Tudi to poletje Grajski tek

VOGRSKO

23 06
 2017

Tudi to poletje so se člani DLT Filipides zbrali na Vogrskem in odtekli tradicionalni, že nekaj let interni Grajski tek. Tokrat so tekli po novi trasi, vodič je bil Lučano Plahuta. Sedmerica tekačev, s predsednico Jano Kotar Ilijaš na čelu, se je uspešno spopadla s progo in hudo vročino, ki je ni ustavila. Zato pa je bilo toliko prijetneje po teku, v senčni oazi pri Nardinovih, kjer so se ob mraku tekačem pridružili še nekateri člani društva. Ni manjkalo ne kulinaričnih dobrot ne osvežilnih napitkov, s katerimi so preganjali dehidracijo.

 

foto1V kleti je bila vročina hitro pozabljena.

 

foto2Dehidrare humanum est bi rekli stari Grki, če bi se se s tekom ukvarjali tako študiozno, kot se danes mi. Prevedimo: seveda se na teku dehidriraš, zato je pitje po teku tako prijetno.

 

VJ

 

 

 

 

 

Občni zbor društva 2017

NOVA GORICA

21 02
 2017

Na rednem občnem zboru DLT Filipides se je 21. februarja 2017 v prostorih Arcturja zbralo 13 članov društva. Dnevni red je bil standarden, pregled opravljenega v letu 2016, finance in načrti za 2017, temu pa so dodali volitve vodstva.

V poročilu predsednice Jane Kotar Ilijaš je osrednje mesto dobila informacija o kandidaturi za denar Fundacije za šport, s pomočjo katere je DLT Filipides v prejšnjih letih vodil Primorske pokalne teke (PPT). Tudi za lansko leto je društvo pripravilo vlogo, za razliko od prejšnjih let pa je bila zavrnjena. Na občnem zboru so ugibali, kaj je bil vzrok za neuspeh. Ugotavljali so, da je večina denarja ostala v Ljubljani, da je konkurenca za ta denar vse hujša, nekatere informacija pa govorijo o tem, da imajo v tem boju že na začetku občinske športne zveze prednost pred društvi. Ob zavedanju vsega tega novi koordinatorji PPT iz TD Bistrc ne mečejo puške v koruzo in skušajo svojo vlogo prilagoditi spremenjenim razmeram. Na občnem zboru so se seznanili z opravljenim delom in načrti za pripravo PPT 2017, z zadovoljstvom so sprejeli novico, da bo pokal, katerega »oče« je DLT Filipides, po zaslugi Marjana Tavčarja, Robija Mikuža, Petra Domevščka in njihovih sodelavcev nadaljeval svojo pot tudi v jubilejni 25. sezoni. Predsednica Jana se je na odločitev fundacije pritožila, edini učinek pritožbe pa je bil obisk inšpekcije fundacije. Ta je sicer ugotovila, da je vse v redu, grenak priokus pa je le ostal.

Lani je članarino plačalo 40 članov (na seznamu jih je 60). S financami ni bilo težav, so se pa po odhodu PPT krepko zmanjšale, tako da plačevanje prej znosnega stroška računovodskega servisa zdaj ni več smiselno. Člani so vodstvu društva naložili, naj poišče cenejšega izvajalca.

Delovni program za letošnje leto je podoben lanskemu. Na njem so izvedbe tekov (med katerimi niti letos ni teka po Panovcu in krosa v Vrtojbi), dobrodelnega Goricatlona, teka na Sabotin, internih Grajskega in novoletnega teka na Trstelj, tudi letos bo društvo sofinanciralo nastope na polmaratonih v Gorici in Palmanovi ter na Ljubljanskem maratonu. Društvo bo še naprej skrbelo za tekaške poti po Panovcu. Obe spletni strani društva, matična in Ljudstvo tekačev, bosta delovali še naprej, na matični so pripravljeni nadaljevati z objavljanjem informacij o PPT, vključno z izidi.

Ker so v Italiji letos zaostrili pogoje za sodelovanje tujcev na njihovih tekih, so v DLT Filipides začeli razmišljati, kako bi svojim članom olajšali dostop do teh tekem. Ugotavljajo, da tu vlada zmeda in da se pogoji razlikujejo od teka do teka. Ker ponekod omejitve ne veljajo za člane mednarodne atletske zveze, bi lahko bila rešitev včlanitev v Atletsko zvezo Slovenije, vprašanje pa je, na katerih tekih bi to sploh olajšalo vpisovanje tekačev. Za zdaj so se v društvu odločili vstopanje v AZS zamrzniti in spremljati, kaj se bo dogajalo v Italiji. Za teka v Caprivi (izven pristojnosti italijanske tekaške federacije FIDAL) in na goriškem polmaratonu letos naj ne bi bilo težav, za polmaraton v Palmanovi – denimo – pa se še ne ve.

Na občnem zboru so se spomnili odsotne kolegice Sergeje Lipušček, ki je v lanski sezoni PPT ponovno zmagala v absolutni konkurenci.
Iztekel se je mandat predsednici Jani in podpredsedniku Marku Pericu. Dosedanja predsednica je pristala, da predsednikovanje podaljša še za leto dni, namesto Perica pa je podpredsedniško mesto zasedel Marko Paškulin.

Delovni sestanek se je nadaljeval z neformalnim druženjem ob prigrizku in žlahtni kapljici.

 

 fili-vsi

Udeležba na občnem zboru niti letos ni bila vrhunska, »zdravo jedro« pa je poskrbelo za sklepčnost.

 

LT pod
Marko Peric je podpredsedniško funkcijo predal Marku Paškulinu.

 

fili-vodstvo
Staro-novo vodstvo: Paškulin, Peric in Kotar Ilijaš.

 

VJ

 

Mladi in stari na Trstelj

RENČE, BILJE

02 12
 2016

Člani Društva ljubiteljev teka Filipides so se 2. decembra 2017, tako kot vsako leto, odpravili na devet kilometrov dolgi nočni tek od Renč do vrha Trstelja.

Tokrat je v ne prehladnem vremenu, prijetnem za tek, 600 metrov vzpona premagovalo devet tekačev, od tega kar trije kandidati na članstvo v tem društvu, Simona in Polona, ter Igor, okrepitev južnega krila DLT – slednji je vpis opravil še isti večer, celotno južno (istrsko) krilo pa je že tudi poravnalo članarino za 2017.

Mlajše kolegice in kolege je s prisotnostjo počastil 79-letni starosta primorskih gorskih tekov, dolgoletni član Filipidesa, Albert Lazar, ki so ga nekateri precej mlajši kolegi v klanec komajda dohajali. Skupaj so dosegli cilj, se za dokaz tekaške zmage fotografirali, nato pa so se odpravili k Valdi Dornik v Bilje, kjer se je druščina za obloženo mizo še nekoliko razširila. Valda je tudi tekla, le da se je malo pred vrhom obrnila in pohitela domov pripravljat pogostitev. Ob komentiranju teka smo izvedeli, da Albert (za tekaške kolege Berto) skorajda ne pozna zdravnikov, avto tudi ponoči vozi brez očal, na vzponu na Trstelj pa se niti ni spotil.

V Biljah se je nekoliko premrzla druščina pogrela ob ognjišču Valterja in Valde ter ob okušanju Valdinih dobrot pokomentirala aktualne teme minule tekaške sezone, Miro Vogrič (Berto je njegov tast) pa je poročal, kako je bilo na enomesečnem izletu po Kitajski.

Ob koncu prijetnega večera sta tekače razveselila super torta in prav posebno Miklavževo (malo je pohitel) knjižno darilo za vsakogar, za katerega je poskrbel Božo Faganelj.

Le malo pozneje, po nekaj pičlih urah spanja, sta Berto in Igor že bila na startu Štanjelskega teka, kjer tudi ni manjkalo hribov ...

 

trstelj1
Fotografija na startu v Renčah. Avtor je Igor Mušič, novinar Primorskih novic, ki je tekače pospremil na pot.

 

trstelj2
Takšna je bila tekaška druščina dobro uro pozneje vrh Trstelja ...

 

trstelj4
... to pa je posnetek, ki je nastal v nadaljevanju petkovega večera v kleti Dornikovih.

 

trstelj3
Novi član DLT Filipides Igor Reščič, ob njem pa Simona in Polona, ki sta vabljeni v društvene vrste.

 

Še nekaj fotografij najdeš na povezavi.

 

VJ

 

 

Valda Dornik v klubu 60

BILJE

26 08
 2016

Ena najuspešnejših članic DLT Filipides, v svoji kategoriji zelo težko premagljiva Valda Dornik, se je konec avgusta 2016 vpisala v klub šestdesetletnikov (sprenevedanje, da se dam za leta ne sprašuje, je pri tekačih tekmovalcih brezpredmetno, ker praktično vsi startni seznami vsebujejo letnice rojstva).

Pri Valdi prehod iz petdesetih v šestdeseta ni bil problematičen, drži se odlično in le še nekaj njenih vrstnic v Evropi bi morda našli, ki zmorejo toliko kot ona. Vstop v klub 60 je proslavila z žurko na vrtu domače hiše v Biljah. Poskrbela je za presenečenje – zlasti med moškim svetom -, saj je zadevo izpeljala brez alkohola (pohlevni aperol v sicer prostorni posodi bi težko uvrstili med alkoholne pijače). Žurka je bila krasna, polna dobrot iz Valdine kuhinje, nekaj je bilo tudi prispevkov njenih prijateljic, mož Valter je mikrofon napolnil z nekaj manj znanimi dejstvi o boljši polovici, med darili pa se je znašlo tisto, ki so ga pripravili člani DLT Filipides, z najboljšimi željami po še dolgem in uspešnem teku.

Med darili je tudi potovanje po severnem Jadranu, naslednjo soboto, zato bo lahko dan prej, v petek, odtekla še zadnji tek pred nekajdnevno prekinitvijo, etapo štafetnega teka Ljudstva tekačev Koper-Bovec, verjetno na relaciji Bilje-Solkan. Trasa tega teka – ne po naključju – poteka namreč prav mimo njenega doma.

 

valda-dlt
Predstavniki DLT Filipides, s prejšnjim predsednikom Mirom Vogričem na čelu, v družbi s slavljenko. Bili so zastopniki upravičeno odsotnih članov društva.

 

valda-slika
Karikatura-ilustracija tega pomembnega trenutka v Valdinem življenju.

 

valda-alko
Napis na vrtni uti, nad Valterjevo glavo, pojasnjuje, zakaj na mizah ni alkohola. Ni bil potreben.

 

VJ

 

 

Grajski tek četrtič

VOGRSKO

23 06
 2016

Člani DLT Filipides so tudi to poletje pripravili Grajski tek, četrtič zapored. Udeležilo se ga je sedem tekačev, nekaj manj kot običajno. Tek so posvetili spominu na preminulega kolega, člana DLT Filipides Mirana Čermelja.

Po javnem Grajskem teku, ki so ga v Vogrskem pripravljali konec prejšnjega tisočletja in začetku sedanjega, zadnji pa je bil organiziran pred 12 leti, so se tekači tega šempetrskega takaškega društva odločili tradicijo nadaljevati v društvenem okviru, z internimi teki, katerim sledi družabni del. 23. junija 2016 pod večer, ko vročina ni bila več tako neznosna, se je sedmerica tekačev izpred dvorca na Vogrskem v zmernem tempu odpravila proti jezu in stezam, speljanim nad akumulacijskim jezerom. 11,4 kilometra dolga proga s približno 250  metri vzponov je bila primerna za pretegniti noge, se razgledati, ob tem pa pokramljati o tekaških in netekaških temah.

Sledil je družabni del večera pri Nardinovih. Bojana in Jadran sta s pomočjo otrok - kot vedno - mizo napolnila z dobrotami, glavnina kulinarične ponudbe pa so bile slastne pice iz peči na drva (od pijač moramo omeniti velike količine nesladkane limonade, nadvse primerne za rehidracijo po takšnem teku, kot je Grajski). Pohvale je Jadran dobil tudi za izbiro datuma, kajti tek in družabno srečanje sta bila umeščena na enega od dveh tekem prostih dni evropskega prvenstva.

Lučano Plahuta, nekdaj vodja organizatorjev Grajskega teka, je tudi tokrat poskrbel za pokale, in to za vse tekače. Brez obremenjevanja društvene blagajne je nabavil izvirne pokale (sumljivo podobne tistim na nedavnem kamenjskem gorskem teku na Malo goro), nekaj manj obdelane, a s primerno težo - v dobesednem in prenesenem pomenu. Tekačem so se za mizo pridružili še nekateri člani DLT Filipides. In zdaj se dopusti lahko začnejo.

 

sedemPosnetek pred startom, ki ga je z rdečo zastavo oznanil Lučano Plahuta.

 

Videogalerija je na povezavi.

 

VJ

 

 

 

 

 

Občni zbor DLT Filipides

NOVA GORICA

28 01
 2016

Člani DLT Filipides so se 28. januarja 2016 v novogoriškem gasilskem domu zbrali na letnem občnem zboru. Od 51 članov, ki so lani poravnali članarino, jih je bilo prisotnih 11. Dnevni red je bil običajen: pregled opravljenega v lanskem letu in delovni načrt za letošnje. Prva novica, ki jo je povedala predsedujoča Jana Kotar Ilijaš, je bila dobra, Jana se je namreč odločila, da bo mandat predsednice društva podaljšala še za eno leto in v tem času skušala najti naslednika/naslednico. Z njo bo še eno leto ostal tudi podpredsednik Marko Peric.

Lani so člani opravili precej dela pri organizaciji tekaških prireditev. V ospredju so bili tradicionalni Tek po Panovcu (78 udeležencev v zelo neugodnem vremenu), zaključek Primorskih pokalnih tekov, 10. kros v Vrtojbi, poletni Grajski tek, novoletni Tek na Trstelj, Goricatlon, Tek na Sabotin, nekateri posamezniki pa so sodelovali tudi pri organizaciji tekov drugih društev. Ob vidnem deležu pri izvedbi Goricatlona so člani DLT Filipides tudi lani negovali humano noto teka, sodelovali so na teku za pomoč slepim in slabovidnim in na teku 10 krogov za 10 nasmehov. Sodelovali so tudi pri izvedbi Banka Koper 2. Istrskega maratona, kjer so upravljali eno od okrepčevalnic, soorganizirali pa so tudi odprti primorski prvenstvi v maratonu in polmaratonu. Delovali sta obe spletni strani s podrobnimi informacijami o PPT in PPK ter reportažnimi zapisi o tekaškem dogajanju. Člani so lani (ob lastnem sofinanciranju) dobili nove trenirke. Tudi tekaški nastopi so bili številni in uspešni, ne samo na primorskih tekih.

Društvo (v njegovem imenu Marko Peric in Jana Kotar Ilijaš) je koordiniralo PPT 2015, kot kaže zadnjič, opravilo pa je tudi najnujnejše priprave za PPT 2016 (koordinacijo po novem prevzamejo Marjan Tavčar, Robi Mikuž in Peter Domevšček). Letos naj bi uradne informacije o PPT objavljali na spletni strani TD Bistrc, izide pa tudi na strani DLT Filipides, pa tudi Ljudstvo tekačev namerava nadaljevati s pripravo reportaž o teh tekih. Dodajmo, da zasnova PPK ostaja kot doslej v rokah Mira Vogriča, glede izvedbe Krosa Vrtojbensko-Biljenskih gričev pa še ni jasno, kdo (če sploh) jo bo prevzel. Na sestanku so predlagali, da bi tudi v letu 2016 zadržali tri odprta primorska prvenstva: 5000 stadionskih metrov naj bi tudi tokrat pripravili v Kopru (ŠD Nova Aurora), polmaraton v Portorožu (Banka Koper 3. Istrski maraton), maraton pa v Bovcu, kjer bodo po 31 letih spet pripravili ta tek. Koliko tekov bo letos sestavljalo PPT, še ni jasno, najverjetneje pa bodo sodelovali tisti, katerih organizatorji bodo pravočasno podpisali pogodbe o sodelovanju.

V letošnjem delovnem programu DLT Filipides so isti teki kot lani, začetek organizacij pa bo že 25. izvedba Teka po Panovcu. Prisotni so se dogovorili, da bo treba letos članarino poravnati do 30. aprila in da bodo ugodnosti, ki jih prinaša članstvo v društvu, lahko uživali samo tisti tekači, ki bodo svojo osnovno člansko obveznost poravnali pravočasno. Članarina ostaja v višini 10 evrov.

 

filipides-obcni-500
Udeležba na občnem zboru ni bila najbolj množična.


VJ

 

Desetič na Trstelj

RENČE

11 12
 2015

Člani DLT Filipides so zaokrožili desetico novoletnih nočnih tekov na Trstelj. Desetega vzpona se je udeležilo 14 tekačev, ki so startali izpred cerkve v Renčah nekaj po 18. uri.

Uro pozneje so bili najhitrejši že na cilju desetkilometrske poti, polovično speljane po asfaltu, druga polovica pa po gozdni poti in stezi, vrh Trstelja na 643 metrih. Počasnejši so 500-metrski vzpon premagali dobrih 20 minut kasneje. Nekateri so si privoščili še spust v Renče, ali pred ali po skupinskem vzponu.

Po tradiciji je zmrzovanju vrh hriba sledilo tajanje in druženje v Biljah, pri Dornikih, kjer so se tekačem pridružili še nekateri kolegi. Njuna klet je namenjena tovrstnim zabavam, doživela jih je že veliko, in filipidesi se tam vedno odlično počutijo. Valda poskrbi za nenadkriljivo prehrano (na koncu je torta za polizati vseh deset prstov), Valter tam od zida prinese steklenice žlahtne kapljice, potem pa za mizo ob prasketajočem kaminu tekači modrujejo o dogajanju iztekajočega se leta in razglasijo najboljše tekače v društvu. Najboljša z letnico 2015 sta Ana Uršič in Miljan Slamič, ki sta prejela pokala, Ana pa tudi napoved, da jo čaka kandidatura za predsednico DLT Filipides na januarskem občnem zboru.

Desetletnice vzponov sicer niso formalno obeleževali, spomnili pa so se, kako se je začelo, že pred desetletji, kot DLT Filipides še ni obstajal in ko je proti vrhu vodil zgolj makadam, po katerem so – za razliko od sedanjih tekov – tekmovali za najboljši čas. Konec osemdesetih let je tek na Trstelj obeleževal dvoboj med Mirom Vogričem in Edvinom Kosoveljem, slednji je bil pri tem uspešnejši, vsi ostali pa so daleč zaostajali za šampionoma, ki sta vpisovala čase okrog 40 minut (start pri cerkvi v Renčah, cilj vrh Trstelja).

 

trs-skupinska-500
Skupinski posnetek pred startom v Renčah.

 

trs-smeh-500
Smeha je bilo v neomejenih količinah.

 

trs-najboljsa-500
Tekača sezone 2015 Ana Uršič in Miljan Slamič.

 

Fotogalerija je na povezavi.

VJ

 

Delovni sestanek

SOLKAN

12 10
 2015

Člani DLT Filipides so se na vabilo predsednice in podpredsednika, Jane Kotar Ilijaš in Marka Perica, 21. oktobra 2015 zbrali v prostorih GOAP v Solkanu na delovnem sestanku. Leto se namreč bliža koncu, z njim sezona Primorskih pokalnih tekov, to pa je tudi čas načrtovanja dela v prihodnjem letu.

Udeležba ni bila posebno visoka, so pa člani ob načetih temah pokazali precejšnje zanimanje za iskanje rešitev na zastavljena vprašanja. Medtem ko priprava zaključne prireditve sezone PPT 2015 in prvega krosa prihajajoče zime v Vrtojbi 22. novembra 2015 ni vprašljiva, za prvo bo poskrbel Marko Peric, za drugega pa Miro Vogrič s sodelavci, je prihodnost vodenja društva in pokala PPT veliko manj jasna.

Predsednica Jana Kotar Ilijaš je povedala, da po treh letih ne namerava več voditi društva, saj ji številne druge zadolžitve tega ne dopuščajo. Koordinator PPT Marko Peric se prav tako umika s te funkcije, kar postavlja vprašaj nad nadaljevanje tekmovanja v primorskem pokalu z več kot 20-letno tradicijo. Zamenjav še ni na vidiku, zato se bodo morali v društvu do skupščine, predvidoma v februarju, potruditi, da jih najdejo. Še bolj se mudi glede kadrovskih rešitev v pokalu, saj bi se morali predstavniki tekov sestati še v novembru, da bi pravočasno sestavili podobo PPT 2016 – in seveda odgovoriti na glavno vprašanje, kdo bo poslej koordiniral delo.

V svojem pregledu letošnje sezone je Peric ugotavljal razveseljivo dejstvo, da se je udeležba na mladinskih tekih, zlasti v mlajših kategorijah, okrepila. Pogoj udeležbe je med odraslimi tekači izpolnilo 54 tekmovalcev, med mladino pa celo več kot sto. Nekaj težav je bilo v zadnjem obdobju pri objavljanju izidov na uradni spletni strani PPT, sicer pa je Timing Poljane, ki mu lani nekatere stvari niso uspevale najbolje, letos svoje delo opravil veliko bolje. Prav tako pritožb na uvrstitve ni bilo. Peric je povedal: »V teh treh letih, kolikor sem vodil pokal, sem skušal uveljaviti načelo, da je to skupna zadeva, ne samo Filipidesova.« Iskanje novega koordinatorja bo pokazalo, kako globoko se je zakoreninilo to prepričanje.

Sicer pa je konec leta tudi priložnost za družabnost. Predvidoma 11. decembra 2015 bo na vrsti tradicionalno predbožično srečanje s tekom na Trstelj, ki mu bo sledila zabava pri Dornikovih v Biljah, pri Valdi in Valterju. Filipidesi se bodo v večjem številu udeležili tudi dobrodelnega Goricatlona, ta bo tokrat nekaj prej kot običajno, že 19. decembra.

 

filipides-500Člani DLT Filipides so gostovali v prostorih GOAP-a.


VJ

 

 

 

 

 

Poletno srečanje na Vogrskem

VOGRSKO

02 07
 2015

V četrtek, 2. julija 2015, so se člani DLT Filipides spet zbrali na svojem tradicionalnem poletnem predpočitniškem  srečanju na Vogrskem. Najprej so odtekli progo nekdanjega Grajskega teka, ki jo je označil Lučano Plahuta. Lučano, vodja organizatorjev Grajskega teka, je poskrbel tudi za start. Glede na to, da redarjev ob progi, ki so običajno usmerjali tekmovalce, tokrat ni bilo, gre šteti za uspeh dejstvo, da je zašel en sam tekmovalec; za nagrado je prejel zelo primerno darilo, bon za korekcijska očala. Pri podeljevanju priznanj je največ dela (ob Lučanu) opravil Miro Vogrič. Tekaškemu delu druženja je sledilo nadaljevanje pri Nardinovih. Jadran, Bojana, Martin in Tomaž so se spet izkazali s svojim gostoljubjem, pice so bile vrhunske kakovosti. Končalo se je sladko, s torto Valde Dornik. Glavna sponzorja dogodka sta bila – ob prostovoljstvu zgoraj naštetih – Vrtnarija Plahuta in Tiskarna Grafika Soča (Božo Faganel). Vodstvo društva (beri: Jana Kotar Ilijaš in Marko Peric) vsem članom želi prijetne počitnice.

 

vogrsko-500

Tekači tik pred startom na Vogrskem.

 

Pripravili 24. Tek po Panovcu

NOVA GORICA

22 02
 2015

Člani DLT Filipides so 22. februarja 2015 izpeljali že 24. Tek po Panovcu. To je bila ena od najpomembnejših letošnjih akcij društva, če ne kar najpomembnejša. Tokrat je bila taktirka v rokah mlade Maje Dakskobler. »Predsednica Jana nas je vse povabila vse k pripravi teka, pa sem se javila.« Tako preprosto gre to pri osebah z veliko pozitivne energije in občutkom za skupnost. To je bil Majin prvi tek, za katerega je prevzela tako veliko odgovornost. Jana Kotar Ilijaš ji je pomagala in jo vpeljala v »posel«, sodeloval pa je še ducat članov društva. In če vprašate tekače, kakšna je bila prireditev, bodo povedali, da je bila enako dobro izpeljana kot v prejšnjih letih. Maja je tudi ta izpit naredila z odliko.

Po lanski izvedbi pokalnega teka, sredi mesta, kjer se je prireditev vključila v drugo dogajanje tistega septembrskega vikenda in bila bolj na očeh Goričanov, se je vodstvo društva odločilo, da letos spet priredi tek po domačem gozdu. Start in cilj pri dijaškem domu sicer nista bila v središču pozornosti prebivalcev, zato pa je bila vrnitev na staro progo tekačem všeč. Še v soboto je devetkilometrska proga z nekaj deset metri vzponov, nekoliko drugače zarisana kot prejšnja leta, obetala tako rekoč idealne tekaške razmere, toda dež, ki še tudi v nedeljo dopoldne ni povsem odnehal, je zamesil izdatne količine blata. A ker so tekači trdoživa vrsta, se nad blatom niso pritoževali. Progo so hvalili, na cilju pa so si (Marko Peric) celo izmislili tekmovanje za najmanj umazanega tekača. To je tekma, v kateri Marko Tratnik nikoli in nikdar ne more zmagati; čeprav je zelo hiter, blatu, ki brizga izpod njegovih nog, ne more ubežati. Sploh pa zato, ker ga na Primorskem menda ni tekača, ki bi si upal tako pognati po strmini navzdol – in prihranek časa seveda plača z blatom od nog do glave.

Ko smo že pri Marku, dodajmo, da je zmagal, tako kot njegova sestra Petra, potem pa sta oddirkala še proti domačemu Colu, kjer je v nedeljo snežilo (morda se jima je mudilo, da ju ne zamete). Filipidesi so imeli delo z organizacijo, vseeno pa jih je nekaj branilo društvene barve tudi na progi. V absolutni uvrstitvi je bila najviše Sergeja Lipušček, tretja med ženskami, pobrala je tudi zmago v kategoriji. Kategorijski zmagi sta doma zadržala še Miro Vogrič in Jadran Nardin, ki ga zadnje čase kolegi občudujejo zlasti zaradi njegovih gostinskih sposobnosti; skupaj z Valdo Dornik redno skrbita za kulinarično odlično podprta društvena srečanja. Tokrat se je Jadran zarekel, da zmage zlepa ne bo prepustil foreštom, in uspelo mu je. Za njim je ostal tako Cveto Tavčar, eden najhitrejših Slovencev v kategoriji 60-letnikov (morda celo najhitrejši), kot Štefan Lešnik, ki prihaja na primorske teke nekoliko redkeje, je pa zato toliko uspešnejši v bojih za stopničke. Med petimi najhitrejšimi absolutno sta bila Miro in Ana Uršič, ki je imela smolo, da je Petra v njeni kategoriji, tako da se je morala zadovoljiti s kategorijskim srebrom.

»Mislim, da ta proga lahko tudi ostane,« je po koncu prireditve povedala predsednica Jana. Seveda, če se bodo s tem strinjali gozdarji, katerih ravnanje je vedno nepredvidljivo, pri tem pa so jim želje goriških rekreativcev deveta briga. Jana je bila nekoliko razočarana zaradi šibke udeležbe, pripisala jo je slabemu vremenu; nekateri udeleženci tekaške prireditve so se do Nove Gorice pripeljali tudi skozi sneg. Tokrat so organizatorji preizkusili sistem predhodnih prijav. Zgodilo se je, da 20 od predhodno prijavljenih tekačev na tek ni prišlo, tako da bo prihodnje leto verjetno obvezno tudi predhodno plačilo startnine, ne le prijava, razmišlja predsednica.  Med predhodno prijavljene so izžrebali praktične nagrade.

Izkazali so se:

Ob šeficah Maji Dakskobler in Jani Kotar Ilijaš, ki sta poprijeli, kjer je bilo treba, so pri pripravi 24. Teka po Panovcu pomagali še drugi člani DLT Filipides. Progo so uredili Miljan Slamič, Matej Cernatič, Marko Paškulin s sinčkom (skrbel je tudi za vodo), Luka Uršič in Tomi Ilijaš, progo je označil Boris Tul, prireditveni prostor so uredili Miro Vogrič, Sebastjan Polanc, Luka Uršič, Miljan Slamič, Marko Paškulin in Jadran Nardin, redarji so bili Peter Blažej, Luka Uršič in Jože Kotar, za vpisovanje sta skrbela Peter Blažej in Lara Ilijaš, fotografirali so Danila Lazar, Tomi Ilijaš in Venčeslav Japelj, napovedovalec je bil Marko Peric, tekli pa so Miro Vogrič, Jadran Nardin, Matjaž Trebše, Sergeja Lipušček,  Ana Uršič, Sebastjan Polanc, Miljan Slamič in Borut Terčon. K uspešnosti prireditve so prispevali naslednji sponzorji: darilne vrečke so polnile knjige Grafike Soča, pate namazi Bolton Adriatic in suho sadje Bimeda, nahrbtnike za prve tri je prispeval K2 sport, njihovo vsebino zavarovalnica AS, torbe je dodal K2 sport, majice in vrečke Suvel šport, rutke TIC Nova Gorica, kape in bidone Prva liga, pomagali pa sta še cvetličarni,  Svangalova in Lučana Plahute.

 

filip-najboljsi-500

Med najboljšimi desetimi (po pet moških in žensk) absolutno so bili trije člani DLT Filipides.

 

filip-ana-400

Tek Ane Uršič je lahkoten kot pri gazelah.

 

filip-marko-400

Mikrofon je vrtel Marko Peric. In jezik.

 

filip-jadran-400

Jadran Nardin je stopil na najvišjo stopničko.

 

filip-majajana-500

Maja Dakskobler in Jana Kotar Ilijaš, med njima je Tina Mavrič.

 

filip-vino-500

To ne bi bil primorski tek, če se ne bi pri roki našel tudi kozarec žlahtne kapljice.

 

VJ, foto: Danila Lazar in VJ