Podbrdo Trail Running Festival

PODBRDO

17 06
 2017

Festival gorskega teka v Podbrdu (PTRF) je tudi letos ponudil standardno serijo tekov, od mini teka za otroke, prek Graparskega trimčka, ki z 12 kilometri dolžine in 800 višinci niti ne zasluži pomanjševalnice, in 16. izvedbe Gorskega maratona štirih občin (GM4O), do kraljevske ultramaratonske 106-kilometrske proge Ultra Pušeljc Traila (UPT). V optimalnem vremenu, ob pregovorni prijaznosti Graparjev in njihovih sosedov, med prostovoljce pa so se tudi tokrat vpisali organizatorji Istrskega maratona, je bilo na seznamih skoraj 400 prijavljenih tekačev. Liste finišerjev štejejo 341 imen.

Dolgi tekmi sta prinašali pet oziroma tri kvalifikacijske točke za ultro okrog Mont Blanca, GM4O pa je štel za točke Primorskih gorskih tekov, državno prvenstvo in Pušeljc štirih primorsko-gorenjskih gorskih tekov. Letos so bile možne prijave še na dan starta, pri čemer vrečka in personalizirana startna številka nista bili zagotovljeni.

Bilo je sončno, vendar ne prevroče, zrak je bil dovolj suh, nočni dež ni preveč razmočil proge. Tem dejavnikom se je na poti v višine, zlasti proti Črni prsti, pridružil vzgon, je za LT razkril Peter Čufer, eden od prvih treh gorskih tekačev v Sloveniji, udeležencev teka na Črno prst leta 1970. Sonce je ogrevalo zrak v dolini in ga poganjalo proti vrhovom, s tem pa tekačem pomagalo pri vzponu. Številni so postavili osebne rekorde; nekaj minut je odštevalo tudi dovoljenje, da smejo tekači – za razliko od prejšnjih let – palice uporabljati na celotni trasi GM4O.

Maraton je končalo 174 tekačev in 47 tekačic. Po nam znanih podatkih jih je šest zamudilo rok v Hudajužni, na najnižji točki maratona, po pretečenih 25 kilometrih. V moški konkurenci sta bitko za zmago vodila 24-letni Luka Mihelič in 30-letni Marko Tratnik, zastopnika najboljšega slovenskega in primorskega gorskotekaškega kolektiva. Za Luko je bil to prvi nastop na tej progi, kljub temu, da ni imel izkušenj, pa je odlično razporedil moči in zmagal. Marko ga je dolgo spremljal, v strmini Porezna zaostal, na spustu proti cilju pa zaostanek delno nadoknadil, a se je na koncu moral sprijazniti z drugim mestom. Tretji je bil Anže Šenk, ki je bil v Hudajužni še nekoliko bolj zadaj, tam je bil tretji Čeh Milan Janata, na koncu pa je svojih 85 kilogramov in (ocena) 190 centimetrov postavil na tretjo stopničko za absolutno najboljše. Ni presenetil, njegove sposobnosti že poznamo, dokazoval jih je tudi na letošnjem vipavskem ultra trejlu (100 km), kjer je preganjal Marjana Zupančiča in osvojil drugo mesto. Primorci so ga že vzeli za svojega, tudi zato, ker je njegovo dekle s primorskega konca. Milan je končal na petem mestu, bil je edini tujec v prvi deseterici.

Tudi med ženskami je bila ena tekačica iz tujine med prvimi desetimi. Britanka Charlotte Morgan je v Hudajužni celo vodila, a v nadaljevanju nekoliko popustila in predse spustila Petro Tratnik. Končala je na drugem mestu, ni bila nezadovoljna, z nasmehom je za LT povedala: »Kar dobro mi je šlo do drugega vzpona, potem pa je prišel Porezen; tisti del proge je res težaven. Ampak končalo se je dobro, to je bil lep tek.«

Petra je – tako kot Luka – na GM4O tekla prvič. In v konkurenci tačas najboljših slovenskih gorskih maratonk zmagala. Pa ne samo zmagala, dosegla je tudi najboljši ženski čas doslej, ob upoštevanju dosežkov na svetovnih prvenstvih. Rekordu ob rob pa moramo zapisati, da na prejšnjih tekmah palice v prvem delu tekme niso bile dovoljene. A ne bodimo pikolovski, Petrino veselje na cilju, skupaj z bratovim praznovanjem srebra, je bilo upravičeno prešerno. Po tremi na startu se je tekmovalki iz Žagoliča, ki iz leta v leto dviguje raven svojih dosežkov, kljub nekaterim zdravstvenim težavam, od srca odvalil ogromen kamen. To zmago je Petra vpisala pri vrhu svojih dosežkov, če ne prav na sam vrh. Škofjeločanka Ajda Radinja je po poškodbi nastopila presenetljivo uspešno, ob absolutno tretji ženski stopnički je stopila še na drugo v državnem prvenstvu. Novinka Mojca Koligar je bila četrta in tretja v uvrstitvi DP. Verjetno je v prvem delu tekla prehitro, tako da v strmini Porezna (strmina ji ustreza) ni uspela prehiteti več kot ene tekmice. Mojca je tekla kot novopečena članica KGT Papež.

Neuradni izidi, znani v času priprave tega besedila, na peto mesto uvrščajo veteranko Mihaelo Tušar, dvakrat zmagovalko tega teka in na 11 nastopih nikoli slabšo od petega mesta med Slovenkami. Posnetki LT in izjava Mihaele dokazujejo, da je bila peta Karmen Klančnik Pobežin (nastopila je z dodatnim priimkom, ki priča o spremembi njenega osebnega statusa). Mihaela je o tem obvestila organizatorje in jih zaprosila za pojasnilo. Morda gre za razlike v številkah, izhajajoče iz morebitnih bruto in neto časov, o čemer pa tekači niso bili obveščeni. Vsekakor na cilju med tekačicama ni bilo veliko sekund razlike, med njima na cilj tudi ni prispela nobena druga tekmovalka.

UPT je prinesel moški rekord. Znamko 13:32:06 Ivana Hrastovca je zamenjalo okroglih 13 ur domačina Martina Štendlerja - Tinka. Tinko je garal za ta nastop, trdno se je odločil, da naredi vse za zmago, pri tem mu je po svojih močeh pomagala družina. Uspešni nastopi v minulih mesecih in tednih, drugo mesto na Istrskem maratonu, tempo Simona Aliča na Ratitovec (njegova izjava v videu LT) in še kakšno tekmovanje so nakazovali, da je na dobri poti, ugodne vremenske razmere na dan tekme pa so bile pika na i. Sovaščanom je prinesel kup veselja, njegova zmaga je bila pravi praznik za Podbrdo.

Med ženskami je lansko zmago ponovila Alenka Pavc. Tudi ona je bila odlično pripravljena, lanski oziroma predlanski čas (bila sta si močno podobna) je popravila za poldrugo uro. Presenečenje UPT je bil nastop Marte Šorli. Veteranka je svoj prvi nastop na stokilometrski progi sploh zaokrožila z drugim mestom. Za LT je povedala, da je bil to eden njenih življenjskih tekaških projektov, zavezala ga je s srebrno pentljo, in morda njeni prihodnji nastopi ne bodo več tako tekmovalni. Ampak na to ne gre staviti ...

Zmagovalca Graparskega trimčka sta bila Gaber Lah in Ana Kovačič, tekla pa sta tudi tolminski župan Uroš Brežan in Ivica Vulić, nekdanji poklicni nogometaš, zdaj pa direktor novogoriške območne enote zavarovalnice Triglav.

Organizatorji, TD Podbrdo in LTO Sotočje, v sodelovanju z Združenjem za gorske teke pri AZS, niso skoparili z medaljami, priznanji in nagradami. Nagrajevali so tudi domače tekače. Med navijači, ti so srčno spodbujali tekmovalce na progah, se je še posebej izkazala glasna, dobro razpoložena skupina iz Trebuše.

 

Izidi:

GM4O:

Absolutno, moški:

  1. Rok Mihelič (KGT Papež) 4:02:56
  2. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 4:03:42
  3. Anže Šenk (TTSO/GRS Jezersko) 4:07:48

Ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 4:28:33
  2. Charlotte Morgan (VB) 4:31:53
  3. Ajda Radinja (ŠD Vaitapu) 4:49:10

Zmagovalci po kategorijah:

seznami uvrstitev niso usklajeni s pravili PGT

Državno prvenstvo, moški:

enako kot zgoraj

Državno prvenstvo, ženske:

  1. Petra Tratnik
  2. Ajda Radinja
  3. Mojca Koligar (KGT Papež) 4:57:45

Ultra Pušeljc Trail:

Absolutno, moški:

  1. Martin Štendler 13:00:00
  2. Primož Zupan (14:02:36
  3. Marian Priadka (Slovaška) 14:10:34

Ženske:

  1. Alenka Pavc 16:55:45
  2. Marta Šorli 18:42:26
  3. Marjeta Jerala 23:14:33

Graparski trimček:

Absolutno, moški:

  1. Gaber Lah 1:10:20
  2. Aljoša Žnidaršič 1:12:17
  3. Franc Mesec 1:25:02

Ženske:

  1. Ana Kovačič 1:12:23
  2. Špela Sajovic 1:17:28
  3. Tina Medved 1:18:58

Mini GM4O (zmagovalci):

8-11 let: Žan Šubic (ŠD Tabor Žiri), Gaja Leban Jež (AD Posočje)
12-13 let: Izak Poljanšek (KGT Papež), Loti Rotar (TK Šmarnogorska naveza)
14-15 let: Tobi Gabršček (TD Bovec), Zoja Levec (AK Postojna)

Vsi izidi so na povezavi.

 

gm-lukamarkohuda
V Hudajužno je Luka Mihelič pritekel tik pred Markom Tratnikom.

 

gm-petrahuda

Petra Tratnik prihaja v Hudajužno. Pred njo sta Charlotte Morgan in Porezen.

 

gm-anzemarkoluka

Anže, Marko in Luka na cilju.

 

gm-lucija

Lucija Krkoč, Petra in Charlotte. Lucija, lani tu tretja na SP, je nato odhitela po zmago v Škofjo Loko (Tek 4 mostov).

 

gm-mihelakarmen

Mihela Tušar prihaja na cilj, Karmen Klančnik Pobežin pa sedi na tleh s spominsko medaljo okrog vratu.

 

gm-tinko

Tinko prejema čestitke za zmago na UPT.

 

gm-alenkateam

Alenka Pavc se je tokrat, za svojo drugo zmago, temeljito pripravljala. Tu je z delom svoje ekipe Team Pavc.

 

gm-marta

Marta Šorli ima polne roke priznanj za svoj življenjski tek na 106-kilometrski progi.

 

gm-trimcek

Najboljši na Graparskem trimčku.

 

gm-valentina

Dobra vila Valentina Čufer je Slavku Prezlju, zmagovalcu med starejšimi veterani, v Podbrdo prinesla oblačila, ki jih je bil pozabil na Mali gori. Oprana in zlikana oziroma zložena.

 

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ