13. Tek na Špičasti vrh

ZADLOG

28 05
 2017

Društvo Trma iz Zadloga je zadnjo nedeljo v maju pripravilo svoj tradicionalni gorski tek na Špičasti vrh, štiri kilometre prijetnega »sprehoda« skozi senčni gozd s 400 metri vzponov. Teklo je rekordnih 110 tekačev, med odraslimi sta bila najhitrejša Marko in Petra Tratnik.

Tek na Špičasti vrh je eden tistih tekaških dogodkov, ki s svojo domačnostjo in prijetnostjo že vrsto let privlači ljubitelje teka v naravi, tako Slovence kot Italijane, ki doma takšne izkušnje skorajda ne morejo doživeti. Organizatorji, ki jih vodi Florjan Lampe, ob gostitelju in predsedniku Trme Joštu Rupniku, so najprej naročili lepo vreme, potem pa tekače razvajali – začenši z jutranjo kavo, na koncu pa so prvič postregli tudi s točenim pivom (proti plačilu). Vsi so dobili praktične nagrade, najboljši še tradicionalne pokale matucke. V Zadlogu si lahko udeleženci ogledajo tudi statistiko vseh dosedanjih tekov in svojih nastopov na tem teku. Edino progo bi lahko pokosili, da bi naredila prijetnejši vtis na tekače, sicer pa za tek veljajo najvišje ocene.

Najprej je startala mladina na polovični progi. Na cilju sta bila prva starejši deček Robi Rupnik in mlajša deklica Gaja Leban Jež. Omeniti velja, da je bila med starejšimi deklicami najhitrejša Sara Durn, ki smo jo doslej poznali kot zmagovalko ravninskih tekov.

Po 35 otrocih se je na progo podalo kar 75 odraslih. Stave so padale na temo moškega zmagovalca; merila sta se (že večkrat prva) Marko Tratnik in Simon Alič, medtem ko pri ženskah ni bilo veliko dilem: če je na startu Petra Tratnik, bo dobila pokal za zmagovalko. Tako se je tudi razpletlo, s skoraj štirimi minutami prednosti je Petra zmagala pred lansko zmagovalko Mihaelo Tušar, presenečenje pa je bilo tretje mesto Anite Gnezda Rupnik, tako rekoč domačinke. Anita je najprej poskrbela za ogrevanje otrok pred njihovim tekom, potem pa še dokazala, da zna dobro gristi v hrib.

Marko je bil hitrejši od Simona, razlika je znašala skoraj eno minuto. Zmagovalec je očitno v odlični formi, medtem ko Simon šele gradi svojo pripravljenost po prometni nesreči. To je bilo zelo prijateljsko tekmovanje dveh tekačev (spomnimo se, takoj po Simonovi nesreči je Marko svojo zmago na Gradišču posvetil Simonu).

V odsotnosti Simona Strnada je na tretjo stopničko absolutno stopil Jan Božič, tekač trejlov in ultraš iz Idrije, ki je znova dokazal, da mu niti zelo kratke razdalje ne delajo preglavic.

Zapletov na progi ni bilo, le ena od tekačic je padla in z nekaj kapljami krvi zamazala majico. Na cilju so jo takoj oskrbeli in hujšega ni bilo.

Na razglasitvi izidov je Jošt Rupnik italijanskim tekačem namenil pozdrav v njihovem jeziku. Najboljših absolutno niso klicali, razglasili so samo najhitrejšega, Marka Tratnika. Morda bi prihodnjič lahko naredili še to, tako da bi bil Tek na Špičasti vrh še bolj uglašen z drugimi teki iz pokala PGT.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 22:06
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 22:58
  3. Jan Božič (Idrija) 24:48

Absolutno, ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 25:34
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 29:12
  3. Anita Gnezda Rupnik (Idrijski log) 30:21

Zmagovalci po kategorijah:

ml. dečki: Tone Pivk (OŠ Črni Vrh)
ml. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)
st. dečki: Robi Rupnik (MBK Sport)
st. deklice: Sara Durn (ŠD Nanos)
ml. člani: Jan Božič
člani: Marko Tratnik
st. člani: Boštjan Pintar (Dobravšce)
ml. veterani: Simon Alič (ŠD Nanos)
veterani: Tomaž Devetak (Ljudstvo tekačev, PGT)
st. veterani: Andrej Jesenko (Škofja Loka)
super veterani: Tine Valič (Plače Ajdovščina)
ml. članice: Anja Mikuž (Gozd)
članice: Petra Tratnik
st. članice: Anita Gnezda Rupnik
ml. veteranke: Slavka Drobnič (ŠD Nanos)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc (ŠD Tekači Vipavske doline)

Vsi izidi so na povezavi.

spi-markosimon
Simon Alič in Marko Tratnik.

 

spi-tretja
Tretji mesti za Jana Božiča in Anito Gnezda Rupnik.

 

spi-gaja

Gaja Leban Jež, najhitrejša deklica.

 

spi-metulj

Metulj na kapi Tine Mavrič, tihožitje na Špičastem vrhu.

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ, foto: Katja Furlan in VJ