Bubin gorski tek

COL

23 04
 2017

V spomin na Silva Tratnika – Bubo je društvo Trillek s Cola 23. aprila 2017 trinajstič pripravil gorski tek in pohod na Javornik. Na devet kilometrov dolgi tekaški preizkušnji z dobrimi 600 metri vzponov sta spet slavila Marko in Petra Tratnik, domačina iz Žagoliča. Prvič se je zgodilo, da je na tem teku nastopil neevropejec, Japonec Mijači Fudžio.

Na Colu je bilo ob startu sedem stopinj Celzija, sijalo je sonce, na cilju pod vrhom Javornika, na višini 1156 metrov, pa sta bili bori dve stopinji, tako da tekačem ni bilo lahko, še zlasti zato, ker je burja okrepila občutenje mraza. Proga je bila spremenjena, za pol kilometra krajša kot doslej, a zato na nekaterih mestih bolj strma. Marko Tratnik je tekel svoj tempo in na cilju povedal, da bi bil lahko čas boljši, če bi se bil prisiljen boriti za zmago. Ima tudi nekaj težav z nogo, a jim je bil s svojo gorjansko trmo kos. Uroš Vodopivec ga ni ogrožal, saj tačas ni dovolj pripravljen za takšen izziv, poleg tega pa so mu domača opravila pobrala nekaj moči. Na tretjem mestu je bil tekač, ki ga tam ni nihče pričakoval, domačin Dominik Šemrl. Kar nekam nerodno mu je bilo na stopničkah, ko je prejemal pokal za svoj dosežek. Dominik je zagotovo tekaški potencial, ki še ni rekel zadnje. Morda nam bo z novim odmevnim dosežkom postregel na čavenskem vertikalu ...

Japonski reprezentant v gorskih tekih Mijači Fudžio, za prijatelje Fuži, je pritegoval pozornost in se odzival na gostoljubnost tako organizatorjev kot sotekačev. Njegov čas sicer ni bil vrhunski, vedeti pa moramo, da je moral svojo energijo v štirih dneh, kar jih je prebil v Sloveniji, razporediti na kar nekaj napornih preizkušenj. Najprej let iz Tokia prek Frankfurta do Brnika, nato sobotni nastop na Joštovem trejlu, nedeljski Col, ogled Postojnske jame in v ponedeljek vrnitev v Tokio (na delu njegovih poti po Sloveniji ga je prevažalo Ljudstvo tekačev). K nam je prišel samo zaradi dveh tekov, pot ga je stala tisoč evrov, kar pa je stoično prenesel. Povedal je, da zelo rad pride v Slovenijo. Tekel je že na Grintovec, Šmarno goro, opravil je s podbrškim maratonom, letos pa ga k nam verjetno ne bo več. Fuži, letnik 1978, je tekaški trener in organizator tekov – in seveda tudi tekač, državni reprezentant na svetovnih gorskotekaških tekmovanjih (na Japonskem gorski tek ni tako razvit kot ravninski teki, kar dokazujejo številni Japonci z maratonskimi medaljami na največjih svetovnih tekih). Na Javornik je tekel zelo lahko oblečen. Na vrhu je priznal, da mu ni ravno toplo, vendar pa se mu ni mudilo s preoblačenjem, še prej je pri Pirnatovi koči sredi mrzlih oblakov poziral z japonsko zastavo. Organizatorji so se mu za to, da je lokalni tek promoviral v medkontinentalnega, zahvalili s spominsko majico, od Ljudstva tekačev pa je za spomin dobil kapo Primorskih gorskih tekov (in poročevalec LT je od njega dobil majico odlične japonske kakovosti ...).

Med ženskami je bila najhitrejša še sveža primorska prvakinja v polmaratonu (Intesa Sanpaolo Bank 4. Istrski maraton) Petra Tratnik. Pozen odhod v posteljo v noči pred tekom ji očitno ni odvzel hitrosti in moči, pred drugouvrščeno veteranko Mihaelo Tušar si je pritekla dobrih sedem minut prednosti in pred tretjo, prav tako veteranko, Uršo Trobec še dodatno poldrugo minuto. Med zmagovalci kategorij ni bilo veliko novih imen, Tine Valič tudi po Javorniku v najstarejši kategoriji ostaja nepremagan.

Organizacija je tekla po ustaljenem voznem redu, testeninam je na Colu sledil sladoled, le na razglasitev je bilo tokrat treba čakati nekaj minut dalj časa, kot smo bili vajeni doslej.

Naslednji tek iz serije PGT bo 7. maja tek prek Velikega gradišča (Vrhpolje pri Kozini).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 41:24
  2. Uroš Vodopivec (ŠD Nanos) 42:57
  3. Dominik Šemrl (Col) 43:14

Ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 48:10
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 55:31
  3. Urša Trobec (ŠD Setnik) 57:01

Zmagovalci po kategorijah:

M 1988 in mlajši: Anej Likar (ŠD Nanos)
M 1987-1981: Marko Tratnik
M 1980-1974: Kristjan Ipavec (ŠD Nanos)
M 1973-1967: Dominik Šemrl
M 1966-1960: Tomaž Devetak (PGT, Ljudstvo tekačev)
M 1959-1952: Stanko Čufer (PGT)
M 1951 in starejši: Tine Valič (Vejtr)
Ž 1992 in mlajše: Klara Lekše (Notranjsko primorske novice)
Ž 1991-1983: Petra Tratnik
Ž 1982-1976: Tina Pintar (Endorfin)
Ž 1975-1969: Marta Švigelj (PGT)
Ž 1968-1961: Mihaela Tušar
Ž 1960 in starejše: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)

Vsi izidi so objavljeni na povezavi.


col-trije
Uroš Vodopivec čestita Dominiku Šemrlu za stopničke, v sredini Marko Tratnik.

 

col-danilo
Mijači Fudžio z vodjem tekmovanja Matjažem Bajcem ...

 

col-zastava
... in v družbi z Danilom Pudgarjem. Danilo je leta 1972 na zimski olimpijadi v japonskem Saporu osvojil osmo mesto v smučarskih skokih, kar je bil nekaj let najboljši jugoslovanski oziroma slovenski dosežek v tej panogi na OI. Pogovor s Fužijem je takoj stekel brez težav.

 

col-najbolji
  Najboljši na teku skupaj s predstavnikoma družine pokojnega Silva Tratnika – Bube.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.


VJ