21. Triajur

SOVODNJE V BENEČIJI

01 05
 2017

V Benečiji so 1. maja 2017 pripravili 21. Triajur, štafeto gorskih kolesarjev in gorskih tekačev od vznožja Matajurja do njegovega vrha, s spustom do vasi Mašere. Najuspešnejši Slovenci so bili trojka Slovenke (Marija Medja, Mihaela Tušar, Urša Trobec) in Simon Strnad, prve z drugim mestom med ženskimi ekipami, Simon pa s tretjim mestom med solisti.

Ponedeljek je bil idealen za »sprehajanje« po pobočjih Matajurja, sončen, z ne premočnim vetrom, proga pa je bila po dolgih letih enkrat brez snega in z odličnim oprijemom. Vse to, v kombinaciji z mladostjo tekmovalcev, je botrovalo kar nekaj rekordnim dosežkom. Domačini, pretežno zamejski Slovenci, so se z organizacijo spet izkazali, čeprav je mogoče slutiti, da se je finančna podpora izvedbi v zadnjih letih nekoliko zmanjšala. To se je letos ujemalo z obsegom nastopov slavnostnih govorcev, na prejšnjih prireditvah že kar nadležno dolgoveznih, tokrat pa razmeroma jedrnatih (tekmovalcem se po vloženem naporu ne da kaj veliko poslušati). Slovesnost je – kot vselej – povezovala Chiara Iussig (Jusič), mamica nekajmesečne Agnese.

Kralj zadnjih šestih izvedb Triajurja Simon Alič tokrat ni sodeloval. Želel si je sicer na Matajur, vendar posledice nesreče (padec s kolesom) še niso sanirane, trenutno je v pričakovanju operacije ključnice. Na vrhu uvrstitev solistov, tistih, ki sami opravijo s celotno progo, ga je zamenjal mladi Avstrijec Max Doecke, ki je sicer zabeležil čas pod dvema urama, vendar ostal daleč za Aličevimi časi. Lani drugi Simon Strnad je za pol minute zaostal za lansko uvrstitvijo, bil je tretji, česar pa ni mogoče šteti za neuspeh, saj je še v soboto tekel na enem od vipavskih trejlov (in tudi tam zasedel drugo mesto). Na Matajur je tokrat pripeljal še mlado moč, Gorenjca Jureta Ribnikarja, ki se je do nedavnega ukvarjal z gorskim kolesarstvom, pred letom dni pa je prešel na gorski tek. Jure je med drugim zmagovalec letošnje kranjske zimske tekaške lige. Matajurja se je lotil z nekaj rezerve, kljub temu zasedel četrto mesto med solisti, tekma pa ga je navdušila, zato ga je na njej mogoče pričakovati tudi prihodnje leto. Simon je bil na vzponu med solisti drugi najhitrejši in na kolesu tretji, Jure pa je bil tretji tako na vzponu kot spustu. Ko se bodo v Sovodnjah zbrali on in oba Simona, bo na pobočjih Matajurja zabavno ...

Med ženskami je bila konkurenca logično manj huda, nastopila je samo ena solistka, videli pa smo sedem ekip. V tej druščini se je odlikovala ekipa Slovenke, vse njene članice so že veteranke, z drugim mestom. Sestri Urša in Marija, slednja je v športnih krogih bolj znana kot Marička, ter Mihaela so mladini pokazale zobe. Modrost jim je pred startom narekovala previdnost v napovedovanju, a se je vse izteklo na najboljši način. Mihaela in Urša sta bili na svojih odsekih (vzpon in spust) drugi, Marička pa tretja na kolesu. Marička se je na Matajur vrnila po nekaj letih odsotnosti, velja pa za eno od legend Triajurja.

Tokrat je bilo slovenskih tekmovalcev več kot običajno, kakšnih 25 od 200 (naša ocena). Zabeležili so še nekaj dobrih uvrstitev, kar pa za večino niti ni zelo pomembno. Na Matajur pridejo, ker jim ta ponuja zanimivo okolje, prijetno družbo in zabavo. Med njimi je bila tudi tokrat družina Žagar-Fratina iz Srpenice. Skupaj z mamo Tino je tekmoval sin Nejc, oče Boštjan pa je bil solist. Tina napoveduje, da se jim bosta kmalu pridružila še dva družinska člana. Triajur je zanje ena od prednostnih družinskih zadev ...

 

Izidi:

Moške in mešane štafete:

  1. U.S. Aldo Moro Paluzza (Davide Bevilacqua, Nisola Francescatto, Alessandro Morassi) 1:34:08
  2. U.S. Aldo Moro Bandiziol (Elia Della Pietra, Giuseppe Della Mea, Massimo Degano) 1:39:03
  3. NST (Rudy Molinari, Michele Sulli, Antonio Filipuzzi) 1:41:32

Ženske štafete:

  1. ASD Ultra (Sara Casasola, Lara Sartor, Monia De Monte) 1:56:29
  2. Slovenke (Marija Medja, Mihaela Tušar, Urša Trobec) 2:18:59
  3. GSA Pulfero (Diana Antonutti, Alessia Remondini, Maria Teresa Cernoia) 2:37:47

Solisti, moški:

  1. Max Daecke (Avstrija) 1:57:18
  2. Andrea Zatti 1:59:36
  3. Simon Strnad (Astraea Tours) 2:00:06

Ženske:

  1. Stefania Gorgone 2:54:02

Vsi izidi so na povezavi.


tri-start
Pred startom kolesarjev v Sovodnjah.

 

tri-soli
Najhitrejši solisti, prvi z leve Max Daecke, tretji Simon Strnad, četrti Jure Ribnikar.

 

tri-pupe2
Drugouvrščeno ekipo Slovenke so sestavljale (z leve) Mihaela Tušar, Urša Trobec in Marija Medja.

 

tri-miki
Pogled Milana Gruntarja - Mikija odraža zbranost in odločnost pred začetkom tekaškega vzpona.

 

tri-zagar
Tina Fratina Žagar in Nejc Žagar (v sredini) sta bila ena ekipa, Boštjan Žagar pa je nastopil kot solist. Člani te družine iz Srpenice so stalni udeleženci Triajurja.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

VJ