Štafeta Ljudstva tekačev Koper-Bovec

PRIMORSKA

22 08
 2016

Ljudstvo tekačev bo v petek, 2. septembra 2016, pripravilo štafetni tek od Kopra do Bovca. Tako kot smo leta 2014 iz Bovca v Koper prenesli idejo prvega primorskega (in slovenskega) maratona iz leta 1979 in jo predali v roke organizatorjev Istrskega maratona, se bo pred Bovec maratonom (18. septembra 2016) štafetna palica vrnila v Posočje z istrsko iskro maratonskega teka. Vabljeni ste vsi tekači, ki želite prispevati k obnovitvi bovške maratonske tradicije in ob tej priložnosti tekaško povezati Primorsko.

V Bovcu so se pred 37 leti odločili izpeljati maraton z odprto udeležbo, na katerem bodo ob vrhunskih tekačih lahko nastopili tudi rekreativci. To je bil prvi poskus organizacije maratona v Sloveniji. Ni se povsem posrečil, tekači so takrat pretekli manj kot 42 kilometrov, tako da so prvi uspešno izveden maraton na Slovenskem pripravili v Radencih leta 1981. Toda Bovčani so pokazali svojo privrženost teku, bili so pionirji na tekaškem področju, ki je v naslednjih letih in desetletjih doživelo polni razmah. Njihov prvi uspešno izvedeni maraton datira v jesen leta 1981, to je bil za Tremi srci iz Radencev drugi slovenski maraton. V letih, ki so sledila, so Bovčani maraton organizirali še petkrat. Danes tekaško tradicijo Bovškega bleščeče nadaljuje mladina iz Tekaškega društva Bovec.

Primorska tekaška inovativnost je na prelomu tisočletja ponudila maraton v Podbrdu, Gorski maraton štirih občin, ki je povezal štiri gorenjske in primorske občine, pred dvema letoma pa se je rodil drugi ravninski primorski maraton, Istrski maraton. Ta tekaška prireditev na začetku sezone postaja tradicionalna, tako kot graparska (že dvakrat tudi kot svetovno prvenstvo!) je vse bolj priljubljena. Želimo si, da bi to postal tudi Bovec maraton, katerega prva odlika je sožitje s čudovito naravo.

Pripadniki Ljudstva tekačev, zbrani okrog istoimenskega spletnega portala, bomo 2. septembra 2016 s štafetnim tekom, dolgim približno 170 kilometrov, povezali Koper in Bovec ter Posočju prinesli istrsko energijo, pomoč za uspešno izvedbo Bovec maratona.

Štafeta bo neformalno druženje prijateljev teka. Udeležba je prostovoljna, vsak tekač poskrbi za svoje potrebe, na poti upošteva prometne predpise in sam skrbi za svojo varnost. Bo pa zagotovljena tudi pomoč predstavnikov LT, na celotni trasi bosta tekače spremljala organizatorja iz LT z vozilom.

Kandidati za sodelovanje v štafeti naj se do 27. avgusta 2016 prijavijo na e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.,
lahko pa tudi pokličejo na
telefonsko številko 031/618-952 (Venčeslav).

Podrobnejši načrt bo narejen na podlagi prijav. V Kopru naj bi startali ob 4.00, v Bovec naj bi pritekli do izteka dneva. Ker je petek delovni dan, bodo še posebej dragoceni tekaški prispevki v prvih dveh tretjinah štafetnega teka.

Predvidena trasa:

Koper (4.00 Taverna)-Boljunec 15 km
Boljunec (6.00)-Bazovica 9 km
Bazovica (7.15)-Sežana 10 km
Sežana (8.30)-Dutovlje 9 km
Dutovlje (9.30)-Zagrajec 16 km
Zagrajec (11.00)-Bilje 17 km
Bilje (12.45)-Solkan 12 km
Solkan (14.00)-Kanal 20 km
Kanal (16.00)-Tolmin 19 km
Tolmin (18.15)-Kobarid 17 km
Kobarid (19.45)-Bovec (22.30) 22 km

Razdalje so približne, prav tako urnik, pot je dolga približno 170 km. Tekači prenašajo 0,2-kilogramsko štafetno palico iz aluminija, dolgo 15 cm, njen premer je 2,5 cm. Osnovna naloga je preteči vso razdaljo, na posameznih odsekih lahko sodeluje poljubno število tekačev.

 

Objavljamo nekaj fotografij o prvi štafeti (29. marca 2014).


spomin2
Štafeta je svojo pot iz Bovca začela pred zoro. Prvi nosilec je bil Toni, organizator maratona pred 37 leti.

 

spomin4

Množica bovških tekačev in njihovih južnih sosedov pri Kobaridu.

 

spomin5

Kanal, kjer je Sonja štafeto predala Počasnim, a drznim.

 

spomin6

V Solkanu je Renato štafeto predal Jani.

 

spomin7

Postanek pri Valdi v Biljah.

 

spomin8

Edvin je v Zagrajcu tekače sprejel s teranom.

 

spomin9

Rajko in Stojan sta štafeto ponesla prek Krasa.

 

spomin10

Za pot prek Italije je poskrbela ekipa iz Boljunca, Beke in Šareda.

 

spomin11

Istrani so poskrbeli, da je štafetna palica v koprsko Taverno prispela pred polnočjo.

 

spomin12

Štafetna palica iz aluminija.

 

VJ