14. Bubin gorski tek Col-Javornik

COL

22 04
 2018

Društvo Trillek je 14. gorski Bubin tek, v spomin na Silva Tratnika – Bubo, izpeljalo v nedeljo, 22. aprila 2018, v doslej najlepših razmerah. Na startu je bilo še prevroče, na cilju pa niti ne, razgrete tekače je hladil vetrič. Marko Tratnik je postavil rekord te proge, med ženskami pa je slavila Klementina Lemut, po naših podatkih tudi z rekordom.

55 tekačev se je 9,3 kilometra dolgo progo s 530 metri vzponov podalo z nekajminutno zamudo, saj so bili domači gasilci, ki vselej pomagajo pri izvedbi, poklicani na intervencijo, zato so morali organizatorji na pomoč poklicati dodatne prostovoljce.

Pričakovati je bilo predvsem dvoboj domačega šampiona Marka Tratnika in Simona Aliča. Prvi je doslej zbral pet zmag, drugi pa sedem (na najvišjo stopničko je stopil samo še Marco Moretton iz Trsta). Marko je bil za dobro minuto hitrejši, kljub temu, da je na začetku ubral prehiter tempo (po lastni oceni), je postavil rekordni čas, za devet sekund je izboljšal svojo znamko izpred dveh let. Tretji je bil Tomaž Ferjančič, ki je imel v nogah sobotni Tek v Belo, v pripravi na 50-kilometrski trejl v Vipavi (UTVV) 12. maja pa mu je bila dvakratna obremenitev v vikendu dobrodošel test.

V ženski konkurenci je doslej slavilo sedem tekmovalk, petkrat Petra Tratnik in trikrat Mihaela Tušar. Petrina trenutna pripravljenost je bila pred Bubinim tekom neznanka, saj je letos tekla samo na Vipavskem teku, kjer pa je bila konkurenca razmeroma skromna. Pokazalo se je, da Petra še nima dovolj moči za boljše dosežke, je njenih 51 minut zadoščalo za drugo mesto, za letos super tekačico Klementino Lemut, ki se je otresla poškodb in zmaguje kot za stavo. Seznam zmagovalk je podaljšala na osem imen. Organizatorji so na tekmi povedali, da je Marko postavil rekord te proge, mi pa smo po pregledovanju izidov minulih let, objavljenih na spletni strani Trilleka (razen lanskih) prišli do ugotovitve, da je padel tudi ženski rekord. Klementina je za osem sekund izboljšala lansko Petrino rekordno znamko. Tretja je bila Sara Durn, letošnje odkritje primorskega gorskega teka, z majhnim zaostankom za Petro. Klementina je predse spustila samo šest moških. Vseh šest tekačev na stopničkah za absolutno najhitrejše prihaja iz ŠD Nanos.

Med pohodniki, Bubin tek je tudi pohod, so bili tudi člani domačega pevskega zbora Razpotje. Na cilju so pripravili mini koncert, nato pa v dolini, pred razglasitvijo izidov, dodali še nekaj pesmi in dokazali svojo kakovost.

Lani je na Bubinem gorskem teku nastopil tudi Japonec MIjači Fudžio. Fuži je tudi letos v aprilu prišel v Slovenijo, zaželel pa si je doživeti še kakšen drug tek, zato ga je Simon Strnad v soboto odpeljal na trejl na Krk, v nedeljo pa na gorski Tek pod Kriško goro. Na Krku je Simon zmagal, Fuži je bil drugi, na Kriški gori, kjer je bila konkurenca zelo močna, pa sta se uvrstila med deset najhitrejših. Fuži z ženo v maju pričakuje otroka, tako da je vprašanje, ali mu bo uspelo priti na Ratitovec, na SP v gorskem teku za veterane.

Naslednji tek iz serije PGT bo čavenski vertikal 29. aprila.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 40:20
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 41:28
  3. Tomaž Ferjančič (ŠD Nanos) 44:06

Ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 48:02
  2. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 51:02
  3. Sara Durn (ŠD Nanos) 51:30

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Marko Abram (Hudajužna)
člani: Marko Tratnik
st. člani: Elis Filipič (Endorfin)
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Drole (PD Podbrdo)
st. veterani: Stane Homec (ŠD Poljane)
super veterani: Boris Žigon (DLZ Filipides)
ml. članice: Sara Durn
članice: Petra Tratnik
st. članice: Klementina Lemut
ml. veteranke: Nataša Drašler
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)

Vsi izidi so objavljeni na
http://www.primorskigorskiteki.si/

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipN627O9Xp4ffAvDxrPE3a4zx9pAhfbxCjB1488dn3Z43mtc895vJbRyn2yjSxi-Xg?key=QUw5MXlnQ2RpOVZ0VVRQYndQRmZWSkVxSUlCbUhB

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=mlkDYnMFBFQ&feature=youtu.be

 

VJ