4. Maratonina del Collio (4. Briški polmaraton)

CAPRIVA

28 01
 2018

Gruppo marciatori Gorizia je v Koprivnem (Capriva del Friuli) na Goriškem 28. januarja 2018 četrtič pripravilo Briški polmaraton (Maratonina del Collio). Ta tek nadaljuje tradicijo tekov v Medei in se ga udeležujejo tudi slovenski tekači. Zmagala sta Domžalčan Robert Kotnik in Tržačanka Teresa Montrone. Na stopničke je v absolutni konkurenci stopila tudi Jana Kotar Ilijaš, bila je tretja.

Zjutraj je termometer kazal dva stopinji, vendar se je do konca teka ozračje ogrelo za dobrih deset stopinj in tek je bil prijeten, najlepši ob vseh štirih doslej. Progo so letos nekoliko spremenili, tekače je čakalo nekaj manj vzpona, zato se rekordi štejejo na novo in številni tekmovalci so vpisali nove osebne rekorde Briškega polmaratona. Med njimi je bila tudi še sveža prvakinja PPT Rebeka Petrovčič, ki je svoj doslej najboljši čas v Koprivnem izboljšala kar za tri minute.

Na cilju tekaške prireditve z rekordno udeležbo, kot so povedali organizatorji, so našteli 402 tekača iz sedmih držav, med njimi 25 Slovencev, ob njih pa se je na petkilometrski netekmovalni tek podalo še kakšnih 500 tekače-pohodnikov. So pa bili Slovenci, drugi najštevilnejši po udeležbi, zelo uspešni. Zmagal je Robert Kotnik, 43-letni nekdanji slovenski reprezentant, ki je ves čas vodil, po petem kilometru pa naredil tudi razliko do prvega zasledovalca. Peti je bil Mirko Janjatovič, redni udeleženec primorskih tekov, ki je tokrat tekel za italijanski klub.

Med ženskami je z več kot petminutno prednostjo zmagala še ne 30-letnaTržačanka Teresa Montrone, aktualna italijanska podprvakinja v maratonu s časom 2:38:55. Zase skromno pravi, da ni hitra, zna pa dobro držati zastavljeni tempo. Članica DLT Filipides Jana Kotar Ilijaš, ena od tekačic z vsemi šestimi največjimi svetovnimi maratoni (World Marathon Majors).

Na stopničkah za kategorije so stali naslednji Slovenci: 1. mesto Kotnik in Tomaž Kalan, 2. Kotar Ilijaš, Janjatovič in Robert Petrovčič, 3. Franci Koritnik.

Briški tek je eden vse redkejših, na katerih organizatorji ne komplicirajo z zdravniškimi spričevali in drugimi tekaškimi dokumenti, po čemer je Italija znana. Naslednji tek, ki ga pripravlja Gruppo marciatori Gorizia pod vodstvom predsednika Emiliana Feleppa, bo 4. marca Posoški polmaraton v Škocjanu (San Canzian d'Isonzo v bližini Tržiča-Monfalcona). Z njim se bo nadaljeval trojček v tako imenovni Challenge 2018 povezanih goriških tekov, katerega zadnja tretjina bo oktobrski Goriški polmaraton.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Robert Kotnik (Asics Frontrunners) 1:12:33
  2. Alessio Milani (Fincantieri atl. Monfalcone) 1:14:17
  3. Lorenzo Massi (Jalmico corse ass. SP) 1:14:59

... 5. Mirko Janjatovič (Unione sportiva Aldo Moro) 1:17:09

Ženske:

  1. Teresa Montrone (Alteratletica Locorotondo) 1:20:37
  2. Manuela d'Andrea (Podisti Cordenons) 1:26:14
  3. Jana Kotar Ilijaš (DLT Filipides) 1:29:11

Vsi izidi so na povezavi.

Čez čas bodo objavljeni tudi na povezavi.

capriva-trije
Najhitrejši trije moški.

 

capriva-pupe
Najhitrejša dekleta; Jana Kotar Ilijaš je levo.


Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ