Tek v Belo 2017

IDRIJA

22 04
 2017

Idrijski Tek v Belo je že tradicija. Zadnja leta ga pripravlja mladina, Zveza društev Mladinski center Idrija. Letos so ob teku za odrasle v okviru PPT, ob sponzorstvu Kolektorja, pripravili tudi netekmovalni tek za otroke z udeležbo 89 najmlajših idrijskih tekačev in tekačic. Na teku za točke primorskega pokala smo našteli 97 tekmovalcev, najhitrejša pa sta bila Aleš Žontar in Saša Pisk.

Tek je v prejšnjih letih praviloma imel težave z vremenom, tokrat pa je bilo takšno, kot si ga lahko samo želiš, verjetno najlepše v vsej zgodovini te prireditve. Tekačev ni bilo prav veliko, če se ne bi na vabilo odzvali domačini (Idrijčani so sposobni na velike tekaške prireditve poslati tudi nekaj sto tekačev!), bi bile številke še manj razveseljujoče. Po rekordnem istrskem maratonu, ki tudi šteje med teke PPT, in dobro obiskanem mladinskem teku v Tolminu se zdi, da bo ponovno oživljanje udeležbe na primorskih pokalnih tekih počasno. Potrpljenje ... Otroke so tokrat prvič povabili na tek, ki zanje ni bil tekmovalen, in to potezo organizatorjev gre vsekakor pohvaliti. Za začetek mladina ni tekmovala, morda pa se bo prihodnje leto že lahko borila za točke PPT. Spodbujala jih je maskota Biba, nastope pa je komentirala Maja Vogrič, nečakinja dolgoletnega koordinatorja PPT Mira Vogriča, ki je bil med tekmovalci.

Aleš Žontar, poklicni vojak, dvakratni zmagovalec istrskega maratona na 42 kilometrov, je v Idrijo pospremil partnerko Jerico Kravos in sprva ni nameraval teči, ker ga v kratkem čakajo zahtevne preizkušnje. A si je nato premislil in se »sprehodil« po progi. Jernej Šemrov zadnje čase ne trenira več sistematično, zato Alešu ni bil kos, ločevalo pa ju je samo enajst sekund. Nekaj večji je bil zaostanek domačina Kristjana Ipavca za Jernejem.

Najuspešnejša med domačimi tekači je bila Prfarka (Spodnja Idrija) Saša Pisk, s svojo vitrino je dodala še en pokal, namenjen zmagovalkam tekov PPT. Njena prednost pred Jerico Kravos je bila skoraj tri minute, Kristina Bele pa je zaostala še za dodatne pol minute. Saša tempa ni najbolje zastavila, imela je nekaj težav zaradi prehitrega začetka, a se ji je na koncu le izšlo. Uspešen nastop je tudi za veteranko Vilmo Brešan, ki jo je za dobro leto ustavila bolezen, zdaj pa spet z veseljem teče.

Naslednji tek v seriji PPT bo 13. maja ajdovski Majski tek, na katerem se bodo merili odrasli in mladina.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Aleš Žontar (ŠD Nanos) 34:38
  2. Jernej Šemrov (ŠD Hotedršica) 34:49
  3. Kristjan Ipavec (ŠD Nanos) 36:06

Absolutno, ženske:

  1. Saša Pisk (Sp. Idrija) 41:30
  2. Jerica Kravos (ŠD Nanos) 44:20
  3. Kristina Bele (AK Pivka) 44:53

Zmagovalci kategorij:

Ž +55: Janja Torkar Božič (ŠD Nanos)
Ž 45-54: Majda Beričič
Ž 35-44: Jerica Kravos
Ž 25-34: Saša Pisk
Ž -24: Rebeka Petrovčič (AK Pivka)
M +70: Lucijan Lipušček (DLT Filipides)
M 65-69: Cveto Tavčar (ŠD Nanos)
M 60-64: Vili Frim (TKD Sovica)
M 55-59: Robert Petrovčič (AK Pivka)
M 50-54: Boštjan Brelih (TSK Idrija)
M 45-49: Simon Poljanec (Kolektor Group)
M 40-44: Marko Vojska (Cerkno)
M 35-39: Aleš Žontar
M 30-34: Peter Miklavčič (Idrija)
M 25-29: Darjan Vidmar (SD Gozd)
M -24: Jernej Šemrov
(organizator ni vpisal klubske ali krajevne pripadnosti tekačev, zato smo morda pri našem ugibanju kje zgrešili)

Vsi izidi bi morali biti na povezavi.

 

idrija-start

Start teka z maskoto Bibo.

 

idrija-vilma

Vilma Brešan spet teče.

 

idrija-moki
Najhitrejši trije: Jernej Šemrov, Aleš Žontar, Kristjan Ipavec.

 

idrija-pupe
Najhitrejša dekleta: Jerica Kravos, Saša Pisk, Kristina Bele.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ