Zaključek PGT 2017 in Gorski tek na Tabor 2018

GABERJE

03 12
 2017

Kot je že običaj, so organizatorji Primorskih gorskih tekov prvo tekmo naslednje sezone in zaključek aktualne pripravili v Gaberju pri Ajdovščini. Najhitreje sta bila vrh Tabora Simon Alič in Klementina Lemut, najboljša v sezoni 2017 pa sta bila ponovno Simon Strnad in Mihaela Tušar. Ljudstvo tekačev je posebna priznanja za tekaški ferplej podelilo Urši Trobec, Stojanu Rodici in Marku Tratniku.

Najprej o teku, ki ga je izpeljalo TD Burja. Temperatura je bila komaj kaj nad ničlo, tako da se je bilo kljub ogrevanju teles pri vzponih treba dobro obleči. Kar ne velja za Klementino Lemut. Tekla je v kratkih hlačkah in ni kazala nikakršnih znakov podhlajenosti. Postavna Ajdovka je ponovila zmago z Nanosa in niti 24 ur staro iz Štanjela. Ker je proga na Tabor kratka, ji je prijala, ni je pretirano utrudila. Sledila ji je veteranka Mihaela Tušar, na tretjem mestu pa smo bili priča presenečenju. 15-letna Sara Durn se je prvič podala na člansko progo, krajša in razmeroma manj zahtevna je bila dobra izbira za premiero, in že kar skočila na stopničke, pred Uršo Trobec. Pomlajevanje med najhitrejšimi torej uspešno napreduje in morda bo že legendarna Mihaela vendarle dobila dostojno naslednico.

Med moškimi je spet vse tako, kot je bilo pred letom dni. Simon Alič, ki je lani doživel prometno nesrečo, je spet na vrhu stopničk in napoveduje, da bo tekel enako kot prej. Teke bo izbiral po navdihu, ničesar ne bo načrtoval, vsekakor pa svojih najljubših ne bo zamujal (ne zamuja pa niti sicer, praviloma se na startno listo vpiše prvi, kar je storil tudi v Gaberju). Le da je bil tako rekoč hkrati s Simonom na cilju Uroš Vodopivec. Letos se je njegova pripravljenost vseskozi počasi dvigovala in zna se zgoditi, da bosta s Simonom prihodnje leto večkrat skupaj prihajala v cilje. Tudi med moškimi je bilo tretje mesto presenečenje, saj je bron odnesel ravninski specialist Nejc Lokar. Manj zahtevne strmine mu očitno niso vzele preveč hitrosti. Četrti Simon Strnad se ni gnal, za to ni bilo nikakršne potrebe, zagotovo pa je čutil tudi posledice štanjelskega teka. Minula sezona je bila zanj dober pouk. Tekel je preveč, počitka je bilo premalo, zato se mu je telo uprlo. Zdaj, ko je na police pospravil silno količino pokalov in medalj, bi si res lahko tek privoščil predvsem za sprostitev.

Z začetkom nove sezone so se zgodili nekateri prehodi v višje starostne kategorije. Še za odtenek se je zaostrila konkurenca med najstarejšimi. Danilo Pudgar, na primer, je postal super veteran, in zdaj so skupaj »flying boys«, leteči fantje, kot je izjavil. Tine Valič je padalec, Danilo smučarski skakalec ... Na drugi strani starostne premice je tudi nekaj okrepitev, tako da se za nadaljnjo rast pokala ni bati, pa tudi italijanskih tekačev s stalnimi startnimi številkami je vse več.

Nekaj zapletov je bilo zaradi napačne objave ure teka. Na spletni strani PGT je bil napovedan start ob 11. namesto ob 10. uri, tako da se je nekaj tekačev na progo podalo z zamudo, nekaj pa se jih obrnilo in odšlo s prizorišča. Tako se je števec ustavil pri 99 tekačih, kar je sicer največ doslej (prvič je tekla tudi mladina, našteli smo jih 10), zamujena pa je bila priložnost, presežejo stotico.

Mihaela in Simon sta na zaključni prireditvi v vaškem domu tudi tokrat prejela pokala za skupni zmagi. Ko se pogovarjaš z Mihaelo, dobiš občutek, da je že sita tolikšnega zmagovanja, z veseljem bi čestitala kateri od mlajših konkurentk, če bi se ta odločila iti po njeni poti. Ampak ta ni lahka, zahteva ogromno vztrajnosti, volje in odrekanja.

Točke v pokalu je osvojilo 294 tekačev (107 moški, 34 ženske, 84 dečki, 69 deklice).

Ljudstvo tekačev je – prvič – podelilo tri posebna priznanja za tekaški ferplej. Urša Trobec in Stojan Rodica sta na Valentinovem teku pomagala mlajšemu kolegu, ki je precenil svoje sposobnosti in kolapsiral, Marko Tratnik pa je zmago na Gradiškem teku posvetil Simonu Aliču. O tem smo poročali v reportažah na našem portalu.

Zaključek je pripravila in izpeljala ekipa Klavdija Čendaka, v katerem so posrečeno združene lastnosti iznajdljivega in prizadevnega organizatorja ter šovmena brez odvečnih predsodkov. Kar precej časa jim je vzelo načrtovanje predstave, a je bilo vredno, saj so jo tekači pohvalili. Za marsikaj so poskrbeli tudi sami, tako da je bil zaključek prijeten tudi za želodec. Čuferji so spekli odličen kruh, Marta Švigelj je napekla obilo slaščic (»Zdaj ne vem več, ali bolje tečem ali pečem,« je modrovala.).

Žreb je razdelil praktične nagrade, najdragocenejšo med njimi, velik televizor, pa je dobil Simon Strnad. Očitno mu zvezde tačas trdno stojijo ob strani.

Za konec sta Mihaela in Simon razrezala veliko torto in tekači so še nekaj časa uživali v dobri družbi.

Seznam tekov sezone 2018 še ni narejen, Ivo Kete je napovedal, da ga bodo sestavili v januarju. Seveda bomo z njim nemudoma seznanili občinstvo, ki spremlja spletni portal Ljudstvo tekačev.

 

Izidi teka:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 22:45
  2. Uroš Vodopivec (ŠD Nanos) 22:49
  3. Nejc Lokar (ŠD Nanos) 22:58

Ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 25:38
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 30:23
  3. Sara Durn (ŠD Nanos) 31:02

Zmagovalci po kategorijah:

ml. člani: Anej Likar (ŠD Nanos)
člani: Uroš Vodopivec
st. člani: Elis Filipič (Endorfin)
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar
ml. članice: Sara Durn
članice: Sindis Čufer (TD Burja)
st. članice: Klementina Lemut
ml. veteranke: Marta Švigelj (PGT)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)
ml. dečki: Luka Močnik (Tolmin)
st. dečki: Anže Lenarčič (AK Pivka)
ml. deklice: Zala Lenarčič (AK Pivka)
st. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)

 

Uvrstitve PGT 2017:

Moški:

  1. Simon Strnad 1070 točk (17 tekem)
  2. Simon Alič 985 (10)
  3. Boštjan Pintar (Gorenja vas) 975 (14)
  4. Anej Likar 955 (14)

Ženske:

  1. Mihaela Tušar 1080 (19)
  2. Urša Trobec (ŠD Setnik) 1005 (15)
  3. Marta Švigelj 1005 (13)
  4. Marta Šorli (PGT) 940 (12)

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Anej Likar
člani: Simon Razpotnik (KGT Papež)
st. člani: Boštjan Pintar
ml. veterani: Simon Strnad
veterani: Simon Drole (PD Podbrdo)
st. veterani: Slavko Prezelj (PD Podbrdo)
super veterani: Tine Valič (Vejtr)
ml. članice: Klara Lekše (Notranjsko-primorske novice)
članice: Petra Tratnik (ŠD Nanos)
st. članice: Klementina Lemut
ml. veteranke: Marta Švigelj
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc
ml. dečki: Luka Močnik
st. dečki: Pavel Kerkoč (ŠD Nanos)
ml. deklice: Gaja Leban Jež
st. deklice: Sara Durn

 

 

gab-taborNajhitrejši na prvi tekmi PGT 2018: Nejc Lokar, Simon Alič, Uroš Vodopivec.

 

gab-klem

Klementina pa kar v kratkih hlačkah.

 

gab-sara

Sara Durn je pri koncu proge zahodila, a je vseeno osvojila tretje mesto na svoji prvi članski preizkušnji.

 

gab-dva

Najboljša tekača PGT 2017 Mihaela Tušar in Simon Strnad ter Klavdij Čendak.

 

gab-slika

Mihaela in Simon sta morala drug drugega narisati z zavezanimi očmi. Tako pikasovsko je bila razpoložena Mihaela.

 

gab-najpokal

Najboljših osem PGT 2017.

 

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

Fotogalerija 4 je na povezavi.

Video o teku je na povezavi.

Video o zaključni prireditvi je na povezavi.

 

VJ