39. Goriški polmaraton

GORICA

05 03
 2017

Na 39. Goriškem polmaratonu (39. Maratonina Citta di Gorizia), ki ga je po goriških in slovenskih cestah pripravilo društvo Gruppo Marciatori Gorizia, na slovenski strani pa so pomagali člani ŠD Mark Šempeter in novogoriška športna zveza, je med 542 tekači (na cilju) slovenske barve najuspešneje zastopala Petra Tratnik, ki je osvojila tretje mesto.

Na srečo organizatorjev in tekačev je naliv na Goriškem ustavil življenje v soboto, dan pozneje pa je bil Goriški polmaraton deležen le še rahlega rosenja, za vzorec se je nato pokazalo še sonce. V povprečju je vlaga doseženim časom dodala kakšno minuto, večje škode pa ni naredila. Tokrat so izstopali trije Afričani in Ukrajinka, njihovi dosežki so bistveno odstopali od tistih, ki so bili uvrščeni tik za njimi. Med moškimi je zmagal Kenijec Jonathan Kosgei Kanda s časom 1:05:01, pred dvema Maročanoma. Četrti je bil najhitrejši Slovenec Jan Samide (AK Vežba, 1:09:30). Med desetimi najhitrejšimi so bili še Marko Tratnik (ŠD Nanos K2 sport, 1:12:41), Aleš Žontar (ŠD Nanos K2 sport, 1:12:46) in Robert Kotnik (Asics Runner, 1:12:51). Med zmagovalci moških starostnih kategorij je bil Tomaž Kalan (ŠD Nanos K2 sport).

Najhitrejši Slovenci so se čudili hitrosti ukrajinske lepotice Olhe Kotovske, ki je med ženskami zmagala z le za malenkost slabšim časom od njihovih, 1:13:18. Olha je tekla z njimi in bila na cilju za dobrih šest minut hitrejša od Italijanke Terese Montrone (1:19:33) in še za dodatne tri od Petre Tratnik (ŠD Nanos K2 sport, 1:22:04).

Petra je postavila osebni rekord, na cilju je za LT povedala, da je še sama presenečena, s kakšno lahkoto je tekla. Letos še ni delala intervalov in nima prave hitrosti, kot pravi, čeprav je v njenih nogah že veliko kilometrov. Veseli se, da so težave s slabokrvnostjo mimo. V končnici teka je dobila občutek, da je sposobna še česa boljšega, kar utegne biti napoved, da bo letos polmaratonski čas spustila pod 1:20.

Peta je bila Nataša Čulafić, Srbkinja na startni listi ŠD Nanos (1:22:52). Na Vipavskem oziroma Goriškem so bili namreč na pripravah nekateri srbski tekači in člani kluba iz Podnanosa so se z njimi spoprijateljili. Nataša je tekla namesto ene od obolelih Vipavk. Sedma je bila Monika Bajc, tudi članica ŠD Nanos (1:29:20), ki si je tako pritekla lepo rojstnodnevno darilo (praznovala je dan prej), deseta pa je bila nepopustljiva veteranka Jana Kotar Ilijaš, predsednica DLT Filipides (1:31:46). Monika, Jana in Nataša so zmagale v svojih starostnih kategorijah, ob njih pa še ena »nerjaveča« veteranka iz DLT Filipides, Valda Dornik.

ŠD Nanos je prejel priznanje za najštevilnejšo udeležbo.

Izidi bodo objavljeni na povezavi.

 go-olha1

Zmagovalka Olha Kotovska je v Gorici potrdila mit o lepoti Ukrajink.

 

go-stirje
Najhitrejši Slovenci (manjka Jan Samide): Robert Kotnik, Petra Tratnik, Aleš Žontar, Marko Tratnik.

 

go-jana
Sara Bradaschia in Jana Kotar Ilijaš.

 

go-valda
Irena Gruntar in Valda Dornik.

 

go-dez
Tekači se niso vedno držali označena proge.

 

go-zenske

Favoritinje pred startom (1 Cunico, 3 Montrone, 2 Kotovska, 569 Čulafić). Petra Tratnik je nekoliko v ozadju.

 

go-start

Robert Kotnik in Jan Samide (214). S številko 5 je zmagovalec Jonathan Kosgei Kanda.

 

go-nanos

ŠD Nanos je bil najštevilnejši v Gorici.

 

 

Fotogalerija je na povezavi.

VJ