11. Tek po Šentviški planoti

PONIKVE

01 07
 2018

Smučarsko skakalni klub Ponikve je v kraljestvu Jake Hvale na prvi julijski dan enajstič pripravil svoj gorski tek. Zmagala sta Simon Strnad in Marta Švigelj. Teklo je 58 odraslih in 10 otrok.

Na Ponikvah so dela v teku: dan prej so na novo prekrili streho koče, ki jo širijo, v naslednji fazi pa se bodo lotili prenove 20- in 40-metrske skakalnice. Tudi tokrat je bila ta lokacija start in cilj gorskega teka po poteh Šentviške planote, dolgega 8800 metrov ter s 400 višinskimi metri vzponov in spustov. Za tekače je bila to priložnost, da po daljšem času spet lahko tečejo pri nižjih temperaturah, termometer je malo pred startom namreč kazal 13 stopinj.

Skupinica italijanskih tekačev je zamudila start in je pohitela za ostalimi, med katerimi je bil tudi favorit, Simon Strnad, ki je na Šentviški planoti prvič zmagal pred petimi leti – to je bila njegova prva zmaga v pokalu PGT. Tudi tokrat je cilj dosegel prvi, presenetljivo blizu pa mu je bil Elis Filipič. V svoji izjavi za LT je Simon priznal, da je pričakoval Elisovo zmago, saj čuti posledice naporov zadnjih dni. Ne sicer reXovega teka dan prej, pač pa nastopa na članskem svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu na Poljskem. S 46. mestom med 72 tekači je Simon, najstarejši tekmovalec, zelo zadovoljen. Tretji je bil domačin Borut Mlakar, četrti pa najhitrejši od italijanskih tekačev Giorgio Turel.

Med ženskami je svojo drugo zmago v PGT slavila Marta Švigelj (lani druga). Ta proga ji zelo ustreza in bila je razpoložena, je povedala na cilju. Druga je bila Urša Trobec, tretja Mihaela Tušar (lanska zmagovalka), ki z GM4O vleče poškodbo, odneha pa ne, četrta pa (letos v zelo dobri formi) Ivica Žlogar.

Med mladimi tekači, ki so se spopadli s krajšo, a vseeno zelo (pre?)naporno progo, je Luka Močnik premagal lanskega zmagovalca Aljošo Kranjca, Gaja Leban Jež pa je ponovila lansko zmago. Proga je bila enako dolga za mlajše in starejše dečke in deklice.

Prireditev si je ogledal (tekla sta njegova starša) »Panikuc« Jure  Šuligoj. Na takšnih tekih redko nastopa, raje izbira med najzanimivejšimi tekaškimi in gorskimi prireditvami. Nekaj dni pred tem tekom je z Bojanom Ambrožičem nastopil na Monte Rosa Skymarathonu (35 km, 3500 m vzpona). Uvrstila sta se na 26. mesto med 105 moškimi dvojicami, ki so končale tek.

Naslednji tek PGT pripravljajo v zamejstvu v Reziji (Stolvizza). Val ResiaVertical bo štel za udeležbo, start pa bo 7. julija ob 17. uri.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Strnad (ŠD Nanos) 36:24
  2. Elis Filipič (Endorfin) 36:33
  3. Borut Mlakar (ŠD Šentviška Gora) 37:47

Ženske:

  1. Marta Švigelj (PGT) 46:27
  2. Urša Trobec (ŠD Setnik) 47:00
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 47:31

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler
člani: Simon Razpotnik (KGT Papež)
st. člani: Elis Filipič (Endorfin)
ml. veterani: Borut Mlakar
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Boris Žigon (DLT Filipides)
ml. članice: -
članice: Jasmina Munih
st. članice: Jasmina Likar (Ajdovščina)
ml. veteranke: Marta Švigelj  
veteranke: Urša Trobec
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st. deklice: Gaja Leban Jež

Vsi izidi so na
http://www.primorskigorskiteki.si/

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipNORMsOeVkISu7GDF0ycdCJ9pQiQtlAZwBwip8B6YeYimgDCKmhsNm6WHsVzBusww?key=Y29rajczZU84NFRLLXc1bkVRRmhvckxjRkQ5djJR

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=5LtQA6v7Cts&feature=youtu.be

 

VJ