Vipavsko-ajdovski tekaški vikend

AJDOVŠČINA, VIPAVA

12 05
 2018

Vipavska dolina je letos pripravila še celovitejšo tekaško ponudbo, kot smo je bili vajeni doslej. Vipavski in Ajdovci so združili moči in pod eno kapo združili dve prireditvi, Majski tek in trejle Vipavske doline, ki so poskrbeli za promocijsko odmevno ime UTVV (Ultra-Trail Vipava Valley). Na štirih tekih so našteli 800 finišerjev, med katerimi posebno častno mesto zavzemata zmagovalca stokilometrske preizkušnje Jan Božič in Alenka Pauc.

15. izvedba Majskega teka je z 92 odraslimi tekači in 155 otroki izjema med teki PPT. Število udeležencev je bilo v Ajdovščini dvakrat višje od povprečja pokala, kar je posledica renomeja tega teka, kakovosti njegove izvedbe in temeljito zastavljene promocije. Verjetno gre ajdovskemu sponzorju zasluga za to, da je na Majskem teku nastopil najboljši slovenski dolgoprogaš Rok Puhar – in po pričakovanju izboljšal rekord proge. Nejc Lokar je osvojil drugo mesto, tretje pa je pripadlo Jerneju Krkoču, bratu Lucije, lastnice ženskega rekorda Majskega teka. Med ženskami je slavila Sergeja Lipušček pred povratnico po porodu Jano Bratina in očitno tudi na ravnini prodorno najstnico Saro Durn. Četrta je bila pred leti večkratna prvakinja PPT Pavlina Margon.

V mladinskih tekih so se na najvišji stopnički večinoma ponovila že znana imena zmagovalcev. Žal izidi, kot so jih tokrat pripravili na vseh štirih tekih, ne pokažejo klubske pripadnosti, tako da o najuspešnejšem mladinskem kolektivu lahko samo ugibamo, verjetno pa je največ zlata zbralo ali AD Posočje ali ŠD Nanos. Zavod za šport Ajdovščina se je tudi tokrat izkazal z odlično izvedbo, njegova ponudba se je dopolnjevala z dogajanjem na vipavskih trejlih.

Gradiška Tura je bila cilj vseh treh trejlov, gorskega maratona na 30 kilometrov, ki je veljal za državno prvenstvo, ter gorskih ultra maratonov na 50 in 100 kilometrov. Tek na najkrajši progi je služil tudi kot pregledna tekma za sestavo državne reprezentance za nastop na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu. Zmagovalca in državna prvaka sta postala Aleš Žontar in Mojca Koligar. Aleš še kar naprej niza odlične uvrstitve in zdi se, da so njegove moči neizčrpne, da ne potrebuje regeneracije. Njegov naslednji maraton bo že v Radencih. Mojca je letos dvignila stopnjo svoje pripravljenosti in očitno dosledno izpolnjuje svoj načrt, po katerem naj bi se v letu ali dveh poskusila uvrstiti med deset najboljših gorskih tekačic na svetu. Domača favorita, Marko in Petra Tratnik, sta bila drugi in tretja. Marko v finalnem spustu ni bil tako prepričljiv kot običajno (spusti so njegova močnejša plat), Petro pa so za Mojco in članico ene od zmagovalnih trojk na nedavnem teku ob žici, Barbaro Trunkelj, potisnile zdravstvene težave. Morda bo Dolenjka Barbara, letnik 1992, naslednja okrepitev državne reprezentance gorskih tekačev. Tretje mesto v državnem prvenstvu je osvojil Simon Strnad, pred njim je bil v cilju Američan Tommy Manning, nekdanji član gorskotekaške reprezentance ZDA, v Vipavi pa se je predstavil kot tekač Svazija, ene od afriških kraljevin (če smo prav razumeli zastavico, objavljeno ob njegovem imenu).

Združenje za gorski tek je letos doseglo, da bo slovenska antidoping organizacija SLOADO na njenih tekmah za državno prvenstvo in še nekaterih drugih pomembnejših izvajala svoja testiranja. Prvič so vzorce urina jemali na DP v gorskem maratonu v Gradiški Turi in za večino tekačev je bila to povsem nova izkušnja, nekateri so se spraševali, ali se zdravila, ki jih jemljejo (po zdravnikovih napotkih) lahko izkažejo kot nedovoljen doping. Vsekakor gre to novo prakso pozdraviti.

Na 50 kilometrih sta slavila Anže Sobočan in Ajda Radinja. Drugi mesti sta šli Maticu Čačuloviču in Italijanki Sari Trevisan, tretji pa Anžetu Šenku (Anžeti so bili na Vipavskem izjemno uspešni) in Vesni Dolenc (tudi ona je bila na trojkah članica ene od zmagovalnih ekip).

Na kraljevski 100-kilometrski preizkušnji sta huronski pozdrav na cilju dočakala Jan Božič in Alenka Pavc. Za tekača iz Idrije je to prva zmaga na tako dolgi progi v Sloveniji, Alenka pa je med drugim zmagala na lanski (več kot) 100-kilometrski preizkušnji Ultra Pušeljc. Tokrat je bila edina Slovenka, ki se je (več kot) enakovredno kosala s tujimi ultrašicami. Drugi mesti so organizatorji oddali v tujino, Špancu Alvaru Rodríguezu Barreiri in Madžarki Aniti Szimandl, na tretjo stopničko sta v nedeljo stopila domačin Andi Mamić in Poljakinja Marzka Janerka.

Štafetni tek na 100 kilometrov je minil v znamenju prevlade ekipe ŠD Nanos v postavi Dragan in Uroš Vodopivec ter Kristjan Ipavec. Drugi so bili Poljaki, tretji Madžari.

Udeležba tujih tekačev je v porastu, prav tako domačih, na najdaljši preizkušnji, so letos podvojili število tekačev. Vipavski UTVV je zdaj mednarodno uveljavljena postaja ultrašev, odgovornost in resnost organizatorjev pa hodi z roko v roki s prijaznostjo in domačnostjo Vipavcev. Slišati je, da prihodnje leto lahko pričakujemo še eno tekmo, četrta proga naj bi bila dolga sto milj.

 

Izidi Majskega teka (za točke PPT):

Člani, absolutno, moški:

  1. Rok Puhar 36:38
  2. Nejc Lokar (ŠD Nanos) 41:11
  3. Jernej Krkoč (ŠD Nanos) 41:37

Ženske:

  1. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 45:59
  2. Jana Bratina (ŠD Nanos) 46:56
  3. Sara Durn (ŠD Nanos) 47:33

Zmagovalci kategorij:

Ž 50 in starejše: Sergeja Lipušček
Ž 40-49: Pavlina Margon (ŠD Nanos)
Ž 30-39: Jana Bratina
Ž do 29: Sara Durn
M 60 in starejši: Danilo Pudgar (TD Burja)
M 50-59: Jože Kirm
M 40-49: Jernej Krkoč (ŠD Nanos)
M 30-39: Nejc Lokar
M do 29: Rok Puhar

Mladina:

Deklice 2011 in mlajše: Alja Vrčon
Deklice 2010: Ema Kavčič
Deklice 2009: Manca Žibert
Deklice 2008: Gaja Sovdat
Deklice 2007: Manca Mlekuž
Deklice 2006: Ajda Sovdat
Deklice 2005: Tinkara Stres
Deklice 2004, 2003: Žana Sovdat
Dečki 2011 in mlajši: Anže Leban
Dečki 2010: Marcel Skočir
Dečki 2009: Luka Močnik
Dečki 2008: Mathias Mlekuž
Dečki 2007: Izak Ziliani
Dečki 2006: Rok Kopatin
Dečki 2005: Nejc Bolčina
Dečki 2004, 2003: Oto Benko

Vsi izidi so na
http://ultratrail.si/rezultati/rezultati-2018/#

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipPbWFnR6rsLLNa4L09FhiKu--aJErkgTGjrIF3iDAc1-cfxURO99oxeJxyNVAegug?key=anNwa2RZT1YwS3d3S1kzVHg1U1RQbkp1eERRNGp3

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=jn1HBenjJwQ&feature=youtu.be

 

VJ