Na Ratitovcu svetovna prvaka postala Miran Cvet in Mojca Koligar

ŽELEZNIKI

02 06
 2018

AD Železniki je svoj 23. Gorski tek na Ratitovec letos izpeljalo tudi kot  svetovno in državno prvenstvo v gorskem teku za veterane. Ob tem je tek štel za Pušeljc in PGT (oboje za udeležbo). Slovensko zastopstvo je na SP osvojilo 11 medalj, Miran Cvet in Mojca Koligar sta postala veteranska svetovna prvaka. Med 22 državami je prevladovala Italija, njeni tekači so osvojili 34 od 108 medalj. Na SP je teklo 457 tekačev, med njimi v Slovenijo zaljubljeni Japonec  Fužio Mijači - Fuži.

Izvedba SP je bila za domače organizatorje, ki jih je vodil Brane Čenčič, zahtevna naloga, a so jo opravili dobro. Naslednje prvenstvo bo v Italiji, vodilni državi v gorskih tekih. Logistika je pri gorskih tekih vedno zahtevna, saj so cilji praviloma na težko dostopnih lokacijah, v Železnikih pa so ta problem rešili z avtobusi, tudi za gledalce so zagotovili brezplačen prevoz (in vozniki so s svojim obvladovanjem vozil na strmi in ozki cesti med Železniki in Prtovčem, kjer je v ovinkih šlo za centimetre, jemali dih potnikom). Ob zaključni podelitvi priznanj, ta se je zaradi 18 kategorij, razdelili so precej več kot sto medalj, in izvajanja državnih himen pošteno zavlekla, kljub temu, da so himne skrajšali na 20 sekund.

Največkrat je pod Ratitovcem donela italijanska himna, Zdravljico pa smo slišali dvakrat. Lanskemu edinemu slovenskemu zmagovalcu Simonu Strnadu sta letos sledila Miran Cvet (M50) in Mojca Koligar (W35), vseh slovenskih medalj pa se je nabralo kar 11. Temu velja dodati številna četrta in peta mesta. Na tem mestu ne bomo ponavljali tistega, kar smo objavili v videu, bomo pa našteli najviše uvrščene slovenske tekače.

Ob Miranu in Mojci sta posamični medalji osvojila še Aleš Žontar (M35, srebro) in Simon Alič (M45, bron). Ekipna medalje so osvojili: Ivan Florjančič in Miro Trontelj (M75, bron), Ivo Janez Jelenc in Karl Vrbnjak (M70, bron), Mihaela Tušar, Urška Trobec in Ivica Žlogar (W50, bron), Miran Cvet, Simon Strnad in Milan Vivod (M50, srebro),  Simon Alič, Metod Bregar in Robert  Lendaro (M45, bron), Stanko Janžekovič, Elis Filipič in Boštjan Pintar (M40, bron), Aleš Žontar, Dušan Globočnik in Matej Jakša (M35, srebro).

Na četrta mesta, tik pod stopničkami, so se uvrstili: Boža Meža in Milojka Čufer (W60), Mihaela Tušar (W50), Andrej Jesenko, Milivoj Papič in Anton Knavs (M60), Franci Teraž, Dušan Mrak in Stojan Melinc (M55).

Izpeljali so tudi tek za mlajše, tako imenovani Open Race, na katerem sta med 69 tekači slavila Timotej Bečan in Jasmina Jelovšek.  Na najdaljši moški progi (10,8 km, 1185 v/m) je bil absolutno najhitrejši Miran Cvet, na najdaljši ženski (7,2 km, 869 v/m) pa Mojca Koligar.

 

Izidi so na
http://remote.timingljubljana.si/timing/Rezultati.aspx?leto=&IDtekme=&tip=&embed=

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipPrRzRML2xi0HJF3qpAdw1D0yZYsyiqE4c5UIoeT8njNXp3BZ-wqci32Bekj--zIA?key=eWFlYl9RT1FRLTJJTkszT0pueElibDNYWFNmbmN3

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=Tv68_txVxtE&feature=youtu.be

 

VJ