12. Tek na Bevkov vrh

JAZNE

22 07
 2018

Društvo za oživitev podeželja Jazne je 22. julija 2018 dvanajstič, tudi tokrat za odlično oceno, pripravilo svoj tek na Bevkov vrh (nekaj manj kot šest kilometrov dolžine in 500 metrov vzponov). Tekli so 104 tekači (lani 100), od tega 88 odraslih in 16 otrok, zmagala pa sta Jošt Lapajne in Saša Pisk.

Od serijskega zmagovalca v PGT Simona Strnada je bil tokrat hitrejši Jošt Lapajne, več kot dvakrat mlajši (24 proti 51) talent slovenskega gorskega teka, ki pa je nastope za državno reprezentanco pred leti opustil, ker ga motijo neurejene razmere v združenju za gorski tek. Na domačem terenu je njegova prednost pred Simonom Svetovnim, lanskim zmagovalcem, znašala dobri dve minuti. Gorenjec Uroš Rozman na primorskih gorskih tekih ne teče ravno pogosto, Jazne pa so mu pri srcu. Lani je bil drugi, letos pa ga je Jošt porinil na tretje mesto. Jošt je za LT povedal, da je tek na Bevkov vrh izbral za preizkus pripravljenosti pred 34-kilometrskim trejlom na sarajevski Jahorini ta konec tedna, dosežek v Jaznah pa je spodbuden. Na vprašanje, ali razmišlja o kandidaturi za reprezentanco, pa Jošt odgovarja, da je za letos ta tema mimo, za prihodnje leto pa je takšna možnost še povsem odprta, če se bodo razmere v združenju uredile in če bodo dane možnosti za sistematične in strokovno vodene priprave reprezentančnih kandidatov na nastope.

Zmaga domačinke Saše Pisk je bila pričakovana, za poldrugo minuto je bila hitrejša od Varineje Drašler, veteranka Mihaela Tušar pa je lansko drugo mesto zamenjala za tretje. Ljubljančanka Varineja je tabornica in študentka, letnik 1995, v gorskih tekih pa je novo ime. Morda jo bodo prve stopničke spodbudile, da bo vztrajala v tem čudovitem, a napornem športu.

Naslednji tek iz serije PGT bo Šmarski tek, 4. avgusta 2018 v Šmarjah pri Sežani. To je edini tek serije PGT, ki se začenja zvečer, ob 18.30.


Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Jošt Lapajne (TSK Idrija) 26:34
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 28:40
  3. Uroš Rozman (AD Olimpik) 28:48

Ženske:

  1. Saša Pisk ( ŠD Biba) 34:35
  2. Varineja Drašler 35:54
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 36:23

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Jošt Lapajne
člani: Uroš Rozman
st. člani: Andi Mamič (ENDorFIN))
ml. veterani: Borut Mlakar (ŠD Šentviška gora)
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Boris Žigon (DLT Filipides)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Saša Pisk
st. članice: Tanja Božič
ml. veteranke: Marta Švigelj (PGT)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Marija Moser (PGT)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st. dečki: Anže Lenarčič (AK Pivka)
st. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)

Vsi izidi so na
http://www.primorskigorskiteki.si/

Fotografije organizatorjev so na Facebooku
https://www.facebook.com/pg/gorskitekbevkovvrh/photos/?tab=album&album_id=454512115023233

 

VJ