Maj prinaša 4. Ultra trejl Vipavske doline

VIPAVSKA DOLINA

17 04
 2018

V maju se bo zgoščeni spored tekov na Primorskem, ki ga je začel april, nadaljeval, v središču pa bo serija tekov v Vipavski dolini 12. maja 2018, imenovana Ultra Trail Vipava Valley (UTVV), Ultra trejl Vipavske doline. Na voljo bodo štirje teki, za katere se tekači že nekaj časa sistematično pripravljajo. Pripravljalnih tekov se udeležuje po nekaj deset tekačev iz Vipavske doline, drugih koncev Primorske, pa tudi iz notranjosti Slovenije. Prijave so možne še do 23. aprila 2018.

Kraljevska, najzahtevnejša razdalja bo 100-kilometrski trejl. Trasa se takoj po startu v rimskem obzidju v Ajdovščini vzpne na Trnovski gozd in poteka po planoti Gora proti Malemu Golaku (najvišja točka z 1495 m), Čavnu, Mali gori, Kuclju ter po srednječavenski poti do Vitovskega hriba in Črnič v dolino. Mimo Batuj (50 km) se nato vzdigne na vinorodni del Vipavske doline skozi vasi Vrtovče, Erzelj in Goče. Vzponu na Štjak sledi spust prek Svetega Socerba v Podnanos. In še zadnji vzpon na drugi najvišji vrh Nanos, prek lovske koče, po grebenu mimo Svetega Hieronima do Pleše. Od tam vodi spust prek Abrama v Vipavo, v Kamp Tura.

50-kilometrski trejl se začne v srednjeveški vasici Vipavski Križ in se pred Vrtovčami pridruži trasi 100-kilometrskega ultra trejla.

30-kilometrski trejl je najkrajša preizkušnja, s startom v idilični vinorodni vipavski vasici Goče, od koder se spusti do Podnanosa, zakroži po Nanosu, z vzponom do Pleše in spustom prek Abrama do Vipave. Ta preizkušnja bo letos izjemno zanimiva in tekaško odlično zasedena, saj bo veljala tudi za državno prvenstvo v gorskem maratonu in za izbor slovenske gorskotekaške reprezentance, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu 24. junija na Poljskem.

Za tiste, ki želijo doživeti adrenalinsko preizkušnjo  skupinskega tekaškega duha, organizatorji pripravljajo atraktivne tričlanske štafete, pri katerih vsak član preteče svoj del proge: tekač prve menjave 44 km najbolj gorskega dela proge od starta v Ajdovščini do vitoveljske cerkve, tekač druge menjave 34 km do Štjaka in tekač tretje menjave 33 km prek Nanosa do cilja v Kampu Tura.

Ob treh trejlih  Vipavska dolina ponuja 11-kilometrski Majski tek v Ajdovščini, tradicionalni mestni tek za mladinske in članske točke Primorskih pokalnih tekov.

S športom privzgajamo delovne navede, samospoštovanje, red, disciplino, vztrajnost, odgovornost, spoštovanje drugih in tudi motivacijo za gibanje, zato bodo naštetemu v nedeljo, 13. maja, dodali otroške teke v Kampu Tura.

Navijači so vabljeni, da spodbujajo tekače na startih v Ajdovščini (ob 6.00), Vipavskem Križu (ob 8.00) in na Gočah (ob 10.00). Zelo dobrodošlo bo njihovo navijanje ob progi, da ne govorimo posebej še o tem, kako veseli bodo tekmovalci njihovih čestitk na cilju v Kampu Tura. Organizatorji bodo omogočili živ prenos dogajanja iz ciljnega prostora in s posameznih markantnih kontrolnih točk, na primer z vrha Nanosa (Pleša). Med tekmovanji bo tekmovalce mogoče nenehno spremljati tudi na spleti platformi. Več informacij o UTVD najdete na spletni strani
www.ultratrail.si

LT za UTVV