so pa v Podbrdu razdelili priznanja gorskim tekačem, ki so odtekli ostale tri teke iz Pušeljca.

Temni oblaki so se nad jubilejnim 25. Gorskim tekom Ivana Anderleta na Črno prst, najstarejšim gorskim tekom v Sloveniji, zbirali že dan pred napovedanim startom in marsikateri od tekačev je razmišljal, ali bo zlovešča vremenska napoved prekrižala načrte organizatorjev iz PD Podbrdo in tekačev. Nekateri so tudi klicali v Podbrdo, od koder so prihajala zagotovila, da tek bo. Morda bi se organizatorji odločili tek odpovedati že dan ali dva prej, toda v igri je bila še zaključna prireditev ob izteku Pušeljca, v okviru katerega je 41 tekačic in tekačev pričakovalo zaslužena priznanja za sodelovanje na KBK trejlu, teku na Ratitovec, podbrškem gorskotekaškem festivalu – in seveda na teku na Črno prst.

Poldrugo uro pred napovedanim startom je v Podbrdu, zabitem z oblaki, rosilo, kmalu po tem, ko se je snemalec Ljudstva tekačev odpravil po progi na vrh, da posname prihod tekačev v cilj, pa se je dež okrepil. Razmere so se poslabšale in organizatorji so start odložili. A se vreme ni izboljšalo, nasprotno, razdivjala se je nevihta, zato so tek odpovedali. Tek v visokogorju, v nevihti s strelami, bi bilo nedopustno igranje z varnostjo tekačev.

V dolini so se začeli pripravljati na predčasno razdelitev priznanj Pušeljca, medtem ko je snemalec LT na čistini pod vrhom Črne prsti doživel nevihto v vsej njeni moči, s strelami vsakih nekaj sekund, ki so udarjale vse bliže. Medtem ko je potok po tekaški stezi še posnel, je snemanje nevihte in streljanje zamenjal tek za lastno kožo, ki se je na srečo končal pod varno streho doma Zorka Jelinčiča, kjer so za mizo sedeli prostovoljci, ki so malo prej prejeli obvestilo, da je tek odpovedan. Drugi del njihovega dela, sprejemanje tekačev na cilju, je odpadlo, sad njihovega dela prejšnjega večera, sadna solata, pripravljena za sadne kupe na višini 1800 in še nekaj metrov, pa je čakala na uporabnike. Pa ne predolgo, tudi na pobudo snemalca so se v koči lotili poslastice.

Medtem je oskrbnik na računalniku preverjal radarsko sliko strel v tistem koncu Evrope in ugotavljal, da so bele označbe, najbolj sveže strele, skoncentrirane ravno nad Črno prstjo, starejše pa ostajajo zahodno, proti italijanski strani. Čakanje na izboljšanje ob sadni kupi in vročem čaju ni bilo pretežko. V slabe pol ure se je nevihta preselila proti vzhodu, ostal je samo še dež, ki pa ni oviral spusta v dolino.  S progo je opravil, in to v tekmovalnem tempu, Velenjčan Robert Pritržnik (GRS Celje), ki se je odločil, da bo Črna prst njegov prvi septembrski trening.

V telovadnici osnovne šole se je medtem začela slovesnost za pušeljce, zbrali so se skoraj vsi iz četice enainštiridesetih, ki so izpolnili pogoj za priznanje. Organizatorji so razglasili, da so pogoje izpolnili vsi, ki so bili ob 9. uri pripravljeni na start teka, prav tako bo priznana udeležba vsem prijavljenim tekačem, ki tekmujejo v pokalu PGT. Našteli smo jih 87, med moškimi sta bila favorita Simon Alič in Rok Bratina, v ženski konkurenci pa sta bili v središču pozornosti dvakratna zaporedna zmagovalka Tina Klinar in Tržačanka Nicol Guidolin, zmagovalka zadnje tekme PGT na Otlici. Tradicionalno je startno številko z zaporednim številom tekov prevzel Peter Čufer, edini, ki je odtekel vse dosedanje teke na Črno prst, od prvega dalje.  Pušeljc bo svojo pot nadaljeval tudi prihodnje leto, z nekaj manjšimi, za samo tekmovanje nebistvenimi spremembami, je povedal Jožko Dakskobler.

Fotogalerija je na povezavi

https://photos.google.com/share/AF1QipN-vFYrtTdN5BSYBpkp9Q9FXOfb9JvMWjAB-egHCf0TOzY40Fwhj07xhAJzLuIYpg?key=bTBRdTZiVFFzVHJ3UEw5OTlNdGxnaHJBM1U5bVRB

Video dogajanja je na povezavi
https://www.youtube.com/watch?v=ZNP5-0Qv-Yw&t=4s

 

VJ