17. Vzpon na Široko

MOST NA SOČI

15 08
 2018

ŠD Lom je 15. avgusta 2018 pripravil 17. Vzpon na Široko, tekaško in kolesarsko prireditev s kulinaričnim pridihom. Teklo je 117 tekačev, od tega 13 otrok, najhitrejša na 4,7 kilometra dolgi progi s 600 metri vzpona pa sta bila Simon Alič in Sergeja Lipušček, slednja z ženskim rekordom proge.

Tokrat so zaradi del na asfaltu cestni kolesarji sodelovali netekmovalno, na daljši progi, ostali dve panogi pa sta se odvijali  kot običajno. Med gorskimi kolesarji sta bila najhitrejša Luka Tavčar in olimpijka Tanja Žakelj; Tanja je popravila svoj rekord proge, postavljen pred desetimi leti, za svoj nastop pa je »okrivila« štruklje. Odlična ponudba hrane je seveda tudi letos med drugim vključevala tri vrste štrukljev, ob zmernih cenah.

V otroških kategorijah gorskega teka sta ob Tolmincu Luki Močniku zmagali še sestrici Gaja in Vita Leban Jež.

V konkurenci odraslih je za najboljši dosežek poskrbela Sergeja Lipušček. Profesorica matematike iz Idrije, letnik 1966, je postavila rekord proge in predse spustila samo šest moških. To je bil njen drugi nastop na Širokem. Na prvem, že pred precejšnjimi leti, ni bila med najhitrejšimi dekleti, primerjava časov pove, da je bila tokrat za kakšne tri minute hitrejša. Sergeja je kot vino, leta ji samo še dodajajo kakovost. Druga je bila Jana Bratina, ki ji materinstvo ne daje več toliko časa za trening kot prej, vendar pa je tudi ona tekla hitreje od starega rekorda. Na tretjo stopničko je stopila Varineja Drašler. Tokrat je prvič tekla s stalno startno številko, to je bila njena tretja zaporedna uvrstitev na stopničke.

Duo Simonov je krojil vrh uvrstitve moških. Alič, ki se včasih odloči za start na kolesu, je bil spet dobri stari Simon, edini je progo zmogel v času pod 30 minutami. Njegov prihod v cilj naša kamera ni zabeležila, ker so start izpeljali prej, kot je bilo predvideno. Pravzaprav so se organizatorji ravnali po svojem napovedanem urniku, napoved na uradni strani PGT pa je bila drugačna, start naj bi bil 10 minut kasneje. Zato so (spet) imeli težave nekateri italijanski tekači. Na tretje mesto se je nekoliko presenetljivo uvrstil Ljubljančan Miha Juvan, sicer tudi kolesar in maratonec.

Nekateri tekači, ki so hkrati tudi kolesarji, so tudi tokrat omenjali možnost, da organizatorji svoji običajni ponudbi dodajo tridelno štafeto: kolesarski vzpon, tekaški spust in tekaški vzpon (za vsak odsek drug tekmovalec, lahko pa tudi solistični nastop, v katerem tekmovalec opravi z vsemi tremi odseki – podobno kot denimo italijanski Triajur).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 28:20
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 30:42
  3. Miha Juvan (ŠD Metek) 30:58

Ženske:

  1. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 32:45
  2. Jana Bratina (ŠD Adventure.si) 33:31
  3. Varineja Drašler 36:40

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler
člani: Marko Saksida (ŠD Nanos Podnanos)
st. člani: Miha Juvan
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Jana Bratina
st. članice: Tanja Božič
ml. veteranke: Marta Švigelj (PGT)
veteranke: Sergeja Lipušček
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st. dečki: -
st. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)

Vsi izidi so na
http://www.primorskigorskiteki.si/

Fotogalerija 1 je na
https://photos.google.com/share/AF1QipNP6Mn552zWkMunLW1K73VXYAMIvNH89M_yUYlUI8wP66EmMz7hORNA-JRO6c5X7w?key=WE9DMmJ1NmJEb25FSUFiSDRPR1I2aUZtNmZnSWV3

Fotogalerija 2 je na

https://photos.google.com/share/AF1QipPgJc8ZbMs25VHBP4T5y6WU0dbHoWSLS7GHPQSo7wRzP2Sz0P7RFiLEhjRZIQM0wQ?key=NmhCNzdzV1ZRdXFlaGNzOW9qcUQtRlZYSXc0NzR3

Fotogalerija 3 je na

https://photos.google.com/share/AF1QipPbwA-cOFZjaEoXJba0XNkLqZ4ohNWf8Ybsek44kUoA1Al2Lju3cFGJkQvtGJmS4w?key=eWNPRHJjeWUtU3ZYUVNySjFrdFlfbU9oR1c0T2N3

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=IYhwcaovxQk&feature=youtu.be

 

VJ