56. Štafeta treh zavetišč

COLLINA DI FORNI AVOLTRI

19 08
 2018

Organizatorji iz vasi Forni Avoltri v Karnijskih Alpah, pod 2782 metrov visoko goro Coglians, so tudi letos pripravili svoj štafetni tek, enega najuglednejših v svetu gorskega teka. 56. izvedba tekme Staffetta 3 rifugi (Štafeta treh zavetišč) v dolini Collina je pritegnila 121 trojk (toliko je bilo uvrščenih na listo izidov), med njimi je bilo pet slovenskih moških. Tri od njih so se uvrstile v prvo deseterico, najboljši na drugo in tretje mesto, za super ekipo iz Nimisa (slovensko Neme). Med ženskami sta bili najmočnejši ekipi iz Velike Britanije in ekipa Aldo Moro Paluzza.

Domačini se imajo predvsem za Furlane in manj za Italijane, kar je odločno povedal Franco, eden od dolgoletnih organizatorjev tekme, prijatelj Edvina Kosovelja, ki že četrt stoletja prihaja v Collino. Prva leta, na začetku 90. let,  kot tekmovalec, nato pa kot selektor in organizator močnih slovenskih ekip. V Collini dobro poznajo tudi njegovega sina Mitjo, dvakratnega svetovnega prvaka, oba so tudi tokrat prisrčno pozdravili. Mitja se nastopu ni odpovedal, kljub temu, da od marca ni več »aktiven«, kar pomeni, da je pri 33 letih zaposlitev v notranjem ministrstvu zamenjal za delo v gradbeni stroki, še prej pa sta z Mojca Kermavnar postala starša radovednega raziskovalca Lovra. Čeprav Mitja skorajda ne trenira, je v Collini svoj odsek gor-dol odtekel zelo solidno in prispeval k tretjemu mestu ekipe Slovenija B.

Collina sicer ni na seznamu tekem svetovne gorskotekaške zveze WMRA, a vsakič pritegne odlične tekače, tokrat ob italijanskih in slovenskih še britanske in češke, tako da so tamkajšnje stopničke zelo cenjene v strokovni javnosti. Sam dogodek spremlja veliko ljubiteljev gorskega teka. Na prvi predaji, po 740 metrih vzpona, so gledalci zapolnili prostor ob progi, tako da so reditelji imeli kar nekaj dela, ko so skrbeli za prehodnost proge. Da ne govorimo, da je vsa ta nekajstoglava množica morala pravočasno tja gor, kjer ni žičnice.

Štafeto sestavljajo trije tekači, prvi se dvigne za navedenih 740 metrov, drugi s čelado preteče srednji del 15 kilometrov dolge proge, pri čemer so zelo dobrodošle alpinistične plezalne izkušnje, tretji pa se z višine skoraj 2200 metrov spusti na izhodišče – in potem še nekaj dni neguje »razbite« noge.

Edvin je v Collino pripeljal tri moške ekipe, za katere je napovedal, da med njimi ne bo velikih časovnih razlik, nastopili pa sta še ekipi iz Podbrda in Kamnika (KGT Papež). Ženskih ekip iz Slovenije tokrat, po prvotnih prijavah in nekaterih zapletih, ni na seznamu izidov.

Na prvi predaji sta vodili štafeti iz Gemone in Rima, tretja je bila ekipa kasnejših zmagovalcev iz Nem (tretjič zapored), trenutno vodilna slovenska gorska tekača Timotej Bečan in Miran Cvet pa sta držala četrto in peto mesto in sta bila še povsem v igri za najvišja mesta.

Na cilju sta bili ekipi A in B druga in tretja, razlika med njima pa je bila minimalna. A ker so bili v A namerno zbrani mlajši tekači, v B pa starejši, je med njimi tekmovalnost podžigala tudi starostna razlika. Res je, da pripravljenost Mitje zaostaja za pripravljenostjo drugih petih in da bi v kakšnih drugačnih okoliščinah lahko bilo medsebojno razmerje drugačno, tudi vprašanje zmage bi se utegnilo odpreti, a ostalo bo zapisano, da so »mladi« premagali »stare«, kar je morda lahko spodbuden znak, da prihajajo v ospredje mlade sile in da se ob kakovostnem delu z njimi lahko spet nadejamo odmevnih izidov na največjih tekmovanjih. Mitja je v izjavi (glej video) povedal, da je bo vedno na razpolago, ko ga bo reprezentanca potrebovala, pa tudi drugi starejši tekači bodo še nekaj let krojili slovenski vrh.

Tretja ekipa Slovenije je bila mešana, ob najstarejšem Simonu sta tekla mlajši Aleš in najmlajši Jošt, nekdanji reprezentant, ki v letih odsotnosti iz reprezentance ni izgubil tekmovalnega naboja in ki mu je mesto med najboljšimi. Simon je na cilju potarnal, da ga je na začetku vzpona zaprlo in zato njegov čas kaže preveč minut, a osmo mesto v močni konkurenci nikakor ni neuspeh, temveč je zaokrožilo bilanco Edvinove posadke. Ko je potegnil črto, je tokratni selektor ugotovil, da je bil to najuspešnejši nastop slovenskih štafet v četrt stoletja udeleževanja tekme v Collini. Ekipnemu uspehu sta svoje s tretjima mestoma v razvrstitvi posameznikov po posameznih predajah dodala Timotej in Luka.

Ugledu tekme so tudi tokrat sledila priznanja in nagrade, tudi finančne, vključno z nadomestilom stroškov za prihod najboljših ekip. Slovenci so uspehu nazdravili s teranom s kmetije Kosovelj, še prej pa so noge ohladili v bližnjem potočku.

 

Izidi:

Moške štafete:

  1. Dolce Nord-Est Nimis A 1:15:01
  2. Slovenija A (Timotej Bečan, Luka Kovačič, Matic Plaznik) 1:16:43
  3. Slovenija B (Miran Cvet, Mitja Kosovelj, Gašper Bregar) 1:16:53

...

8. Slovenija C (Simon Alič, Jošt Lapajne, Aleš Žontar) 1:21:16
25. KGT Papež (Mirko Janjatovič, Franci Teraž, Aljaž Božič) 1:33:11
65. Graparji (Ivo Kete, Slavko Prezelj, Simon Drole) 1:50:17

Vsi izidi so na
http://www.3rifugi.com/

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipN1YE2AASQuvWJqmO5THM0qgeqqc0sZbwRtFAwy0XYoEvO23cWW_6rXCDk_EiQZEg?key=bHA2MGktMVhabGVJSlVPa255d0lCc0JYek5DZG1n

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=QYtwrG9rma0&feature=youtu.be

 

VJ