grb

 

Drugo mesto na Škofijah  

ŠKOFIJE

17 12
 2017

Na 19. malonogometnem festivalu so piranski nogometni veterani v starostni kategoriji +55, ta je bil na sporedu deveto leto, zasedli drugo mesto. Kot že nekaj zadnjih let sta jim družbo delali ekipi Krasa in Vrhpolja, tokrat okrepljenega z nekadnjim ajdovskim prvoligašem Borivojem Lučićem. Enkrat so Brkinci že zmagali, ostalih sedem turnirjev na Škofijah pa so osvojili Pirančani, tudi tokrat občutno starejši od najtežjih nasprotnikov iz Brkinov.

Piran je najprej s 4:1 premagal Kras iz Opatjega sela, po dva zadetka sta prispevala Lukić in Vidmar, nasprotnik pa je zadel ob pomoči Pirančanov (avtogol). V drugi tekmi, ki so jo igrali Pirančani, igra je bila izenačena, so Vrhpoljci zadeli z avtogolom Pirana, ki tokrat poti do nasprotnikovega gola ni našel. Tako so Pirančani zadeli šestkrat, le da dvakrat v nepravi gol, kar jih je stalo prvega mesta. Pravi vzrok za to, da so bili za gol prekratki, pa je dejstvo, da so vseskozi igrali brez zamenjave, ker eden od povabljenih igralcev ni prišel na tekmo. V tretji tekmi je Vrhpolje s 3:1 premagalo Kras.

Organizator je bil v zadregi, ko je razglašal najboljšega strelca.  Edina z dvema zadetkoma sta bila Pirančana, žreb pa je pokal namenil Vidmarju. Najboljši vratar je bil Vrhpoljec, najboljši igralec pa - ne boste uganili :) - Borivoje Lučić.

V tretjem polčasu je sledila prepričljiva zmaga Pirančanov, zapitek pa so plačali zmagovalci, kar je tudi najbolj pravično.

 

skofije-ekipaEkipa Pirana ni imela zamenjav, kar je najverjetnejši vzrok za to, da tokrat ni zmagala.

 

skofije-dobitniki

Za prvo mesto so Vrhpoljci dobili pršut, Pirančanom je pripadel sir, Kraševcem pa mortadela.

 

skofije-alfio

Namesto tisti hip odsotnega Vidmarja je pokal za najboljšega strelca prevzel Kocjančič.

 

skofije-franca

Pokal in sir sta končala v rokah vratarja Slavka France, ljubljenca kamer in fotoaparatov.

 

VJ

 

 

Zmaga v zaporu

KOPER

15 11
 2017

Piranski veterani so se 15. novembra 2017 spet pomerili z ekipo obsojencev iz koprskega zapora.

Igrali so sistem 4+1 in z neodbojno žogo, ki je zapornikom veliko bolj domača kot Pirančanom. A to se na izidu – kot vselej niti tokrat ni bil pomemben – ni poznalo, gostje so zmagali s 6:2 (2:1), najučinkovitejši Pirančan je bil s tremi zadetki Marko Peterka, za katerega je bilo to sploh prvo srečanje z neodbojno štirico. Kljub visoki učinkovitosti pa Marka ta žoga ne prepriča, še vedno mu je veliko bolj všeč odbojna petica. Ob postavnem Štajercu, zadnji okrepitvi piranskih veteranov, so zadeli še (vratar) Ademi, Vidmar in Đokić. Tokrat je sodil Mohan Kumar Halder, v novi vlogi se je Indijec dobro znašel.

Zanimivo je, da se je žoga nekajkrat znašla v žici z »žiletkami«, vendar je vsa ta nevarna srečanja srečno preživela. Pirančani so obsojencem za treniranje podarili dve žogi.

 foto7

Morda je poraz večino igralcev iz domače ekipe odvrnil od zaključnega fotografiranja.

 

foto2
Mirko Pirc z žogo.

 

foto1
Napad igralcev domače ekipe.

 

foto6
Vojislav Vidmar je bil tudi tokrat s svojim obvladovanjem žoge nerešljiva uganka za nasprotnike.

 

foto5

Gostitelji so za igro izbrali neodbojno štirico.

 

VJ

 

 

 

Trikotnik v koprskem zaporu

KOPER

21 03
 2017

Piranski veterani so se tudi tokrat odzvali na vabilo koprskih zapornikov in tamkajšnje uprave. 21. marca 2017 so se udeležili mini turnirja na igrišču zaporov, na katerem sta ob njih zaigrali še dve ekipi obsojencev, po italijanskem vzoru poimenovanem triangolare. Imeli so sicer nekaj težav s sestavo ekipe, zbralo se jih je samo pet, vendar so prvo tekmo dobili z rezultatom 1:0, v drugi pa so, po začetnem vodstvu z 2:0, proti koncu tekme popustili in - kljub nekaterim res lepim priložnostim - igrali neodločeno 2:2. Za Piran so bili strelci Vidmar, Gorjan in Lukić.

Tudi ta turnir je potekal v znamenju vzornega ferpleja, na sojenje Djoka Djukića ni bilo bistvenih pripomb. Gostitelji so se Pirančanom zahvalili za obisk in žogi. Ena je spustila dušo na žici, druga pa bo obsojencem prišla prav za treniranje.

 

foto1
Utrinek iz igre.

 

foto4
Pirančan Mirko Pirc ovira nasprotnika, Vaso Lukić je v pričakovanju razpleta.

 

foto3
Skupinska fotografija igralcev.

BU, VJ, foto: BU

 

 

 

Letni občni zbor

STRUNJAN

30 01
 2017

Štirje januarski rojstnodnevni slavljenci, Alfio Kocjančič, Marino Likar, Vaso Lukić in Marino Pozzecco (Likar je svojo odsotnost opravičil) so kolegom iz veteranske ekipe NK Portorož-Piran znova ponudili iztočnico za letni občni zbor – in tudi pokrili stroške pogostitve, za kar se jim ekipa najlepše zahvaljuje.

»Pri Tubiju« v Strunjanu se jih je zbralo 16, pregledali so dogajanje v lanskem letu, se dogovorili o aktivnostih v letošnjem, uskladili poglede na finance in na koncu dvema članoma izročili unikatno potiskani majici za njun osebni jubilej.

Vodja tekmovalne ekipe Vaso Lukić je poročal o lanskem letu in predstavil nekaj statističnih podatkov. Na seznam članov veteranske ekipe se je vpisalo 34 igralcev, med katerimi je treba omeniti mednarodno »okrepitev«, Indijca Mohana Kumarja Halderja - Momčila, enega najzanesljivejših in najbolj rednih udeležencev vseh aktivnosti. Piranski veterani so odigrali deset tekem, na petih so zmagali, trikrat so izgubili, dvakrat pa igrali neodločeno. Vse tekme so igrali na domačem igrišču. Ta podatek kaže na težave, ki jih imajo z zbiranjem igralcev za gostovanja, kar je tudi glavni razlog, da se jih je tudi tokrat večina odločila proti nastopanju v hrvaško-slovenski istrski veteranski ligi (kjer so v prejšnjih letih dvakrat osvojili pokal za zmagovalca). Udeležba na ponedeljkovih treningih se je lani povečala za tretjino, na enem od treningov se je zbralo kar 24 igralcev. Zaradi prerekanja glede izidov niti lani niso vodili statistike tekem med rumenimi in pisanimi.

Za leto 2017 že zdaj načrtujejo nekaj tekem. V februarju naj bi igrali s Savudrijo in novomeško Krko (vprašanje sestave ekipe za gostovanje, saj naj bi potovali v Novo mesto), predvidoma v aprilu pride na vrsto gostovanje v Codroipu, v maju pride v Piran ekipa Vrbasa iz Banjaluke. Želijo si igrati eno ali dve tekmi na mesec, zagotovo se bodo dogovorili še za nekaj prijateljskih tekem in seznam začiniti s še kakšnim zanimivim gostovanjem. Ponujajo se možnosti igranja v Beogradu, na Slovaškem, v Avstriji in BiH (Cazin).

Pregled financ je bil tokrat bolj razveseljujoč kot prejšnja leta, saj je na računu ostalo nekaj neporabljenega denarja in si bodo veterani morda lahko kupili trenirke, seveda pa ostaja še nekaj dolžnikov, ki so jih pozvali, da dolgove poravnajo. Ivica Plantak je povedal, da blagajniškega dela ne bo več opravljal, kaže, da bosta njegovo delo nadaljevala Lukić in Tadić. Najpomembnejše finančno vprašanje je članarina za leto 2017. Po burni debati je občni zbor sklenil, da bo letošnji prispevek 120 evrov, kar naj bi zadoščalo za kritje igralnine in članarine v NK Portorož-Piran. Zadnji rok za plačilo se bo iztekel 1. maja. Tisti, ki se ne bodo odločili za formalno članstvo, bodo za udeležbo na treningih plačevali po pet evrov.

Soigralci so se spomnili Denisa Goje in Aleša Fajta, ki sta praznovala abrahama. Kot običajno sta prejela majici z njunima imenoma in številom 50.

 

abrahama

Aleš in Denis sta dopolnila 50 let.

 

zbor
Občni zbor, ki ga je vodil Dragan Tadić, se je nadaljeval z druženjem v prijetnem razpoloženju, seveda za polno mizo.

 

VJ

 

 

 

Sedma zmaga na Škofijah

ŠKOFIJE

17 12
 2016

 Na Škofijah so pripravili 18. malonogometni festival in v njegovem okvirju osmič turnir ekip veteranov +55. Tudi tokrat je sodelovala piranska ekipa »najmlajših dečkov« in sedmič osvojila pokal, namenjen zmagovalcem. Ob tem je bil za najboljšega igralca proglašen Vaso Lukić.

Ob Pirančanih sta sodelovali še ekipi Krasa iz Opatjega sela in Vrhpolja. Kraševci in Brkinci so se izkazali za zahtevna nasprotnika in pot do zmage za Pirančane ni bila lahka. V spopadu s Krasom so imeli Istrani sicer veliko zrelih priložnosti za zadetek, spet pa se je izkazalo pravilo »če ne daš, dobiš«. Polčas se je iztekel z vodstvom Kraševcev 1:0. V drugem polčasu je Piran dvignil tempo, izenačil in nato zabil še zmagovalni gol. Strelca sta bila Vidmar in Kocjančič. Nasprotniki so bili nezadovoljni z eno od sodnikovih odločitev, ko ni videl žoge izven igrišča in je ta na koncu akcije končala v golu. Zmaga je bila srečna, čeprav glede na dogajanje na igrišču povsem zaslužena.

Takoj nato so se Pirančani pomerili še z Vrhpoljem, trdim nasprotnikom, ki je enkrat – po streljanju kazenskih strelov proti Piranu – že osvojil največji pokal Škofij. Igro Brkincev sta vodila še vedno odlično pripravljena Kariž in Vitulič, nekdanja igralca Kopra, Kariž pa med drugim tudi Olimpije. Vrhpolje je bilo nevarnejše, da zadetek je najprej dosegel Piran, strelec je bil Kocjančič, in šele nekaj minut pred iztekom časa je izenačil Vitulič (najboljši strelec turnirja). Spet, tako kot pred dvema letoma, so odločale sedemmetrovke. Kocjančič je zastreljal prvo, zato pa obranil dva strela Vrhpolja, učinkovita pa sta bila Lukić in Vidmar. Lukić je blestel v obrambnih akcijah in si prislužil pokal za najboljšega igralca.

Veliki pokal je spet končal v rokah Pirančanov. Sledilo je nazdravljanje ob pladnju s pršutom (organizatorji pod vodstvom Željka Staniča so tudi tokrat dobro poskrbeli za ekipe), komentiranje vseh treh ekip v Kocka baru, pohvale najboljšim je delila šefica Vesna, ob tem pa tolažila razočarane.

Pirančani so si priklicali v spomin vse turnirje in ugotovili, da jih je bilo osem. Na sedmih so zmagali, enkrat so bili drugi, nikoli pa še niso izgubili (tudi takrat, ko so bili drugi, so izgubili po streljanju kazenskih strelov). Pršut za nagrado bodo narezali na enem od ponedeljkovih treningov v Piranu.

Nesoglasja z igrišča so bila ob šanku kmalu potisnjena ob stran, prevladalo je spodbudno spoznanje, da vsi igralci še veliko zmorejo, da bo tako še vsaj sto let, in da se prihodnje leto spet skupaj poveselijo na in izven škofijskega igrišča.
Ta ekipa piranskih veteranov je vsako leto starejša, zmagovalnega zagona pa ji še ni zmanjkalo. Zdaj čakajo na uvedbo novega turnirja, tistega za igralce nad 65 let.

 

skofije4

Vaso Lukić, najboljši igralec.

 

skofije1

Ekipa z zmagovalnim izplenom.

 

skofije5

Alfio Kocjančič prejema nagrado.

 

skofije8

Vesna je temperamentno komentirala rezultate, vratar Vrhpolja pa je pokazal, kako je bilo na streljanju sedemmetrovk.

 

VJ
 

 

 

Tekma z zaporniki

KOPER

10 11
 2016

Pred iztekom leta 2016 so piranski veterani na vabilo predstavnikov koprskega zapora še enkrat gostovali za zidovi, zavarovanimi z žiletkami. Končalo se je z izidom 6:2 (4:0), prvi zadetek je padel že po 17 sekundah.

Za zapornike je tekma z zunanjimi ekipami vselej dobrodošlo razvedrilo, skupna ocena vodstva te institucije in Pirančanov pa je, da takšni dogodki prispevajo k socializaciji posameznikov, obsojenih na bivanje v zaporu. Ob tem je igranje za zidovi zapora za nogometne veterane tudi nevsakdanje doživetje.

Tekma, odigrana 10. novembra 2016, je potekala v premoči domače, roko na srce, krepko mlajše ekipe, ki je bila tudi precej bolj vajena okoliščin odigravanja tekme (na njihovem asfaltnem igrišču, medtem ko Pirančani igrajo »velik« nogomet na umetni travi). Kot vse tekme doslej je tudi ta dihala s ferplejem, čeprav ne povsem brez pripomb na način igranja nasprotnikov. Zmagali so zaporniki, v mrežo Pirančanov so spravili šest žog, sami pa so dobili dva zadetka (strelca sta bila Ademi in Vidmar). Za gostitelje je bil najučinkovitejši ne ravno najmlajši igralec nogometno slavnega priimka Ferhatović (Asim Ferhatović, 1933-1987, je bil nogometaš NK Sarajevo, jugoslovanski reprezentant), bosanskega porekla, ki je zabil trikrat. Za vratarja Pirana Ademija se tekma ni končala najbolj srečno, čeprav je dal gol, saj je zaradi zvina gležnja predčasno odšepal z igrišča.

Zaporniki so ob slovesu izrazili željo, da bi se ekipi kmalu ponovno srečali.

 

foto1

Fotografiranje pred začetkom tekme, ki so jo kljub mraku končali regularno.

 

foto2

Pozdrav pred začetnim dotikom žoge.

 

foto3

Drugi z leve Ademi, desno Ferhatović.

 

foto4

Pirančan Djokić pri žogi, ob njem mojster preigravanja Vidmar. Desno sodnik Djukić pogleduje na uro in bo vsak hip dal znak za začetek.

 

foto6

Ena od akcij: čigava bo žoga?

 

foto7

Večina gledalcev je navijala za domačo ekipo.

 

VJ

 

 

 

Tekma z novinarji

PIRAN

27 06
 2016

Zadnji termin za trening v juniju so piranski veterani izkoristili za prijateljsko tekmo z ekipo primorskih novinarjev. Med slednjimi sta na tekmo v Piran najdalj potovala Miloš Batistuta in Valter Pregelj. Sodelovanje je zahtevalo odrekanje vrhunskemu nogometu na TV, saj sta ravno takrat v Franciji igrali Italija in Španija.

Pobudnik tekme je bil Venčeslav Japelj, ki je ravno tisti dan slavil (če se temu lahko tako reče) 65. rojstni dan. Soigralci iz veteranske ekipe, v njihovem imenu Dragan Tadić, so mu ob tej priložnosti predali spominsko darilo.

Veterani so upravičili vlogo favoritov, čeprav novinarji, neuigrani in brez kondicije, niti niso bili v podrejenem položaju. Povedli so po zadetku Primoža Misleja z leve strani, vendar sta še v prvem polčasu spretni Aleš Fajt iz 16-metrskega prostora in Boštjan Pirc z natančnim strelom ob vratnici z 20 metrov poskrbela za vodstvo Pirana. V drugem polčasu je dotlej živahna igra novinarjev presahnila zaradi pomanjkanja moči, pobudo so prevzeli domačini. Zadeli so še enkrat, uspešen je bil Dušan Zelinčević. Pred golom se je otresel spremstva novinarskih obrambnih igralcev, si s prsi šolsko ustavil žogo in jo poslal mimo nemočnega vratarja, sicer med vratnicami po sili (»pravi« vratar ni prišel v Piran). Novinarji so imeli pripombe zaradi nedosojanja prekrškov nad njimi, oboji pa so spoštovali ferplej (enkrat so novinarji celo žogo prostovoljno prepustili veteranom, ko sodnik ni videl prekrška, ki ga je naredil eden od njih). Na terenu so novinarji dokazali, da se na ta šport, o katerem pogosto pišejo, dejansko spoznajo.

Tretji polčas se je raztegnil proti polnoči, ob dobrotah z žara, prilegajoči se pijači – in svežih češnjah.

Na piranskem stadionu so se tri desetletja po tem, ko so tam skupaj nastopali za piransko B člansko ekipo, srečali Fulvio Lacovich, Drago Mislej in Venčeslav Japelj. Iz tiste ekipe sta ta ponedeljek za veterane igrala še Rade Vidojević in Mirko Pirc.

 

65-dzepl65

Fotografija za spomin pred začetkom tekme.

 

65-fulviomef

Drago Mislej, Fulvio Lacovich, Venčeslav Japelj.

 

65-dragan
Dragan Tadić je Japlju predal spominsko darilo.

VJ

 

 

 

Obisk Banjaluke

PIRAN

03 06
 2016

Ekipa piranskih veteranov (14 igralcev) se je 3. junija 2016 odpravila na zdaj že tradicionalno gostovanje v Banjaluko (BiH, Republika srbska), kjer je bila gost tamkajšnjih veteranov iz NK Vrbas.

V soboto so na priložnostnem turnirju odigrali dve tekmi. Z Vrbasom so izgubili z izidom 1:3 (strelec za Piran je bil Plantak), NK Rušanj iz Beograda (Srbija) pa jih je premagal z 1:0. Večerja s podelitvijo pokalov je bila svečana, razpoloženje med Pirančani pa je bilo kljub zgolj tretjemu mestu na turnirju odlično. Nedelja je ponudila priložnost za sprehod po mestu, okušanje tamkajšnjih kulinaričnih specialitet in počitek pred vrnitvijo. NK Vrbas bo Piran obiskal prihodnje leto.

V piranski ekipi je igral tudi Indijec Mohan Kumar Halder, za katerega je bila BiH že 63. država, ki jo je obiskal. Bil je navdušen nad gostoljubnostjo in prijaznostjo tamkajšnjih prebivalcev.

 

igralci
Skupinski posnetek udeležencev turnirja.

 

 

igraS tekme Piran : Rušanj. Ivica Plantak, strelec n tekmi z gostitelji, ima dres s številko 7.

 

VJ

 

Dragan je srečal Abrahama

STRUNJAN

14 03
 2016

Pred dnevi je Dragan Tadić dočakal 50. rojstni dan. Seveda ni mogel mimo nogometnih prijateljev, po običajnem ponedeljskem treningu jih je 14. marca 2016 povabil k Tubiju v Strunjan, kjer so bile najprej na vrsti specialitete iz morja, sledila pa je še mesna pojedina (da je tudi Mili prišel na svoj račun). Ivica Plantak je Draganu izročil darili ekipe, nogometno žogo s podpisi soigralcev in piranski nogometni dres s številko 50. Slavljenec je povedal, da si močno želi spet zaigrati s kolegi in da se bo to zagotovo zgodilo, takoj ko bo noga zdrava.

 

dragan


VJ 

 

 

 

Na letnem zboru formalno potrdili vodstvo

STRUNJAN

01 02
 2016

Piranski nogometni veterani, člani sekcije Nogometnega kluba Portorož-Piran, so se v ponedeljek, 1. februarja 2016, po opravljenem treningu, na katerem se je pokazalo nekaj igralcev, ki jih na treningih ni bilo že dalj časa, sestali na občnem zboru. Pregledali so lansko sezono in se dogovorili o najnujnejšem glede letošnje. Zbora se je – na veselje vseh prisotnih - udeležil tudi oboleli Marino Likar, najboljši strelec v zgodovini sekcije.

Lani so se Pirančanom pridružili nekateri igralci ekipe Zo-Grad iz hrvaškega dela Istre, težav z zasedenostjo ponedeljkovih treningov pa ni bilo, vedno je bilo dovolj igralcev za tradicionalne, trde in borbene dvoboje rumenih in pisanih pod vodstvom Mikija in Alfija. »Selektor« Vaso Lukić je podal poročilo o tekmovalnem delu sezone, namerno pa je zamolčal podatke o bilanci tekem teh dveh ekip. Vendar drži, da so bili rumeni lani spet uspešnejši, medtem ko začetek letošnje sezone poteka v znamenju izenačenih bojev. Ob tem se pripadnost eno ali drugi ekipi relativizira, saj nekateri igralci pogosto menjavajo strani.

Sicer pa so lani kot velikonogometna ekipa odigrali osem tekem. Bilanca je po dve zmagi in remija ter štirje porazi. Edino gostovanje je bilo v Savudriji. Vsi so soglašali, da je bilo tekem premalo in da bi morali letos odigrati vsaj po eno tekmo na mesec, kot je predlagal Lukić. Je pa bistveno boljša bilanca podsekcije igralcev nad 55 let, sodelovali so na treh turnirjih in na vseh zmagali. Nekdo je predlagal, da se ta del ekipe odcepi – seveda se je šalil. Zanimivo je, da velika večina teh igralcev izpolnjuje pogoje za igranje v kategorijah +60 in celo +65, želijo si več tekem, težava pa je v pomanjkanju nasprotnikov.

O financah je govoril blagajnik Ivica Plantak. Tokrat je bila novica dobra, v blagajni je nekaj več kot tisoč evrov, kazni zaradi zamujanja na trening pa so prinesle 30 evrov (z njimi so sofinancirali večerjo po sestanku, ki jo je – tako kot običajno – plačalo pet januarskih rojstnodnevnikov). Tudi za sezono 2016 bodo veterani plačevali 120 evrov članarine, tisti, ki so tudi člani NK Portorož-Piran, pa 100 evrov (ker plačujejo tudi klubsko članarino v višini 25 evrov). Članarino je treba poravnati do 1. maja. Za igralce, ki ne nameravajo plačati članarine, velja, da za vsak trening, ki se ga udeležijo, prispevajo pet evrov.

Letos Pirančane čaka gostovanje v Banjaluki, v poštev pa prihajata še tudi pot v Beograd in na Slovaško.

Sekcija obstaja že kar nekaj let v neuradni obliki, zadnja leta jo vodijo Dragan Tadić, Vaso Lukić in Ivica Plantak. Tokrat so prisotni, 20 od skupaj 30 evidentiranih članov, tudi formalno potrdili, da so Dragan predsednik, Vaso tehnični vodja, Ivica pa blagajnik sekcije. Brez papirjev sicer, vendar demokratično, z javnim glasovanjem.

 

piran-ive-dragan-500Blagajnik Ivica Plantak (levo) in predsednik Dragan Tadić.

 

piran-zbor-500

Na zboru v gostilni pri Tubiju so zabeležili kar visoko udeležbo, kar je najbrž tudi posledica dejstva, da je pet igralcev po uradnem sestanku plačalo večerjo.


VJ

 

 

 

Nova zmaga na Škofijah

ŠKOFIJE

19 12
 2015

Ekipa veteranov +55 iz Pirana je na festivalu malega nogometa na Škofijah letos zmagala ter osvojila pokal in pršut.

To je bila že šesta zmaga piranske ekipe v najstarejši kategoriji festivala, ki je edino lani morala premoč po kazenskih strelih priznati brkinski ekipi iz Vrhpolja. Tudi tokrat sta o naslovu najboljše na festivalu odločali ti dve ekipi, po tem, ko sta obe premagali ekipo Krasa iz Opatjega sela. Zadetkov v tej prestižni tekmi, v kateri so prevladovali Pirančani, ni bilo, odločali so spet kazenski streli. Vratarske rokavice si je nadel Alfio Kocjančič. Ubranil je strel, ko je bilo to najbolj potrebno, pred tem pa je še zadeval iz igre (bil je najboljši strelec turnirja). Pokal bo obogatil zbirko v prostorih portoroškega/piranskega nogometnega kluba, pršut pa bodo narezali po enem od treningov v začetku prihodnjega leta.

 

vet-gasilska-500Za ekipo V+55 so nastopili Vidmar, Pirc, Franca, Kocjančič (stojijo) in Sirk, Lukić, Japelj.

 

vet-alfio-500

Alfijo Kocjančič s pokalom za najboljšega strelca.

 

vet-prsut-500

Tihožitje v slačilnici.

VJ
 

 

 

Prijateljska tekma s Koprom

PIRAN

21 09
 2015

Piranski veterani so 21. septembra 2015 gostili sosede, veteransko ekipo iz Kopra. Igrali so povratno tekmo po tisti, ki so jo pred meseci odigrali v Kopru na Bonifiki, kjer so bili Koprčani premočni. Izid je bil 1:6 (1:1).

Tudi tokrat se je potrdila visoka kakovost koprske ekipe, čeprav je v njej zaigralo nekaj manj znanih imen. Kot je že običajno, so tudi tokrat Pirančani ugotavljali, da so nasprotniki v povprečju mlajši od njih. A se to v prvem polčasu in na začetku drugega na igrišču ni poznalo, saj so se gostitelji gostom uspešno zoperstavljali z racionalno in požrtvovalno igro. Koprčani so iz enega od napadov gostov po sredini prejeli zadetek v levi vratarjev spodnji kot ("mala mrežica"), kmalu nato pa je Patrik Ipavec iz enajstmetrovke, dosojene zaradi spotikanja v kazenskem prostoru, izenačil. Drugi polčas se je sprva nadaljeval v slogu prvega, po nekaj menjavah v piranski ekipi in usihanju fizične pripravljenosti domače ekipe so Koprčani zagospodarili na igrišču in petkrat zadeli, Piran pa svoje stoodstotne priložnosti ni izkoristil.

Bilo je nekaj vroče krvi, kar za veteranske tekme ni nič nenavadnega. Zato pa je bil tretji polčas ob pašti in čevapčičih ter polnih kozarcih v Lukovem lokalu pod stadionom toliko prijetnejši.

Za izjavo o tekmi smo zaprosili dirigenta igre Kopra, večnega mladeniča Vilija Bečaja. »Nogomet je kot glasba: ali imaš posluh ali ga nimaš. Danes sem se recimo moral uglaševati z nekaterimi, ki imajo malo manj posluha,« je med smehom diplomatsko povedal Vili. Če pomislimo na prvi polčas, ko Piran ni bil lahek nasprotnik, Vilija zlahka razumemo, vendar so v drugem polčasu koprski šampioni svojo razglašenost dobro skrili za izjemno učinkovitostjo.

Obstajajo vse možnosti, da se ekipi v bližnji prihodnosti spet srečata. Na igrišču so se vsi zabavali, istrskih veteranskih derbijev pa tako nikoli ni preveč.

 

vet-piran-500
Skupinski posnetek ekip.

 

vet-igra-500
Iz igre v začetku drugega polčasa. Levo Patrik Ipavec, desno od njega Elvis Ribarič.

 

vet-klop-500
Koprska klop.


VJ

 

 

 

Obisk veteranov NK Vrbas iz Banjaluke

PIRAN

30 05
 2015

Piranske nogometne veterane so konec maja 2015 obiskali člani veteranskega moštva NK Vrbas iz Banjaluke. Seveda so ob tej priložnosti na piranskem stadionu odigrali tekmo, ki se je odlikovala s ferplejem. Povedli so gostje v prvem polčasu, do odmora pa so Pirančani izenačili, zadetek je prispeval - seveda - Patrik Ipavec. V drugem polčasu ni bilo golov, končalo je z izidom 1:1, pri čemer so gostje imeli nekaj več zrelih priložnosti za zmagoviti gol, vendar se je napadalcem gostov stavil v bran razpoloženi Ademi Ruštu. V drugem polčasu je za piranske veterane debitiral Manuel Peršič in okrepil igro gostiteljev na sredini igrišča. Sledil je razposajen tretji polčas v kantini pri Savu Radiću, z banjaluško harmoniko in istrskimi specialitetami.

 

banjaluka 

Posnetek ekip pred začetkom tekme

 

siki 

"Šiki" Vidmar v akciji po desni strani.


VJ 
 

 

 

Piran okrepil Savudrijo

CODROIPO

22 03
 2015

Člana piranske veteranske ekipe Alfio Kocjančič in Venčeslav Japelj sta zaigrala za ekipo nogometnih veteranov iz Savudrije.

Savudrija neguje prijateljske stike z veterani iz Codroipa v Furlaniji in za gostovanje v tem kraju 22. marca so predstavniki kluba (Roberto Vižintin) v ekipo povabili piranska nogometaša, ki sta pred leti že zaigrala za savudrijsko ekipo na enem od turnirjev v Italiji (takrat je Savudrija osvojila pokal za zmagovalca). Alfio in Venčeslav sta se z veseljem odzvala na povabilo (Marino Pozzecco, ki so ga prav tako povabili, je bil tokrat zadržan). Odigrala sta vso tekmo in pokazalo se je, da imata dovolj moči za to, da k igri ekipe prispevata krepak delež. Prvi polčas se je končal brez golov, v drugem pa so domači premoč kronali z dvema lepima zadetkoma, ko je postalo očitno, da igralcem iz Savudrije zmanjkuje moči. Pirančana imata v nogah dovolj treningov in nekaj tekem, tako da jima kondicije ne manjka.

V tretjem polčasu je gostom šlo bolje od rok, izza mize so najprej vstali člani ekipe gostiteljev. Tudi v tem elementu Pirančana nista zaostajala. Na fotografiji je ekipa savudrijskeih veteranov, Kocjančič stoji prvi z desne, Japelj čepi tretji z leve.

codroipo-500

 

VJ 


 

 

 

Načrti za leto 2015

STRUNJAN

26 01
 2015

Piranski nogometni veterani so se v ponedeljek, 26. januarja 2015, po treningu na piranskem igrišču, v večjem številu zbrali v Strunjanu pri Tubiju. Za polno mizo so poskrbeli igralci, ki v januarju praznujejo rojstne dneve (Alfio, Luka, Marino, Marinček, Đole), ob tej priložnosti pa so se še pogovorili o tem, kaj bodo počeli v letošnjem letu.

Zbora sta se udeležila tudi Djoko Djukić, ki zadnje čase vendarle nekaj več časa prebije na prostem, in Marino Likar. Marino namesto bitk na igrišču zadnja leta z neverjetno vztrajnostjo in žilavostjo bije boj z boleznijo. Kolegi so mu za 50. rojstni dan podarili poseben dres, na katerega so se podpisali, predvsem pa so bili zelo veseli njegove družbe.

Vaso Lukić je podal poročilo o aktivnostih v letu 2014. Imeli so 44 treningov, ob tem pa še nekaj prijateljskih tekem. Na treningih so bili boljši nogometaši v rumenih dresih. Udeležili so se nekaj turnirjev, na tistem v Furlaniji zmagali, na Festivalu nogometa na Škofijah pa so po petih letih osvajanja prvega mesta lani pristali na drugem mestu.

Na dnevnem redu je bila razprava o tem, ali naj se po letu premora spet vrnejo v istrsko veteransko ligo. Starejši veterani so mlajšim ponudili, da oni prevzamejo glavno skrb za ekipo, starejši pa bi pomagali oziroma dopolnjevali moštvo. Žal za to »mladina« ni pokazala interesa, tako da Pirana niti v sezoni, ki se bo kmalu začela, ne bo v ligi. Namesto teh tekem nameravajo Pirančani vsak mesec odigrati tekmo ali dve in vzdrževati prijateljske stike z ekipami v soseščini, pa tudi v tujini. Treningi bodo potekali po ustaljenem urniku, ob ponedeljkih, novost pa je, da bodo neopravičeni zamudniki v skupno blagajno vsakokrat prispevali pet evrov.

Dogovorili so se, da do 15. marca vsak posameznik poravna prispevek za udeležbo na treningih v višini 120 evrov, kar naj bi zadostovalo za prvi del sezone, za drugega pa se bodo še dogovorili o višini prispevka. Opozorili so tudi na nešportno, celo žaljivo obnašanje nekaterih posameznikov do soigralcev.

 

vet-luka

Poročilo o letu 2014 je podal "selektor" Vaso Lukić.

 

vet-alfio

Igralci so podpisali dres za Marina Likarja - Marinčka.

 

vet-marincek1

Marinček se je veselil darila.

 

VJ 

 

 

Malonogometni festival na Škofijah

ŠKOFIJE

21 12
 2014

Ekipa piranskih veteranov je 21. decembra 2014 nastopila na tradicionalnem malonogometnem festivalu na Škofijah, kjer je na dosedanjih turnirjih v najstarejši kategoriji V+55 še vsakokrat (petkrat) odnesla največji pokal. Tokrat so Pirančani osvojili pokal za drugo mesto, čeprav so imeli najboljšo bilanco med tremi sodelujočimi ekipami. Najprej sta se pomerili ekipi Krasa iz Opatjega sela oziroma Kostanjevice in novincev iz Vrhpolja pri Kozini. Slednji, po povprečni starosti igralcev najmlajši, so zmagali s 4:0. V drugi tekmi so Pirančani z Vrhpoljem remizirali 0:0, v streljanju sedemmetrovk pa so bili Brkinci boljši in si priigrali prednost - ta je tudi odločila o zmagovalcu. Tretjo tekmo, s Krasom, je Piran dobil z izidom 5:0. Vidmar je bil najboljši strelec turnirja s tremi zadetki, ob njem sta za Piran po enkrat zadela še Pirc in Kocjančič.

Pirančani so imeli na festivalu največ ekip, pet, in so bili najuspešnejši tudi tekmovalno. Vse ekipe so osvojile pokale, v Piran so odnesli dva pokala zmagovalcev ter pokale za dve drugi mesti in eno tretje mesto.

 

skofije-ekipa-500

Za piransko ekipo je prvič branil Slavko Franca, ki je zadnjič stal na golu pred 30 leti. Ekipe ni ravno pomladil, bil je namreč najstarejši ob Pirančanov.  Novinec je bil tudi Vaso Lukić, ki je letos dopolnil 55 let. Stojijo, z leve: Sirk, Franca, Pirc, Kocjančič; čepijo: Japelj, Lukić, Vidmar.

 

skofije-siki-400

Šiki je prejel pokal, namenjen najboljšemu strelcu.

 

skofije--pokal-500

Pirančani s pokalom za drugo mesto (v rokah vodje ekipe Alfia).


VJ 
 

 

 

Pirančani gostovali v koprskem zaporu

KOPER

22 10
 2014

Ekipa piranskih nogometnih veteranov je po gostovanju na Dobu, kjer se je pred nekaj meseci pomerila s tamkajšnjo nogometno ekipo zapornikov (izjava Vojislava Vidmarja - Šikija: »Še nikoli nisem igral proti bolj  fer nasprotniku«), 22. oktobra 2014 gostovala še v koprskem zaporu. V ekipi tokrat ni bilo nekaterih nosilcev igre in oslabljeni Pirančani so morali zapornikom priznati premoč (0:4), a so se jim zaporniki ob odhodu oddolžili s krepkim aplavzom.  Ob srečanjih z »žiletkami« na žici, ki obdaja igrišče, sta tokrat izdihnili dve žogi. Sodil je Đoko Đukič, sicer član piranske ekipe.

 

zapori-piran1-500

Piranska ekipa in del zaporniške ekipe. Zgoraj desno je direktor koprskega zapora Dušan Valentinčič, ki je pred leti dal pobudo za prirejanje nogometnih tekem na zaporniškem dvorišču.

 

zapori-piran-500

Trenutek s tekme, v kateri so prevladovali gostitelji. Najbliže žogi je Pozzecco, na vratih je Gorjan, proti desni pa stojijo vodja ekipe Lukić, Vidmar in Jeftenić.


VJ  

 

 

Turnir v Banjaluki

BANJALUKA

13 06
 2014

Piranski veterani so se v dneh od 13. do 15. junija 2014 udeležili turnirja v Banjaluki (Republika srbska, BiH). V konkurenci treh ekip so zasedli drugo mesto, pomembnejši od izida na igrišču pa je bil družabni del obiska v Banjaluki.

Na turnirju sta igrali še ekipi Rušanj iz Beograda in veterani iz domače ekipe Vrbas. Izid tekme z Beograjčani je bil 2:2. Po tem, ko so Pirančani povedli z 2:0 (strelca Plantak in Tadić), je Rušanj uspel izenačiti. Druga tekma, z domačini, se je končala z izidom 1:2, pri čemer je prvi zadetek, pravi evrogol, dosegel Varagič. Čigra je močno udaril z dvajsetih metrov, z leve strani, in žogo premočrtno poslal v desni zgornji kot. V tretji tekmi je Vrbas premagal Beograjčane z izidom 5:1.

Družabni del se je odvijal Pri lepi Zorici do zgodnjih jutranjih ur. Evgen Katić se je naplesal in izkazal v petju, Alfio Kocjančič mu je pri tem nudil logistično in moralno podporo, sicer pa so za vzdušje skrbeli tudi člani nekega društva iz Gradca (Avstrija), ki so se po naključju pri Zorici – odlično razpoloženi - znašli istočasno s Pirančani.

Gostitelji so Pirančanom pripravili še moker izlet po Vrbasu z raftoma. Tudi to, tretje srečanje nogometnih veteranov iz Banjaluke in Pirana je bilo prijetno ter še eno dokaz, kako najpopularnejši šport zbližuje ljudi.


VJ 

 

 

 

Vaso Lukić ocenjuje sezono 2013

PIRAN

15 01
 2014

V lanski sezoni so piranski veterani zabeležili najnižjo uvrstitev na lestvici hrvaško-slovenske nogometne lige v desetletju nastopanja. Doslej so se vedno uvrščali med prve tri ekipe, dvakrat so tudi zmagali. V 11-članski ligi je lani zmagala Savudrija (četrtič), Portorož-Piran pa je bil sedmi z bilanco: sedem zmag, pet remijev, osem porazov, 26 točk, gol razlika 52:40. Najboljši strelci piranske ekipe so bili po uradnih podatkih komisarja lige Imperl (13), Ipavec (12), Mrak in Plantak (7). »Selektor« Vaso Lukić ocenjuje uspešnost nastopanja svoje ekipe.

Lanska sezona se je iztekla slabše od vseh predhodnih. Kako jo ocenjuješ?

»Res je bila to ena najslabših sezon, uspeh pa je, da smo v njej odigrali vse načrtovane tekme, tako prijateljske kot prvenstvene. A manjka rezultat. Zakaj je prišlo do tega, bomo morali analizirati.«

Ampak sam imaš gotovo mnenje o poteku sezone.

»Prvi del smo še odigrali v redu. Igre sicer ni bilo, rezultati pa so bili. V drugem delu smo uspeli zmagati samo enkrat, kar je – po mojem mnenju – posledica zasičenosti s tekmovanjem. Ni bilo pravega razpoloženja, kemije, tekme so nam bile bolj breme kot sprostitev.«

Že samo ekipo je bilo večkrat težko zbrati.

»Velikokrat je bil to problem, za nekaj tekem sem se moral prav potruditi, da sem zbral enajst igralcev in dve rezervi. V drugem delu smo igrali praktično brez vratarjev, bila sta poškodovana. Tekme smo šli oddelat, ker je bila to naša obveza, nismo pa šli na igrišče uživat.«

Odnosi med igralci niso najboljši.

»Niso najboljši, a niso niti bistveno slabši, kot so bili lani. Na igrišču je preveč živčnosti, problem pa je tudi obnašanje igralcev po tekmi. Odigramo tekmo, doma ali na tujem, potem pa nas na večerji ostane komaj kakšnih deset, enajst.«

Niti odnos posameznikov do soigralcev včasih ni primeren.

»Dogaja se, da igralec, ki se z nekom ali nečem ne strinja, sleče dres, ga vrže na tla in samovoljno zapusti igrišče. Potem pa na naslednjo tekmo spet pride, kot da se ni nič zgodilo. Zgodi se tudi, da se z muko zbiramo za prvenstveno tekmo, potem pa kateri od ključnih igralcev ne pride in se niti ne opraviči. Tudi takšno obnašanje je razlog za slabše razmere v ekipi.«

Se izteka obdobje dobrih rezultatov, ki so spodbujali ekipo? Bo v prihodnje še tako pomembno iskati dobre tekmovalne rezultate, kot je bilo doslej?

»Zadnjih deset let je igrala ekipa, ki se ni veliko spreminjala. Imamo sicer nekaj novih igralcev, skupina igralcev, ki so nosilci igre, pa se je v tem času postarala. To je največji problem. Pred dvema letoma smo bili prvaki, potem pa je naša igra padla, kljub okrepitvam z mlajšimi igralci, kot sta Ipavec in Miličevič.«

Kako razmišljaš za naprej?

»Ekipa bo vsekakor delovala še naprej. Imamo treninge, ki nam veliko pomenijo, tako emotivno kot rezultatsko. Na njih se ubijamo za gol, medtem ko na prvenstvenih tekmah tega manjka. Imeli bomo nekaj prijateljskih tekem, kot smo jih imeli lani, moramo pa se dobro prešteti, kako z istrsko ligo.«

Si se že odločil glede vodenja ekipe – nameravaš še naprej opravljati delo »selektorja«?

»Sem se že odločil. V ligi, pod sedanjimi pogoji, ekipe niti slučajno ne nameravam več voditi. V zadnjem času ne sebe ne ekipe za to nastopanje nisem znal več motivirati. Pred letom dni mi je še uspevalo, spreminjal sem ekipo, poskušal, iskal variante, letos pa se tudi mene lotila apatija. Morda bi lahko naredil kaj več, a sem se utopil v splošnem razpoloženju. Druge ekipe so se bolj pomladile, nismo več superiorni, kot smo bili. Odločiti se moramo, ali nam je cilj še tekmovati, vendar bi morali za to zbrati dovolj igralcev, da bi lahko spodobno nastopali, ne pa, da se zbiramo iz tekme v tekmo.«

Kakšne pa so po tvojem razmere v ligi? Med letom je bil slišati marsikaj na račun regularnosti.

»Mislim, da smo ekipa, ki je odigrala maksimalno korektno, niti enkrat nismo igrali z igralcem, mlajšim od 35 let ali s kartoni – za razliko od drugih. Na dveh tekmah so za nasprotnika igrali mlajši igralci, za katere smo točno vedeli; celo domačini so nam priznavali, da je tako. Odločili smo se za pritožbo, a je bila ta zavrnjena 'zaradi pomanjkanja dokazov'. To ni bilo korektno do nas. Ali pa primer, ko smo začeli tekmo in je bilo vse OK, po dvajsetih minutah pa sta na igrišče prišla dva nova, mlajša igralca.«

Treningi se po novoletni pavzi spet začenjajo.

»Začnemo spet 20. januarja ob 19.30. Na treninge nas prihaja po 14, kar je zelo dobro povprečje, uspevajo nam bistveno bolj kot tekme, kar zadeva zagnanost.«

V naslednjih januarskih dneh bo sledil tudi sestanek.

»Dogovoriti se moramo, kako naprej. Zmenjeni imamo že dve prijateljski tekmi, nekaj bo tradicionalnih turnirjev (ekipa +55 je na Škofijah doslej še vedno zmagala), gostovali bomo v Banjaluki, pojavila se bo gotovo še kakšna tekma. Tudi brez lige bomo imeli v prvi polovici leta štiri, pet tekem – seveda, če se bomo odločili, da v ligi ne bomo več nastopali. Razmere res niso najboljše, a niso niti tako črne. Prepričan sem, da bomo zmogli dovolj energije za to, da bo ekipa delovala še naprej – in da bomo uživali v nogometu.«

 

vaso-500

Vaso Lukić ekipo piranskih nogometnih veteranov na igrišču vodi že tri leta.

 

VJ

 

 

 

Nova zmaga na nogometnem festivalu

ŠKOFIJE

21 12
 2013

Piranski nogometni veterani so v starostni kategoriji +55 spet odnesli prvo mesto na festivalu malega nogometa na Škofijah in tako za še eno leto podaljšali svojo nepremagljivost. So edina ekipa, ki je zmagala na vseh turnirjih doslej.

Sprva so bile prijavljene tri ekipe, ob Pirančanih še Kras iz Opatjega sela in Mi Kobarid, ker pa ekipa iz Posočja, doslej redna udeleženka tega turnirja, ni uspela zbrati dovolj igralcev, sta se za letošnjo turnirsko zmago pomerili samo dva ekipi. Končalo se je z najtesnejšo možno zmago 1:0 za Piran. V prvem polčasu je zadel Vojislav Vidmar, ob golu so imeli Pirančani še številne priložnosti za povišanje vodstva, Kras pa je le občasno prišel pred nasprotnikova vrata, toda njihov vratar Peter Trampuž je branil zelo uspešno. Zasluženo je prejel nagrado za najboljšega vratarja, glede najboljšega strelca ni bilo dileme – pokal je dobil Šiki, za najboljšega igralca pa so organizatorji razglasili Draga Sirka.

Sledilo je okrepčilo s pršutom v bifeju, kjer ni manjkalo strokovnih komentarjev tekme. Obe ekipi sta obžalovali, da ni bilo vsaj še tretje ekipe. Ugotavljali so, da je nastop na turnirju pravzaprav krona celoletnega igranja in rednega treninga. Brez tega ni mogoče računati na resen turnirski nastop, in to z leti postaja vse bolj očitno. Veselje, da Pirančanom in Kraševcem še vedno uspeva redno trenirati in uživati v nogometu, ni prav nič manj pomembno kot osvajanje pokalov.

Nobeno presenečenje ni, da so bili Pirančani v bifeju Kocka zadnji gostje in da so Vesni pomagali zakleniti lokal.

Na festivalu, ki ga je KMN Bronx Škofije pripravil že petnajstič po vrsti (nadaljuje tradicijo prejšnjega organizatorja, Primorskih novic), se je z zmago izkazala tudi selekcija U-9 NK Portorož-Piran.

 

skof-piran-500

Ekipa veteranov NK Portorož-Piran, starejših od 55 let.

 

skof-skupaj-500

Skupinski posnetek z ekipo Krasa.

 

skof-alfio-400

Tako je Alfio Kocjančič dvignil pokal, namenjen zmagovalcem.

 

skof-trije-400

Najboljši: igralec Sirk, strelec Vidmar, vratar Trampuž.

 

VJ

 

 

Podkategorije