Gremo na SP v gorskem in trejl teku v avstrijski Innsbruck

INNSBRUCK

05 06
 2023

 

 

 

 

 

 

Slovenska reprezentanca gorskih in trejl tekačev, za katero skrbi Združenje za gorske teke v okviru Atletske zveze Slovenije, se v ponedeljek in torek, 5. in 6. junija, odpravlja v Innsbruck na Tirolskem, kjer bodo med 6. in 10. junijem organizirali drugo svetovno prvenstvo (SP) za gorske in trejl tekače.

Prvo združeno prvenstvo teh tekačev so lani izpeljali na Tajskem, avstrijsko pa je bo prvo, ki se ga bo udeležila tudi Slovenija. V ekipi je 13 tekačev in 11 tekačic, nastopili bodo v vseh štirih disciplinah, vertikalu, kratkem in dolgem trejlu ter klasičnem gorskem teku (gor-dol), in to posamično in ekipno (razen ženske ekipe v kratkem trejlu).

Največ si lahko obetamo od Timoteja Bečana, tačas sedmega na svetovni lestvici gorskih tekačev, ki jo sestavlja svetovno združenje za gorski tek WMRA; žal je zaradi poškodbe udeležbo odpovedala Lucija Krkoč, ena najuspešnejših slovenskih gorskih tekačic v preteklih letih. Slovenija je s prvenstev WMRA doslej domov prinesla več kot 30 medalj, najuspešnejši je bil Mitja Kosovelj s petimi odličji za posamične članske nastope, od tega dvema zlatima (in še številnejšimi mladinskimi). Prvi dve medalji sta na SP leta 1998 za Slovenijo osvojili Tina in Ines Hižar (ekipno zlato, temu je Ines dodala še posamično srebro), prvo člansko odličje (srebro) je leta 2005 za Slovenijo osvojil Toni Vencelj, leto 2003 pa je bilo najuspešnejše v zgodovini nastopov tekačev samostojne Slovenije, na Aljaski (ZDA) smo bili po zaslugi fenomenalnih mladincev in mladink najuspešnejši med vsemi državami.

SP (World Mountain and Trail Running Championship – WMTRC23) ob koordinaciji mednarodnega združenja za lahko atletiko World Athletics skupaj pripravljajo IAU, združenje ultratekačev, ITRA, združenje trejlov, in WMRA. Slednje je najstarejše, zgodovina njegovih SP seže v leto 1985, medtem ko je ITRA svoje premierno SP pripravila leta 2007, vendar je uspešnejša pri sponzorjih in napreduje na krilih rastočega zanimanja za teke v naravi vsepovsod po svetu. WMRA predseduje Slovenec Tomo Šarf.

Na Tirolskem pričakujejo od 1.400 do 1.500 tekačev iz 60 do 70 držav. Naslednji organizator SP bo leta 2025 Španija (Pireneji). Več na spletni strani: innsbruck-stubai2023.com/en/.


Spored tekem:

Sreda: vertikal M+Ž, člani, 13.00
Četrtek: kratki trejl M+Ž, člani, 9.00
Petek: dolgi trejl M+Ž, člani, 6.30
Sobota: klasični GT M+Ž, člani+mladinci, 10.00

Ljudstvo tekačev bo naše tekače spremljalo na prizorišču tekem, poročila bodo objavljena na Facebok profilu Ljudstvo tekačev.

 

VJ