Conditus Taležlauf 2018

RIBNO PRI BLEDU

12 08
 2018

Športno društvo Ribno je 12. avgusta 2018 sedmič pripravilo svoj Taležlauf, tokrat poimenovan po glavnem sponzorju Conditusu (kremšnit zato ni manjkalo). Teklo je 67 odraslih, trikilometrskega pohoda se je udeležilo 43 otrok. Najhitrejša na malo manj kot deset kilometrov dolgi progi s približno 500 višinci sta bila najhitrejša Gašper Bregar, državni reprezentant v gorskem teku, in Ivi Žlogar. Gašper je postavil rekord proge.

Taležlauf sodi med manjše, butične teke, ki s tekačem vzpostavijo pristen odnos, njihova ponudba pa prekaša običajne ponudbe tekaških prireditev. Seveda je s takšnimi značilnostmi Taležlauf popolna negacija tistega, kar naj bi veljalo za Gorenjce, pregovorno ne najbolj širokosrčne. Organizatorji, vodil jih je Miha Valant, sin Frenka, enega boljših slovenskih tekačev znotraj svoje starostne kategorije, so se tudi letos potrudili, pomagali pa so jim sponzorji. Predhodna prijava je veljala deset evrov, na dan teka si za startno številko plačal 12 evrov, za ta denar pa dobil tekaču in okolju prijazen tek, obilno pogostitev in še praktično darilo. Del startnine bo ŠD Ribno namenilo enemu svojih članov za nakup zdravstvenega pripomočka.

Trasa poteka po makadamskih in gozdnih poteh ter stezah med drevjem, večinoma v senci gorenjskih gozdov. Startu pri hotelu Ribno sledi spust, potem pa se proga vzpenja in spušča, vzponi pa so tekaški (razen za tiste, ki so pozabili kdaj pa kdaj potrenirati klanec). Zadnji del se zategne, tam se tek konča, zadnjih nekaj sto metrov pa je spusta, na katerem moraš paziti na korenine. Tekačem so bile na voljo tri okrepčevalnice, na cilju pa veliko sadja, tekočine in – logično – kremšnit. Sledil je topli obrok, za spremljevalce, ki so se na cilj lahko potegnili z vozili, pa je lovska koča poskrbela s svojo ponudbo. Med ponudbo moramo uvrstiti tudi izreden razgled s ciljnega prostora na Bled in okolico. Tek ima povsem upravičeno dodatek k imenu »Cilj z razgledom«.

Zmagovalec Gašper kljub rekordnemu času na progi ni izgubil duše, tako da je bil dveinpolminutni zaostanek afganistanskega Slovenca Bashirja razmeroma skromen. Tema dvema gorskima tekačema je sledil pretežno ravninski tekač Miroslav. Ivi je bila na cilju pred 12 let mlajšo Špelo, tretjo stopničko pa si je priborila Polona, znanka s Rexovih tekov Ljudstva tekačev.

V videu, ki smo ga pripravili, so naši sogovorniki komentirali tek in pohvalili organizatorje. Zmagovalec Gašper je napovedal, da pride tudi prihodnje leto, saj je zanj Taležlauf odličen trening in prijeten dogodek. Podobno je ocenila tudi zmagovalka Ivi. Med udeleženci je bil že tretjič Kraševec Stojan Rodica, Kraševka Rada Milič je v Ribnem tekla drugič, prvič pa je na tem teku nastopil Vipavec (iz Podnanosa) Ervin Furlan. Nekaj primorskih tekačev, pripadnikov Ljudstva tekačev, je tokrat imelo druge opravke, najuspešnejši med njimi, Simon Strnad, je tekel na Višarjih.

Izidi so (bodo) objavljeni na spletni strani teka.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Gašper Bregar (KGT Papež) 41:55
  2. Bashir Rezai (TK Šmarnogorska naveza) 44:24
  3. Miroslav Nikolič (Intersport) 45:34

Ženske:

  1. Ivi Žlogar (Priprave Ljubljana) 1:03:34
  2. Špela Cvetrežnik (Tečem zase) 1:03:47
  3. Polona Ivanež 1:05:45

Zmagovalci kategorij:

M do 19: Jernej Globočnik (Gimnazija Franceta Prešerna)
M 20-29: Gašper Bregar
M 30-39: Miroslav Nikolič
M 40-49: Matjaž Krnc (TK Šmarnogorska naveza)
M 50-59: Roman Hudmal (Hitre želve Komenda)
M 60-69: Andrej Jesenko (Samotar)
M nad 70: Stane Zorman (PC Komenda)
Ž 30-39: Špela Cvetrežnik
Ž 40-49: Stanka Slatnar
Ž 50-59: Ivi Žlogar
Ž 60-69: Rada Milič

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipP_dR1izXD6vytLZKFf357wlvLz3EZHgH1IfWPxpnqRe3AhwyMluGlxqWk8oAOfxw?key=ZDBhTDVmZlhMNHppdmxBTm1mcGxtNWxLR1FwZVNR

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=YIlzbPdty4k&feature=youtu.be

 

VJ