9. Gorski tek na Malo goro

KAMNJE

11 06
 2017

Kamenjci so tudi tokrat svoj gorski tek pripravili izvrstno, na roke jim je šlo še vreme, tako da je 87 gorskih tekačev prizorišče zapuščalo z najboljšimi vtisi. Njihova ocena je, da je Gorski tek na Malo goro ena najbolje organiziranih in najbolj prijaznih tekaških prireditev na Primorskem. In to seveda pomeni tudi v Sloveniji. Če že ne najprijaznejša. Zmagala sta Rok Bratina in Klementina Lemut, slednja tokrat kot članica ŠD Nanos.

Mlada organizacijska ekipa, ob pomoči starejših, izkušenih sovaščanov je v pripravo teka vložila veliko energije, kar je bilo tudi videti na dan, ko so se na petkilometrsko progo s kar 800 višinci zapodila množica rekreativnih gorskih tekačev, med katerimi so bili tudi štirje državni reprezentanti (v ekipo za domače EP na Veliki planini so se uvrstili Klementina Lemut, Mihaela Tušar, Maja Peperko in Rok Bratina). Okrepila sta jih nemški tekač Sven Kopf, ki kolesari po svetu in katerega pozornost so pritegnili Kamenjci (noč pred tekmo je prekampiral v vasi), in Fužio Mijači, japonski reprezentant, letnik 1978, ki ga bralci teh zapisov že poznajo. Fužio je bil peti, 13 let mlajši Sven pa celo mesto više.

Rok se tačas s treninga na daljših razdaljah preusmerja na bolj šprinterske in strmejše proge in na Mali gori je bil prepričljivo hitrejši od rekonvalescenta, veterana Simona Aliča. Domači šampion Uroš Vodopivec je bil tretji, za navedenima tujcema pa je na šesto mesto prišel Simon Strnad. Med dekleti je zmagala letos odlična Klementina Lemut, njena prednost pred veteranko Mihaelo Tušar je bila dobri dve minuti, tretja pa je bila Maja Peperko. Klementina je ob Mojci Koligar letošnje prijetno presenečenje v ženski gorskotekaški konkurenci, kar se je pokazalo na Ratitovcu. Klementina se veseli svojih lahkih nog, pa tudi preboja Mojce med najboljše, saj skupaj dokazujeta, da ju moramo kljub ne ravno rosnim letom – Klementina je letnik 1981, Mojca pa 1982 – letos uvrščati v sam vrh slovenske konkurence.

Ponudba, ki so jo pripravili Kamenjci, je bila kraljevska: od kave, čaja, vode – pripeljali so jo iz doline in bila je tako dobra, da bi jo človek jedel – do tistih močnejših napitkov, več vrst sadja, domačega peciva, pašte ... do super palačink z domačo marmelado. In tja gor pod vrh Čavna so zvlekli tudi kopico nagrad, da so nekateri od najboljših imeli kar nekaj težav s spravljanjem vsega v dolino. Ne pozabimo, da Kamenjci svoje pokale naredijo iz kovanega železa in kamnov, to dvoje pa ima svojo težo. Prisotne je zabaval Peter Vodopivec, ne sicer kakšen velik poznavalec gorskega teka, zato pa je njegov jezik odlično podmazan, možganske vijuge pa domislice proizvajajo sto na uro ...

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Rok Bratina (TD Bovec) 33:38
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 36:36
  3. Uroš Vodopivec (ŠD Nanos) 37:04

Absolutno, ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 42:27
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 45:03
  3. Maja Peperko (TK Šmarnogorska naveza) 48:09

Zmagovalci po kategorijah:

ml. člani: Rok Bratina
člani: Uroš Vodopivec
st. člani: Fužio Mijači (Japonska, Zushi Running)
ml. veterani: Simon Alič (ŠD Nanos)
veterani: Simon Drole (PD Podbrdo)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Tine Valič (Plače Ajdovščina)
ml. članice: -
članice: Maja Peperko
st. članice: Klementina Lemut
ml. veteranke: Marta Švigelj (PGT)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon Ajdovščina)

Vsi izidi so na povezavi.

 

 

kam-klementina
Klementina Lemut prihaja v cilj.

 

kam-moski3
Trije najhitrejši na Mali gori: Simon Alič, Rok Bratina, Uroš Vodopivec (z leve).

 

kam-nemec
Nemec Sven Kopf se je trudil do skrajne meje zmogljivosti in končal na četrtem mestu.

 

kam-fuzi
Fužio se je prav tako boril do zadnjih atomov.

 

kam-irena
Irena Gruntar in nageljni sredi proge, kamor so jih posadili organizatorji za hec. Zanimivo, niso jih opazili vsi tekači, pohodil pa jih ni nihče!

 

kam-palacinke
Palačinke z domačo marmelado se niso pustile prositi.

 

kam-moski
Najhitrejša deseterica moških.

 

kam-zenske
Najhitrejše ženske.

 


Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ