Urši in Stojanu še priznanje Olimpijskega komiteja

HRPELJE

29 12
 2017

Na prireditvi Naš športnik, na kateri so razdelili priznanja najboljšim športnikom na Primorskem in v zamejstvu v letošnjem letu, so 28. decembra 2017 v Hrpeljah posebni priznanji za ferplej koprske regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije in Zveze športnih zvez podelili rekreativnima tekačema Primorskih gorskih tekov Urši Trobec in Stojanu Rodici. Na posnetku sta še legendarni Miro Cerar, ki je priznanji izročil, in vodja pisarne v Kopru Sonja Poljšak.

Po priznanjih na zaključni prireditvi Primorskih gorskih tekov v Gaberju sta priznanji za ferplej Urša in Stojan prejela še iz rok ambasadorja športa, »zadnjega romantika na konju«, osvajalca olimpijskih medalj v gimnastiki, Mira Cerarja, ki se je prav zato udeležil slovesnosti v Hrpeljah. Prisotni so ga pozdravili z najdaljšim aplavzom, Miro pa je za mikrofonom kratko in jedrnato spomnil na to, da odlični športniki ne slovijo samo po vrhunskih rezultatih, temveč tudi po svojem odnosu do športa in sotekmovalcev. Včasih temu nismo rekli ferplej, ampak poštenost, solidarnost, moralnost ... Zdaj so te lastnosti združene v poimenovanju ferplej in moramo jih negovati tako kot tekmovalnost, je bilo slišati besede legende slovenskega športa, že leta med najbolj zavzetimi športnimi funkcionarji na področju ferpleja v svetu.

Priznanje rekreativnima športnikoma (Urša je kljub svojemu amaterskemu statusu pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu bila članica slovenske ekipe, ki je osvojila bronasto medaljo) gre jemati kot dokaz za to, da ferplej ni domena vrhunskega športa in vrhunskih tekmovalcev, temveč sestavni del še veliko širšega kroga rekreativnih športnikov, ob tem pa se meja med vrhunskim in rekreativnim včasih izgublja. Duh poštenega boja, ki edini prinaša neskaljeno zadovoljstvo nad uspehi, povezuje in krepi solidarnost, o kateri je govoril Miro Cerar, in del tega gibanja so tudi tekači, ne glede na svoje ambicije in zmogljivosti.

Priznanje za tekaški ferplej temelji na naslednji utemeljitvi Ljudstva tekačev: »Društvo Astraea Tours je v okviru pokala Primorski gorski teki 18. februarja 2017 izpeljalo 3. Valentinov gorski tek na Kokoš. Še pred polovico proge je postalo očitno, da je eden od mlajših tekačev precenil svoje sposobnosti; teka se je lotil preveč zagnano. Njegov kolaps sta opazila Urša Trobec (leta 2014 članica slovenske ženske reprezentance na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v ZDA, ki je osvojila bronasto medaljo) in Stojan Rodica (dolgoletni tekaški organizator). Ustavila sta se, preverila stanje mladega tekača in mu pomagala na noge, nato pa sta ga spremljala do cilja, ki se ga je mladenič težavam navkljub odločil doseči. Tam sta obvestila organizatorje, ki so poskrbeli za zdravniško oskrbo mladega tekača. Kolaps zanj ni imel resnejših posledic.«
Najboljši športniki Primorske in zamejstva v letu 2017 so: Aleksej Nikolić (član zmagovalne košarkarske reprezentance Slovenije na EP), Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman ter Nogometno društvo Gorica.

 

foto1
Krašovec Stojan Rodica, dolgoletni tekaški organizator, in Dolenjka Urša Trobec, nekdanja reprezentantka v gorskem maratonu, s priznanjema OKS.

 

foto2

Z leve: Stojan Rodica, Urša Trobec, Sonja Poljšak, Miro Cerar.

 

VJ