Letni zbor gorskih tekačev

KAMNIK

24 11
 2017

V Kamniku, sedežu organizatorjev letošnjega evropskega prvenstva gorskem teku na Veliki planini in KFT Papež, so v Domu kulture pripravili 26. Letni zbor slovenskih gorskih tekačev. Gorska tekača leta sta postala Miran Cvet in Mojca Koligar, posebni priznanji sta prejela Petra Tratnik in Simon Strnad.

Udeležencem zbora so predvajali dokumentarno-igrani film Po stezi pastirjev in tekačev, ki predstavlja slikovito Veliko planino in njene pastirje ter jo poveže s 16. EP v gorskem teku, osrednjo atletsko prireditvijo v Sloveniji letos. Pregledali so letošnjo sezono, razdelili priznanja najboljšim v pokalnem tekmovanju in organizatorjem tekem, Gašper Bregar je prejel priznanje za 20 nastopov za državno reprezentanco, poslovili so se od dolgoletnega (25 let) vodje gorskotekaškega združenja Toma Šarfa, sedaj generalnega sekretarja WMRA, se s posebnima priznanjema zahvalili Dušanu in Miri Papež za delo pri izvedbi EP, njunemu KGT Papež podelili priznanje za najboljši klub v sezoni, razglasili pa so tudi najboljše tekače leta.

Tekača leta sta po izračunu na podlagi določil pravilniku združenja postala Mojca Koligar in Miran Cvet, ki je bil že na tem, da konča kariero, a se je odločil nadaljevati (vsaj) še eno leto. Posebni priznanji sta prejela tudi Petra Tratnik in Simon Strnad, četrta na SP v gorskem maratonu in svetovni veteranski prvak. Tako kot lani, ko tekačica leta ni postala osvajalka dveh medalj na SP v gorskem maratonu Lucija Krkoč, je tudi letos odločitev o prejemnici tega laskavega priznanja povzročila mešane odmeve med tekači in poznavalci gorskega teka. Posebno priznanje Petri je diplomatska poteza, a še zdaleč ni enakovredno naslovu tekačice leta.

Lani oziroma v začetku letošnjega leta so v združenju po negodovanju dela strokovne javnosti izpeljali nekakšno javno razpravo o načinu nagrajevanja najboljših, tokratna razglasitev pa je dokaz, da je vse bolj ali manj ostalo enako. Najboljših ne določa izbor za to poklicanih (kot denimo v krovni organizaciji AZS, katere del je gorskotekaško združenje), temveč pravilnik in iz njega izhajajoče številke, v njem pa so favorizirani dosežki na domačih tekmah. Ker način izbiranja najboljših vedno nosi sporočilo o tem, kakšne so usmeritve podeljevalca nagrad, k čemu ta stremi in česa si želi, se je letos potrdilo, da so najbolj zaželene zmage na domačih tekmah, ne pa vrhunski dosežki na najprestižnejših in najpomembnejših mednarodnih tekmovališčih. Sanje naših gorskih tekačev, postati najboljši v Evropi, na planetu, sicer niso ravno prepovedane, so pa te medalje očitno manj zaželene in cenjene od domačih. To je aktualno sporočilo odgovornih v združenju svojim tekačem. In odgovor bo temu primeren: svetovne medalje Slovencev bodo slejkoprej le še posledica "zgrešene" usmeritve posameznikov, tako tekačev kot njihovih trenerjev, njihovih "napak" pri izkoriščanju lastnih potencialov, ne pa sistematičnega delovanja v smer vrhunskosti.

V decembru bodo izbirali novega predsednika združenja, naslednika četrtstoletnega Tomota Šarfa. To bi utegnila biti priložnost za zasuk dosedanje politike, ko je bilo težišče delovanja usmerjeno v organizatorsko plat, namesto da bi bila skrb za doseganje vrhunskosti enakopravno namenjena tako promociji slovenskih tekaških naravnih okolij kot vzgoji vrhunskih tekačev. Takšnih, ki sanjajo in bodo naredili vse, da bodo svoje sanje tudi uresničili.

Uradna stran združenja za gorski tek je na povezavi.

Zapis Mojce Koligar je na povezavi.

Poročilo Prijavim.se je na povezavi.

 

zbor-najMiran Cvet, Mojca Koligar, Petra Tratnik. Simon Strnad je to fotografiranje zamudil.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

VENČESLAV JAPELJ