2. Bovec maraton, prek visečih mostov in štirih rek

BOVEC

03 02
 2017

V Bovcu so 3. februarja 2017 javnosti predstavili drugo izvedbo Bovec maratona (BM, 16. septembra 2017). Večjih sprememb v primerjavi z lansko premiero ni, edino trasa polmaratona bo letos speljana nekoliko drugače. Ob maratonu in polmaratonu bo tudi tokrat v njihovi ponudbi zabavni tek (»fun run«, 8 km), pripravili pa bodo tudi teke mladine. Prireditev sodi pod okrilje Primorskih pokalnih tekov, maraton bo veljal za primorsko prvenstvo. Prijave so odprte (na povezavi), do 11. aprila so najcenejše.

Na predstavitvi je predsednik organizacijskega odbora Vasja Vitez najprej spomnil, kakšen je bil lanski BM. Najprej je za točke PPT teklo dobrih 200 otrok, treh tekov se je udeležilo 1447 odraslih tekačev iz 14 držav, od tega 175 maratoncev, rokave je zavihalo 250 prostovoljcev, sodelovali so vsa društva in krajevne skupnosti iz bovške občine, za potrebe tekačev so zgradili del ceste, sicer pa so tekači in njihovi spremljevalci v tistem vikendu zapolnili vse turistične zmogljivosti Bovca in okolice. Tega se veselijo tako turistični delavci kot bovški župan Valter Mlekuž. Organizatorje iz Tekaškega društva Bovec podpirata tako Občina Bovec kot LTO Bovec. Mimogrede: Mlekuž je odtekel prvi maraton, ki so ga pred 36 leti pripravili v Bovcu, letos pa se bo reaktiviral, namenil se je odteči zabavni tek.

Letos si Bovčani obetajo prav tako razprodane zmogljivosti in še več obiskovalcev (omejitev je postavljena na 2000 tekačev). »Ni najlažji, je pa najlepši maraton,« je povedal Vitez. Maratonska trasa namreč ponuja 420 metrov vzponov, speljana pa je prek številnih visečih mostov ter vzdolž in prek štirih rek. Polmaratonsko progo so nekoliko spremenili, zdaj je na njej za 280 metrov vzponov, potegnili pa so jo do Srpenice. Zaradi konfiguracije bo nekaj daljša, tekači bodo namerili tja proti 22 kilometrom, toda ker je primarni namen zagotoviti prijeten tek za rekreativce, pri čemer je tekmovalni vidik za marsikoga manj pomemben, to odstopanje ne bo pretirano moteče.

Vpisovanje se je začelo že kar na tiskovni konferenci, prvi trije so to formalnost opravili ambasadorji BM, olimpijca Sašo Taljat in Luka Božič ter Rok Bratina. Do 11. aprila je startnina 25 evrov (23 za skupinske prijave), pozneje pa se bo višala. Vpisovanje bodo zaprli najkasneje 4. septembra, zelo verjetno pa že prej, če bodo prej dosegli zastavljene omejitve (lani se je to zgodilo mesec pred napovedanim datumom). Prvih tisoč prijavljenih tekačev bo deležnih tamkajšnje kulinarične posebnosti, bovških krafov (štrukljev).

Organizatorje sta pozdravila predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar in predstavnik Društva Istrski maraton Venčeslav Japelj. Prvi je napovedal, da bodo letos BM sprejeli v družbo izbranih cestnih tekov, ki so jih zbrali v združenju za rekreativne teke, in v Bovec pripeljali katerega od vrhunskih športnikov, drugi pa je bovškim kolegom prenesel pozdrave organizatorjev Intesa Sanpaolo Bank 4. Istrskega maratona in napovedal, da bodo Istrani tudi letos med prostovoljci BM. S seboj bodo prinesli izdatne količine sonca ...

Pred novinarji so predstavniki sponzorjev tega tekaškega dogodka podpisali pogodbe o sodelovanju in podpori. Turistični delavci ocenjujejo, da je to ena najuspešnejših akcij bovškega turizma in da so zadovoljni tekači najboljša reklama za to destinacijo.

 

bovec-roman
Predsednik AZS Roman Dobnikar: »Zame je vsakdo, ki preteče več kot 20 kilometrov, vrhunski športnik, čeprav je rekreativec.«

 

bovec-vasja
Vasja Vitez tudi letos z veliko optimizma vodi organizatorje BM.

 

bovec-podpis
Sponzorji so z veseljem podpisali pogodbe.

 

bovec-saso
Prvi se je na seznam tekačev 2. BM vpisal državni reprezentant, olimpijec iz Ria 2016, kanuist na divjih vodah Sašo Taljat.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

VJ