10. Bistrški tek

ILIRSKA BISTRICA

10 06
 2017

Člani TD Bistrc so 10. junija 2017 pripravili jubilejni deseti tek na Črnih njivah. Štel je za članske točke PPT in notranjskega tekaškega pokala (tek na 10 kilometrov), prvič pa so mu dodali trejla na 17 in 31 kilometrov, poimenovali so ju Milanja trail. Častni pokrovitelj Bistrškega teka je bil predsednik republike Borut Pahor (ki pa ga na tek ni bilo, tisto popoldne je z zastavo mahal na nogometni tekmi Slovenija : Malta). Zmagovalca teka PPT sta bila Mihael Marinč in Ana Čufer.

Štetje za dva pokala in izdatna promocija sta zagotovila za trenutno stanje PPT visoko udeležbo, na cilju smo našteli 115 tekačev. Mihael Marinč, v Hotedršici drugi, se je prvič veselil zmage na enem od primorskih tekov, medtem ko je v Hotedršici prav tako druga Kristina Bele tokrat osvojila tretje mesto, pred njo sta bili reprezentantka Ana Čufer in šampionka notranjskega pokala Katarina Ožbolt.

Matjaž Cukjati iz Zagorja (ob Savi) je tudi tokrat prevozil veliko kilometrov do teka na Primorskem. Ni bil zadnji kot v Hotedršici, za njim sta v cilj prišla še dva tekača. Najslabše jo je odnesel Damijan Volk, tik pred ciljem se je od dehidriranosti zgrudil in so ga na cilj prinesli. Odpeljali so ga v zdravstveno nego, kjer so ugotovili, da njegove težave niso resnejše.

Cveto Tavčar je zmagal v svoji kategoriji na vseh dosedanjih tekih, tokrat je upal, da bo zabeležil še deseto zmago (to ni uspelo nikomur). Na njegovo smolo je tekel tudi Stane Ferfila, ki se udeležuje tekem notranjskega pokala, nekdanji (jugoslovanski) državni reprezentant. Stane je bil hitrejši, Cveto je tako ostal brez zaokrožene desetice. V tolažbo mu je dejstvo, da je bil desetkrat najboljši med tekači primorskega pokala.

Bistričani so tokrat svojo tekaško ponudbo obogatili s trejloma na 17 in 31 kilometrov. Na prvem je v cilj priteklo 64 tekačev in tekačic, na drugem pa 52. Udeleženci so pohvalili izvedbo in okolje, v katerem so tekli, nekoliko pa so se razhajali glede tega, ali je bilo vzponov premalo ali preveč. Za premočno zmagovalko na 31-kilometrski progi Mojco Koligar jih je bilo premalo, na primer. Pred njo so bili samo trije moški!

Mojca, letnik 1982, je vzhajajoča zvezda slovenskega gorskega (in trejl) teka, po tem, ko se je letos odločila zasebnim tekom dodati tekmovalne, je osvojila že kopico prvih mest, med drugim tudi kvalifikacijski gorski tek na Ratitovec (za EP). Najslajše so ji strmine, maratonske in večje razdalje pa so zanjo mala malica. V videu o Bistrškem teku boste našli tudi pogovor z njo. Če iščete favoritinjo za Podbrdo ...

Niti Franci Volkar, moški zmagovalec daljše trejl proge, še nima veliko odtečenih trejlov. Ta je bil šele njegov drugi, saj je doslej tekel ravninske teke, in to dokaj uspešno. Morda pa so trejli panoga, v kateri bo še uspešnejši.

Na 17-kilometrski progi ni bilo dvomov, kdo je najmočnejši, Gašper Bregar, gorskotekaški reprezentant in eden od ambasadorjev Bistrškega teka, je zmagal z devetimi minutami prednosti. Ambasadorji so bili še Ana Čufer, Barbara Jolič in Goran Jagodnik, košarkar, ki je doma iz Podgrada.

Na krajšem trejlu je tekel tudi Japonec Fužio Mijači, za malo je zgrešil absolutne stopničke, bil je četrti, zato pa je bil drugi v kategoriji. Med svojim tokratnim bivanjem v Sloveniji je bil gost Simona Strnada, skupaj sta odtekla tri tekmovalne teke in si ogledala precejšen del gorate Slovenije. Simon je japonskemu prijatelju, ki bi z veseljem prevzel vlogo slovenskega turističnega promotorja v domovini, podaril svoj pokal. Ob pokalu je bil Fužijev kovček poln še drugih dobrot s Primorske, od polente do terana, kar dobro je obtežil letalo proti Tokiu.

Nekaj tekmovalcev je imelo težave z usmerjanjem na progah. Večina jih je bila z označbami sicer zadovoljnih, a pri ocenjevanju ustreznosti označb velja pravilo, da mora organizator prisluhniti tistim, ki niso – teh enostavno ne sme biti.

Teklo je tudi 86 mladih tekačev, ob njih pa še nekaj deset najmlajših udeležencev cici teka. Skupno število tekmovalcev se je tako povzpelo skoraj do 350, tekači so predstavljali pet držav. Spremljali so jih dokaj številni gledalci, vsi skupaj pa so se veselili prijetnega dneva v naravi. Črne njive so se predstavile kot tekaška destinacija, ki si jo je vredno ogledati in se podati na njene proge. Proge sicer še niso označene, bistriški tekači in planinci pa so dogovorjeni, da kmalu uredijo tudi to podrobnost.

 

Izidi:

10 km:

Absolutno, moški:

  1. Mihael Marinč (Zaplaninski tekači) 38:58
  2. Matej Jurančič (AD Stratus) 39:26
  3. Davor Krašovec (Tek.si) 39:54

Ženske:

  1. Ana Čufer (Salomon/TD Burja) 42:37
  2. Katarina Ožbolt (ŠD Sovica) 47:13
  3. Kristina Bele (AK Pivka) 47:52

Zmagovalci kategorij, člani:

Ž +55: Ivanka Širca (AK Pivka)
Ž 45-54: Matejka Ahčin
Ž 35-44: Katarina Ožbolt
Ž 25-34: Nina Prevec (Izišport)
Ž -24: Ana Čufer
M +70: -
M 65-69: Stane Ferfila
M 60-64: Vili Frim (TKD Sovica)
M 55-59: Robert Petrovčič (AK Pivka)
M 50-54: Jožko Premrn (ŠD Nanos)
M 45-49: Marko Grobelšek (Tek.si)
M 40-44: Davor Krašovec (Tek.si)
M 35-39: Mihael Marinč
M 30-34: Andrej Malavašič (ŠD Lipa)
M 25-29: Simon Kočevar (SK Loška dolina)
M -24: Jure Bebar

Trejl 31 km:

Moški, absolutno:

  1. Franci Volkar (ŠKD Mekinje) 2:33:52
  2. Klemen Matkovič (AK Krka) 2:41:44
  3. Boštjan Bernik 2:52:42

Ženske, absolutno:

  1. Mojca Koligar (KGT Papež) 2:56:25
  2. Nataša Aljančič (Pustolovec rajd) 3:20:02
  3. Anja Klančnik (Triatlon klub Ajdovščina) 3:30:24

Trejl 17 km:

Moški, absolutno:

  1. Gašper Bregar (Inov8 Slovenija, KGT Papež) 1:11:25
  2. Simon Strnad (Kroufe.com-Astraea)1:20:50
  3. Matjaž Štanfel (OK Azimut) 1:21:18

Ženske, absolutno:

  1. Nataša Adlešič Barbo 1:45:09
  2. Tanja Božič 1:48:19
  3. Janja Baloh (Telovadnica Janja) 1:49:14

Vsi izidi so na povezavi.

 

bis-gaper
Gašper Bregar trenira start :).

 

bis-3moski

Trije najhitrejši teka PPT na 10 kilometrov: Matej Jurančič, Mihael Marinč, Davor Krašovec (z leve).

 

bis-barbaraana

Barbara Jolič, ki tokrat ni tekla, in Ana Čufer.

 

bis-fui

Fuži Mijači z japonsko zastavo. Domov je odnesel poln kovček primorskih dobrot, pokal in nekaj medalj. In lepe spomine na Slovenijo ...

 

bis-volkar

Franci Volkar je ugotovil, da mu trejli ležijo. Konkurenca na vrhu je vse gostejša.

 

bis-nataa

Nataša Adlešič Barba je v Bistrici skoraj domačinka. Za ciljno črto nekaj sekund po končanem teku.

 

bis-tanja

Tanja Božič je tokrat tekla malo bolj zares - in se veselila srebra v absolutni konkurenci.

 

bis-mojca

Mojca Koligar je doslej tekla za svojo dušo, letos pa se je pokazala na uradnih tekih - in takoj skočila na vrh. Njena naslednja preizkušnja je GM4O.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ