Prvi Soški polmaraton (Maratonina dell'Isonzo)

ŠKOCJAN OB SOČI

(SAN CANZIAN D'ISONZO)

04 03
 2018

Tekaško društvo Gruppo Marciatori Gorizia je v Škocjanu ob Soči 4. marca 2018 prvič pripravilo polmaraton. Zmagala sta Burundijec Celestin Nihorimbene in Jasmina Vojska Pitamic, druga sta bila Robert Kotnik in Neja Kršinar.

Slovenija v začetku leta ne ponuja kaj veliko daljših tekov, počakati bo treba na konec marca in sežanski Mali kraški maraton. Zato so toliko bolj dobrodošli teki, ki jih pripravljajo organizatorji na italijanski strani. Goriški GMG je na začetku marca pripravil že drugi polmaraton, tudi tokrat z mednarodno udeležbo. Slovencev je bilo 26 (na cilju smo našteli 332 tekače), njihova uspešnost pa je presegla množičnost. Soški polmaraton (Maratonina dell'Isonzo) je bila druga preizkušnja v trojnem programu, imenovanem Challenge (Izziv), zaključil ga bo Goriški polmaraton 21. oktobra 2018.

Vreme je bilo tako rekoč idealno, rahel veter v prsa na začetku je bil za nekatere moteč, a ne pretirano, temperatura je bila za zmrznjene Gorenjce pravi balzam. Mirko Janjatovič je od doma odšel pri -5, v Škocjanu pa se je čez dan ogrelo na +15, zato je bil to skok iz Sibirije v Kalifornijo.

Organizatorji so se potrudili, ob polmaratonu so pripravili še netekmovalni pohod, tako da so skupaj zbrali približno 500 sodelujočih. Prireditveni prostor je zelo primeren za takšne dogodke in kot običajno so ga napolnile različne ponudbe, od tekaške masaže do domačih pridelkov. Vsekakor ima ta prostor še veliko rezerve, sprejel bi lahko še precej večje število tekačev, ki jih je proga peljala celo do morja, Marine Julie na skrajnem severnem koncu Jadrana. Pri merjenju dolžine proge so se načrtovalci nekoliko ušteli, do predpisanih 21.098 metrov je zmanjkalo 300 do 400 metrov, kot je namerila večina tekaških ur. To pomeni, da je bilo veselje prenekaterega tekača na cilju ob pogledu na dober čas nekoliko preuranjeno.

Vseeno pa, četudi prištejemo poldrugo minuto, sta najhitrejši ženski dosegli odlična izida okrog 1:20, predse sta spustili samo devet moških. Pa Jasmina Vojska Pitamic, zmagovalka ljubljanskega in bovškega maratona, ni napovedovala kakšnega posebno dobrega teka, ko smo jo pred startom povprašali po pripravljenosti. 35-letna Jasmina nerada veliko govori, njen govor so dejanja. In tokrat je, nekoliko presenetljivo, v zadnjih dveh kilometrih ugnala Nejo Kršinar (letnik 1991), mlajšo tekmico in eno od obetavnih slovenskih dolgoprogašic. »Dobra je!« je Neja simpatično komentirala razplet dvoboja in Jasminino premoč. Tretja najhitrejša Slovenka je bila Jana Kotar Ilijaš, kljub zdravstvenim težavam tri dni pred tekmo je polmaraton odtekla pod poldrugo uro.

Med moškimi je zmagal Burundijec Celestin Nihorimbene, ki sicer zmore precej boljše čase, okrog ure in treh minut, a ga veteran Robert Kotnik, zmagovalec prve tekme trojnega Izziva, ni silil v višje obrate. Drugi najhitrejši Slovenec je bil Mirko Janjatovič na devetem mestu, tekel je za Aldo Moro Team in na seznamu izidov so mu dodelili italijansko zastavico. Tretji je bil s 13. mestom Andrej Robič.

V kategorijah se je med zmagovalce vpisalo pet Slovencev: Kotnik, Robert Petrovčič, Vojska Pitamic, Kršinar, Kotar Ilijaš.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Celestin Nihorimbene (Burundi) 1:10:03
  2. Robert Kotnik (Asics Frontrunner) 1:10:52
  3. Paolo Massarenti (San Giacomo) 1:11:21

9. Mirko Janjatovič (Aldo Moro Team) 1:16:43, 13. Andrej Robič (ŠD Kranjska Gora) 1:20:24, 20. Marko Vojska (Cerkno) 1:21:40, 23. Robert Petrovčič (AK Pivka) 1:22:03

Ženske:

  1. Jasmina Vojska Pitamic (Cerkno) 1:18:20
  2. Neja Kršinar (KGT Papež) 1:18:33
  3. Chiara Moras (Corro ergo sum Runners) 1:27:45

6. Jana Kotar Ilijaš (DLT Filipides) 1:29:23, 17. Urška Robnik (ŠD Kranjska Gora) 1:37:13, 24. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 1:41:54

 

skocjan-vojska

Jasmina in Marko, nekdanji večkratni prvak PPT, ki je nekoliko dopolnil ženin uspeh.

 

skocjan-neja
Neja Kršinar je stopila na drugo stopničko.

 

skocjan-moski
Najhitrejši moški (manjka zmagovalec). Kotnik je drugi z leve.

 

skocjan-start
Start polmaratoncev, v ospredju Valda Dornik (DLT Filipides), tretja v kategoriji.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ