Prvi so se maratona lotili v Bovcu

BOVEC

17 02
 2014

Banka Koper 1. Istrski maraton je prvi maraton v slovenskem koncu Istre in bo veljal za prvo odprto primorsko prvenstvo v maratonskem teku.  Ne bo pa to prvi primorski maraton. O tem sta nam pripovedovala Bovčan Anton Komac in legendarni ultramaratonec Dušan Mravlje.

Po podatkih, ki so nam dostopni, so se prvega primorskega maratona, torej tekaške preizkušnje na  42,195 kilometra dolgi progi, za odprto konkurenco, torej tudi za rekreativne tekače, lotili leta 1979 v Bovcu. Organiziralo ga je Športno društvo Čezsoča. To bi lahko bil tudi prvi rekreativni maraton v Sloveniji (Primorci si že lastijo prvi gorski tek v Sloveniji, v Podbrdu, 9. avgusta 1970).

Bovčan Anton Komac, eden od organizatorjev tega maratona, na katerem so lahko tekli tudi nekategorizirani maratonci, nam je povedal, da je takrat s časom 2:45 zmagal Dušan Mravlje, ki je ravno začenjal svojo ultramaratonsko pot. Dušan je v Bovcu pred tem služil vojaščino. Proga je bila zelo zanimiva, speljana je bila po slikoviti dolini ob Soči. Komac nam je poslal tudi fotografijo s prvim zmagovalcem Dušanom Mravljetom. S slednjim smo prav tako govorili in Dušan je pobrskal po svojem arhivu. Spominja se tega maratona, vendar dodaja, da ta "maraton ni bil regularen, saj je bila proga tako slabo označena, da smo prvi prišli v cilj že v času pod dve uri, tako da je bila tekma popolnoma neregularna, in zato tudi ni bilo uradnih rezultatov. Lahko pa, da je bil to prvi poizkus organizacije maratona v Sloveniji". 

Komac je še povedal, da so dve leti kasneje, leta 1981, v okviru Atletske zveze Slovenije in pod pokroviteljstvom Radenske zasnovali serijo maratonov v Bovcu, Kranju in Radencih, tako da so Bovčani pripravili še pet maratonov, do vključno leta 1985. Prireditve v Bovcu so padle na  zadnjo soboto v septembru, udeleževalo pa se jih je med 400 in 1000 tekačev. Ob maratonski progi sta bili na voljo še teka na 10 in 21 kilometrov, 42-kilometrski tek  si je običajno izbralo približno 150 tekačev.

Slednje Mravlje potrjuje. V njegovi knjigi Tek - moja norost je zapisano, da je v Bovcu zmagal leta 1982, kar pa je po ponovnem preverjanju svojega arhiva po našem pogovoru demantiral. "V knjigi je napaka, moja zmaga je bila leta 1981, in ne 1982. Sklop treh maratonov v Sloveniji (Radenci, Bovec in Kranj) se je začel leta 1981. V Bovcu sem zmagal 26. septembra 1981, in tudi fotografija, ki ste jo objavili, je bila posneta po zmagi tistega leta. Zagotovo je bil maraton v Kranju 24. oktobra 1981, datuma iz Radencev pa nimam, a sem prepričan, da je bil prej, spomladi 1981. Iz tega sledi, da je bil prvi uradni slovenski maraton organiziran leta 1981 v radencih v sklopu treh maratonov Tri srca."

»Na maraton so prihajali tudi profesionalci. Med sabo so se zmenili, kdo bo tekel na katerem teku, in pobrali medalje. Naslednje leto so si zamenjali proge – in spet pobrali medalje. Zato sem predlagal, da se tekmovanja profesionalcev in rekreativcev loči. A nisem uspel. Moram pa še povedati, da sem v tistih časih razmišljal o tem, kako bi tekel od Bovca do Kopra. V mislih sem imel takšen tek ob 30. obletnici priključitve Primorske domovini, leta 1977. Vendar je bila logistika takrat preveč zapletena in tega teka nikoli nisem opravil.«

(Vsaka dopolnitev zapisanega bo dobrodošla pri zapolnjevanje zgodovinske  vrzeli na področju dolgih tekov v Sloveniji in na Primorskem.)

 

bovec-500

Fotografija zmagovalca bovškega maratona iz leta 1981, prvega primorskega maratona v zgodovini, Dušana Mravljeta (levo).

 

VJ