Tek za borelo in zaključek PPT 2017

VRTOJBA

24 03
 2018

V Vrtojbi so pripravili Tek za borelo, na katerem so bili najuspešnejši mladi tekači iz AD Posočje, Simon Strnad in Sergeja Lipušček, ter podelitev priznanj za skupne dosežke PPT v 25. sezoni. Unikatno oblikovana pokala za skupni zmagi sta prejela Robert in Rebeka Petrovčič, Postojnčana, člana AK Pivka, oče in hčerka.

Organizatorji iz KŠTM Šempeter-Vrtojba so lani imeli kar nekaj težav z vremenom (tekači pa posledično z njihovim prestavljanjem terminov), zato so se odločili poznopoletni termin teka preložiti na začetek pomladi. Namesto več kot 30 stopinj je tako 24. marca 2018 mlade tekače – ti so startali najprej – dočakalo komaj nekaj stopinj nad ničlo, a se je temperatura hitro dvigovala in kmalu dosegla območje, prijetno za tek.

Med 71 mladimi tekači so bili daleč najuspešnejši Tolminci s sedmimi zmagami od šestnajstih. Mladi člani AD Posočje, za katere sta dve zlati medalji prispevala Luka in Neja Močnik, njihova nova člana (lani sta tekla brez klubske pripadnosti), so osvojili tudi prvo mesto v lanski skupni konkurenci mladih tekačev, pred ŠD Hotedršico in AK Pivka, katere člani iz družine Lenarčič že pridno nastopajo tudi na članskih tekih. Priznanj za izpolnjen kriterij udeležbe na lanskih tekih niso delili, koordinator PPT Marjan Tavčar jih je napovedal za naslednji mladinski tek, ki ga bodo Tolminci pripravili 14. aprila 2018 na Sotočju. Dodajmo, da za letošnjo sezono ni predvideno nagrajevanje izpolnjevanja tega kriterija.

Med člani, ki so svoj start opravili ob 11. uri, dva uri za prvim mladinskim startom, ko se je že precej otoplilo, je bilo kar nekaj takih, ki so za naslednji dan načrtovali nastop na sežanskem polmaratonu: Kristina Bele, Simon Strnad, Robert Petrovčič ... Zagotovo je udeležbo, 18 moških in štiri ženske, okrnila časovna bližina Malega kraškega maratona, svoje pa sta prispevala še praznik in Planica, tako da je Vrtojba 2018 v anale PPT prispevala enega najmanj množičnih tekov (če ne že najmanj množičnega). Pri izvedbi je bilo nekaj slabosti, ki ne govorijo v prid kakovosti teka. Po progi so se istočasno prevažali traktorji in avtomobili, startno-ciljni prostor ni bil dovolj označen in zavarovan, za okrepčilo so ponudili vroče hrenovke in hamburgerje, hitro hrano, ki seveda ne sodi med športnikom primerno hrano ...

Niti tempiranje ni bilo posrečeno. Skupna priznanja za lansko sezono so mladini podeljevali še tudi v času, ko so člani že prihajali v cilj, članom pa so ta priznanja razdelili že veliko pred napovedano 14. uro, tako da so tekači, ki so v Vrtojbo prišli samo zaradi tega, naleteli na pospravljeno prizorišče. Spremenjen urnik je prekrižal načrte tudi starosti primorskih gorskih tekov Albertu Lazarju. Berto je le za nekaj minut zgrešil Lucijana Lipuščka, kateremu se je namenil predati štafetno palico najstarejšega aktivnega tekača na Primorskem. Dobro voljo organizatorjev sicer velja ceniti, ni pa to 26. letniku najstarejšega tekaškega pokalnega tekmovanja v Sloveniji najbolj primerno in v čast.

Simon Strnad je z »ročno« pritekel v cilj prvi, moči pa je hranil tudi tretji Robert Petrovčič. Drugi je bil Miro Vogrič, večkratni zmagovalec PPT ter nato ustvarjalni predsednik DLT Filipides in koordinator PPT, ki je pokalu dal nove razsežnosti in uvedel zimske krose. Njegovim naslednikom za kaj podobnega zmanjkuje tako idej kot energije.

Med ženskami je slavila Sergeja Lipušček, podobno kot Vogrič nerjaveča tekačica iz kategorije najstarejših. Mimogrede, letos pravila PPT predvidevajo zmanjšanje števila članskih kategorij, kar je upravičeno z zmanjšanim številom tekačev. Kristina Bele je na drugem mestu prihranila dovolj moči za dober nastop v Sežani, presenetljivo pa se je na tretje mesto prebila tako rekoč domačinka Rut Jarc, nov obraz PPT.

O prejemnikih priznanj za skupne izide sezone 2017 smo že poročali (glej zgoraj), ponovimo le še, kdo sestavlja prvo šesterico absolutno najboljših: Robert Petrovčič in Rebeka Petrovčič, Rafko Blažek in Kristina Bele, Aljaž Plevnik in Polona Vetrih (edina, ki je ne moremo šteti v postojnsko-pivško druščino lanskih šampionov).

Povejmo, da je Marjan Tavčar odprl stran PPT na facebooku, in sicer na povezavi. Dobrodošli so vsi, ki se želijo tej skupini pridružiti in sodelovati.

Naslednji tek v PPT je Luka Koper 5. Istrski maraton, ki ga bodo pripravili 8. aprila 2018 v Izoli.

 

Izidi:


Absolutno, moški:

  1. Simon Strnad (ŠD Nanos) 36:18
  2. Miro Vogrič (Vrtojba-Zapučke) 36:44
  3. Robert Petrovčič (AK Pivka) 37:07

Ženske:

  1. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 38:41
  2. Kristina Bele (AK Pivka) 42:36
  3. Rut Jarc (Šempeter pri Gorici) 50:30

Zmagovalci kategorij:

Ž 50 in starejše: Sergeja Lipušček
Ž 40-49: Kristina Bele
Ž do 29: Rebeka Petrovčič
M 60 in starejši: Miro Vogrič
M 50-59: Simon Strnad
M40-49: Aleš Grošelj (Idrija)
M 30-39: Primož Setnikar (Avtoservis Setnikar)
M do 29: Aljaž Plevnik (Postojna)

Mladina:

Deklice 2011 in mlajše: Neja Močnik (AD Posočje)
Deklice 2010: Klara Nagode (ŠD Hotedršica)
Deklice 2009: Adriana Leban (AD Posočje)
Deklice 2008: Sara Kopatin (ŠD Nanos)
Deklice 2007: Evita Ivančič (TK Kobarid)
Deklice 2006: Ajda Sovdat (AD Posočje)
Deklice 2005: Neža Lenarčič (AK Pivka)
Deklice 2004, 2003: Žana Sovdat (AD Posočje)

Dečki 2011 in mlajši: Anže Leban (AD Posočje)
Dečki 2010: Marcel Skočir (AD Posočje)
Dečki 2009: Luka Močnik (AD Posočje)
Dečki 2008: Mathias Mlekuž (TD Bovec)
Dečki 2007: Izak Ziliani (AK Gorica)
Dečki 2006: Rok Kopatin (ŠD Nanos)
Dečki 2005: Vid Zelenec (ŠD Hotedršica)
Dečki 2004, 2003: Anže Lenarčič (AK Pivka)

 

vrt-mladi
Mladina je tudi tokrat blestela z borbenostjo in prvinskem uživanjem v teku.

 

vrt-moski
Najboljši trije.

 

vrt-zenske
Najboljše tri.

 

vrt-matej
Družina Petrovčič je imela v Vrtojbi zelo uspešen dan, med drugim je desetletni Matej odtekel svoj prvi 10-kilometrski tek.

 

vrt-priznanja

Izvirna priznanja iz Ilirske Bistrice, namenjena najboljšim v sezoni PPT 2017.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

VJ