4. Ice Power Čaven vertikal km

LOKAVEC

21 05
 2017

Triatlon klub Ajdovščina je v sodelovanju z Združenjem za gorski tek pri Atletski zvezi Slovenije in Primorskimi gorskimi teki 21. maja 2017 četrtič pripravil gorski tek na Čaven, tokrat poimenovan Ice Power Čaven Vertikal km (brez sponzorjev bi se takšna prireditev finančno le stežka izšla). Nastopilo je 93 odraslih tekačev in 42 otrok, med prvimi sta zmagala Miran Cvet z rekordom in Klementina Lemut.

Uvrstitve so veljale za PGT in pokal Slovenije v gorskih tekih, to je bila prva tekma te sezone na državni ravni. Miran Cvet, lastnik rekorda čavenskega vertikala, 4,4-kilometrskega vzpona s 1074 višinci, še sam ni pričakoval novega rekordnega dosežka. Lepo vreme, brez sopare, ne preveč blata na spodnjem delu proge, predvsem pa Miranovo trdo delo v zimskem času. Rekord veterana, ki nas še vedno osuplja s svojimi izrednimi dosežki, nakazuje, da utegne tudi na evropskem prvenstvu v gorskem teku, tega letos pripravlja Slovenija na Veliki planini, igrati pomembno vlogo.

Drugi je bil pol mlajši Rok Bratina, onadva sta edina ostala pod 40 minutami, za katerega je bila ajdovska strmina vmesni test pred precej drugačno tekmo, gorskim maratonom za serijo Skyrunner v Španiji naslednji vikend. Tudi Rok je bil po čavenski tekmi zadovoljen s stopnjo pripravljenosti po trdem treningu.

Tretji je bil stalni članski reprezentant Gašper Bregar, presenetljivo četrti pa Simon Alič. Presenetljivo zato, ker je bila to njegova prva tekma po prometni nesreči, ko niti še ni končal s terapijami in operacijami. Dodajmo, da je dan prej skočil na Blegoš, ne sicer tekmovat na tamkajšnjem trejlu, kjer je bil serijski zmagovalec, tokrat je bil gledalec. Ko že omenjamo trejl K-B-K in Hotavlje, dodajmo, da sta si dvojni nastop privoščila Simon Strnad in Mihaela Tušar. Simon je v Hotavljah proslavil abrahama in zmagal v enem svojih najboljših nastopov, kot je povedal za LT, na Čavnu pa je zmagal v svoji kategoriji – in tudi tam tekaške prijatelje povabil na prigrizek in kozarček pijače. Mihaela je na obeh tekmah stopila na drugo stopničko, na Čavnu pa kmalu po prihodu na cilj odhitela naprej po opravkih.

Tretja na Čavnu je bila novinka, kar zadeva nastope na tem vertikalu, Gorenjka Tina Klinar, za katero so številne zmage na gorenjskih tekmah. Izjemne strmine ji niso ravno pisane na kožo, ta nastop pa se ji je izšel bolje od pričakovanj in na Primorskem je uživala.

Zmaga v ženski konkurenci je šla nekoliko presenetljivo domačinki Klementini Lemut, to je bil njen prvi nastop v majici ŠD Nanos. Dosedanja nastopa na domačem vertikalu ji nista prinesla stopničk, pa tudi časa nista bila vrhunska, tokrat pa je zmagala v boju sama s seboj in malo manj s konkurenco ter svoj čas izboljšala za tri minute. Njena srčnost, s katero se podaja na proge, navdušuje in je lahko za zgled.

Na progi smo videli še eno primorsko šampionko. Po dolgih letih se je enega od tekov na domačem terenu spet udeležila Pavlina Margon, pred poroko Ferjančič, večkratna zmagovalka PPT. Nekdanja prvakinja ravninskih tekov se je preizkusila na strmini in jo kar dobro obvladala. Mimogrede: v otroških kategorijah je bilo slutiti, da gorski tek na Primorskem dobiva zamah in da utegnejo sedanjim odličnim tekačicam slediti mlajše naslednice. In še: tekmo si je ogledala tudi Jana Bratina, še ena domača šampionka, tudi že zmagovalka Čavna, tokrat netekmovalno, v veselem pričakovanju (rok ima sredi junija).

V mladinski (otroški) konkurenci so si medalje razdelili člani različnih klubov, KGT Papež, ki običajno dominira v tej konkurenci, tokrat ni osvojil nobene zlate medalje. Je to obet kakovostne rasti in razcveta slovenskega gorskega teka v novih okoljih?

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Miran Cvet (KGT Papež) 38:10, stari rekord 38:18
  2. Rok Bratina (TD Bovec) 39:40
  3. Gašper Bregar (KGT Papež) 41:09

Ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 51:37
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 52:42
  3. Tina Klinar 53:24

Zmagovalci kategorij:

St. veteranke: Mihaela Tušar
St. veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
Ml. veteranke: Marija Trontelj (TK Šmarnogorska naveza)
Ml. veterani: Miran Cvet
Članice: Klementina Lemut
Člani: Rok Bratina
Mladinke: Katja Podobnik (ŠD Tabor Žiri)
Mladinci: Tine Habjan (KGT Papež)
St. deklice: Maja Per (AK Domžale)
St. dečki: Aljaž Luznar (ŠD Tabor Žiri)
Deklice: Klara Zupanc Korošec (TK Šmarnogorska naveza)
Dečki: Bine Rakušček (ŠD Tabor Žiri)
Ml. deklice: Živa Slapšak (AK Sevnica)
Ml. dečki: Tanej Fatur (AK Postojna)

Vsi izidi so na povezavi.

cav-miran
Miran Cvet hiti proti cilju. Lastni rekord je popravil za osem sekund.

 

cav-naj
Najhitrejši moški.

 

cav-najzen
Najhitrejše ženske (manjka Mihaela Tušar).

 

cav-lemut
Sestri Melita Lemut Bajec in Klementina Lemut. Melita se zaradi službenih obveznosti teku ne uspeva posvečati toliko, kot bi si želela. Ob ravninskih tekih, ki jih teče običajno, se včasih poda tudi na gorske proge.

 

cav-papez
Miri in Dušan Papež ne manjkata na nobeni tekmi slovenskega pokala. Dela s pripravo evropskega prvenstva na Veliki planini je vse več. V njuni družbi je Jana Bratina.

 

cav-majarok
Maja Peperko ne trenira s polno paro, njeno četrto mesto in bron med članicami sta zato prijetno presenečenje. Rok Bratina je vzhajajoča zvezda slovenskega gorskega teka.

 

cav-pavlina
Po dolgem času smo spet videli teči Pavlino Margon.

 

cav-tomi
Tomi Bajc iz številnega zastopstva AK Sevnica je že večkrat tekel tudi na primorskih ravninskih tekih. Tokrat je osvojil srebro, dan prej pa na triatlonu bron.

 

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ