5. Gorski tek na Sabotin

SOLKAN

15 04
 2018

Miha Repič je s prijatelji z obeh strani meje 15. aprila 2018 petič pripravil Gorski tek na Sabotin, tek z zgodbo o prvi svetovni vojni. V strmino nad Solkanom in skozi vojaške rove, mimo ostalin vojne, ki se je končala pred stoletjem, je grizlo 93 gorskih tekačev. Opazno velik je bil delež italijanskih tekaških prijateljev. Zmagala sta Simon Strnad in Sara Durn. Tek so letos prvič pripravili v pomladanskem terminu namesto v zimskem.

Veter je nekoliko oviral tekače, še manj jim je bila všeč visoka temperatura, ki je šla prek 20 stopinj Celzija (ob vračanju s teka smo na displeju v Gorici prebrali kar 26 stopinj). Posredovanje zdravstvene dežurne službe je bilo potrebno v primeru dehidracije enega od tekačev, potrebna je bila infuzija, a kaže, da se je vse dobro izteklo.

Iz rova, obdanega z bodečo žico, je tik pred zadnjim klančkom prvi pritekel prvak PGT zadnjih let Simon Strnad. Imel je dovolj prednosti (in dobre volje), da se je snemalcem priklonil in v umirjenem tempu prečkal ciljno linijo.  Drugi je bil Elis Filipič, za katerim je že nekaj visokih uvrstitev v PGT, na zmago pa še čakamo, tretji je bil najhitrejši od Italijanov Giorgio Turel.

Med ženskami smo po le nekaj nastopih v članski konkurenci in presenetljivo visokih uvrstitvah hitro dočakali tudi prvo mesto mlajše mladinke Sare Durn (letnik 2002). Zmage je bila zelo vesela, premagala je zanjo doslej nedosegljivo primorsko šampionko Mihaelo Tušar in imetnico medalje s svetovnega prvenstva Uršo Trobec. Predvsem pa se lahko veseli potrditve, da trdo in vztrajno delo prinaša rezultate in zadovoljstvo. V izjavi za LT je povedala, da je njen kakovostni skok med lansko in letošnjo sezono sad sodelovanja s trenerko Lucijo Krkoč, svoj delež pa je prispevala tudi motivacija Jerice Kravos. Mihaela (letnik 1966) se veseli napredka veliko mlajše tekačice in pravi, da uživa, ko spremlja napredek mladine: »V zadovoljstvo mi je opazovati, kako dekleta začenjajo s petminutnimi zaostanki, potem pa napredujejo in me prehitevajo za pet minut. Klementina, Petra, Sara …« Pa se Cerkljanka niti slučajno ne sprehaja po progah, lani je nastopila celo med članicami v državni reprezentanci.

Organizacijska ekipa je bila tudi letos maloštevilna, tako da je komaj zmogla nekatera opravila. A resnejših težav ni bilo. Tekači bi bili sicer veseli, če bi se tek začel ob zgodnejši uri, da bi jim ostalo še kaj od sobote, če bi bilo manj odlašanja s podelitvijo, pa tudi stopničke za najboljše bi bile dobrodošle …

Naslednji gorski tek iz serije PGT bo 22. aprila Bubin tek na Javornik (Col).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Strnad (ŠD Nanos) 27:03
  2. Elis Filipič (Endorfin) 27:23
  3. Giorgio Turel (GSA Pulfero) 27:28

Ženske:

  1. Sara Durn (ŠD Nanos) 31:20
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos)32:02
  3. Urša Trobec (ŠD Setnik) 34:54

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Marko Abram (Hudajužna)
člani: Simon Razpotnik (KGT Papež)
st. člani: Elis Filipič
ml. veterani: Giorgio Turel
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Sara Durn
članice: -
st. članice: Jasmina Likar
ml. veteranke: Tina Medved (ŠD Seng)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc

Izidi bodo (so) objavljeni na
http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2018

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipNACXXRaLgr59uhZTv7i29vDZ3urAvs8xe130wN3NQTIjdc5mpi-7eSnbb014g0mA?key=V2NNWXVDUTJrNDg4TFBsOXR4cHVjRHdTNWlwSTVB

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=D4DN-3XwAks&feature=youtu.be


(Spletne strani še urejamo, fotografije bomo objavili takoj, ko bo mogoče.)


VJ