8. Tek čez Veliko gradišče

VRHPOLJE PRI KOZINI

06 05
 2018

Na osmem Teku čez Veliko gradišče je teklo 48 odraslih in osem otrok, skupaj 56 tekačev (lani 70), med katerimi je bilo tudi sedem Italijanov. Zmagala sta Simon Strnad in Urša Trobec.

Pokazalo se je, da gorskotekaški pokal PGT sestavljajo teki zelo različnih značilnosti. Čavenskemu vertikalu, izpeljanemu na ravni državnega prvenstva, je teden dni kasneje sledil vrhpoljski gorski tek na precej skromnejši ravni, ki že skorajda postavlja pod vprašaj upravičenost uvrstitve teka v PGT (glede na standarde, ki veljajo za PGT).

Maloštevilna ekipa organizatorjev, če smo prav šteli štirih domačinov in štirih izkušenih organizatorjev s Krasa, ki že tradicionalno pomagajo pri izpeljati tega teka, ni bila najbolj uspešna. Ponovila se je napaka izpred dveh let, ko je bila proga preslabo označena, zato so se tekači izgubljali. Pred dvema letoma so dejanski vrstni red na cilju spremenili, tokrat ga niso (ker tako narekujejo pravila atletske zveze), naključje pa je hotelo, da je bil obakrat vpleten Ervin Furlan – in obakrat je potegnil ta kratko. Prvič so ga s tretjega mesta prestavili na deseto (dodajmo, da so takrat s tem soglašali vsi tekači), tokrat pa ga niso uvrstili više od šestega mesta, na katerem je pristal po tem, ko je pretekel največ dodatne poti, ker so ga napačno usmerili.

Težave so bile z vodo na eni od okrepčevalnic (tekač si težko pomaga z zaprto steklenico ali celo s steklenico v avtomobilu namesto napolnjenih kozarcev), na sadje po prihodu na cilj pa so organizatorji pozabili.  Nekaj zamude so pridelali pri obdelavi podatkov, vendar tisto čakanje ni bilo pretirano zoprno.

Nenavadna je poteza organizatorjev, ki so tako po domače na »stopničke« postavili tudi nekatere četrtouvrščene, ker so pač domačini ali že nekoliko starejši …

Za nered je poskrbela tudi napoved na spletni strani PGT. Napovedali so sedmi tek, nekaj vrstic naprej pa govorili o šestem. V resnici so Vrhpoljci pripravili osmi tek.

Zmaga je šla po pričakovanju Simonu Strnadu, ki ne zamudi ene tekme, tačas pa lovi čimveč kilometrov v pripravi na daljše preizkušnje, ki ga čakajo. Elis Filipič je ponovno potrdil dobro formo, njegova serija stopničk sodi med prijetnejše novosti letošnje sezone, Denis Štenkler pa s tretjim mestom napoveduje preboj mlajših tekačev, rojenih sredi devetdesetih let. Istega letnika (1996) je tudi Anja Mikuž, druga med ženskami. Uvrstila se je med starejši kolegici, nerjavečo Uršo Trobec in Marto Švigelj, ki se je po petih mesecih pavze spet podala na progo.
Ob kritiki moramo organizatorjem v bran povedati, da so bili sicer prijazni, kot vedno, tekače so sprejeli s kavo in odličnim zeliščnim napitkom, vsakomur od njih pa pripravili vrečko, v kateri je bil domači med.

Pohvaliti jih velja tudi za odločitev, da vztrajajo s teki za mladino, katerih se večina drugih organizatorjev otepa. Žal teh izidov še nismo prejeli. Kar polovico mladih tekačev je zagotovila družina Leban Jež, domov so odnesli vse zlate medalje.

Naslednji tek iz serije PGT bo 19. maja K-B-K trejl v Hotavljah.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Strnad (ŠD Nanos) 32:40
  2. Elis Filipič (Endorfin) 33:03
  3. Denis Štenkler 34:39

Ženske:

  1. Urša Trobec (ŠD Setnik) 43:28
  2. Anja Mikuž 44:28
  3. Marta Švigelj (PGT) 45:07

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler
člani: Andrea Casarotto (Runcard)
st. člani: Elis Filipič
ml. veterani: Aleš Štor (ŠD Nanos)
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Andrej Jesenko
super veterani: Boris Žigon (DLT Filipides)
ml. članice: Anja Mikuž
članice: Sindis Čufer (TD Burja)
st. članice: -
ml. veteranke: Marta Švigelj
veteranke: Urša Trobec
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)
ml. dečki: Svit Leban jež (AD Posočje)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st dečki: -
st. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)

Vsi izidi so objavljeni na
http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2018

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipNuC8OpvXf_n8YTCkfUSXFOofoajoWjEHz8g_kZjtX3wM5gwBoz5aX6Z9j86tZkNA?key=c2hHU1FrZ1g4bVFXUXRJUGUydXcybWJqZE94am9R

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=nzCZ6q_gB94&feature=youtu.be

 

VJ