27. Tek na Ratitovec

ŽELEZNIKI

03 06
 2023

 

 

 

 

AD Železniki je svoj 27. tek izpeljalo na prvo soboto v juniju. Dosedanjim tekom, na katerih so tekli odrasli in otroci, so letos dodali 27-kilometrski trejl. Zmagovalca prestižnega Klasika (11 km, 1.200 višincev) sta bila Timotej Bečan in Klara Ljubi.

Vreme tekačem ni bilo naklonjeno, Ratitovec je bil zavit v oblake in njegov vrh zelo hladen, za razliko od doline, kjer so udeleženci zaključne podelitve bežali pred žgočim poletnim soncem. Bilo je veliko  negodovanja zaradi slabe vidljivosti in posledičnega izgubljanja na progah, slednje je tudi krojilo vrstni red, tudi na stopničkah. Organizatorji bi morali, po mnenju številnih tekačev, predvideti takšen zaplet in dodatno označiti teren. Na srečo megla in spolzka tla nista zahtevala težjih poškodb, zdrsi so se iztekli srečno.

Prestižna tekma na Klasiku je privabila tudi glavna tekmeca za zmago zadnjih let, Timoteja Bečana, tačas številko sedem na WMRA svetovni lestvici, in Mirana Cveta. In to kljub temu, da ju v sredo na svetovnem prvenstvu v gorskem in trejl teku v avstrijskem Innsbrucku čaka vertikal, pokonci postavljen kilometer. Timotej je za LT na cilju, kjer je tokrat pridelal kar lepo prednost pred Miranom, povedal, da se čuti dovolj dobro pripravljenega in da je njegova regeneracija hitra, tako da bo do srede nared za svetovno preizkušnjo (morda najpomembnejšo v letu, dodajmo). Pa Ratitovec mu ni bil dovolj, zvečer je tekel še v Medvodah, na nočnem teku, kjer pa je hranil moči in zmago prepustil tekmecu. Mirana o izbiri tekem nismo spraševali. Ko smo pri avstrijskem SP, dodajmo: tam bo tudi Ljudstvo tekačev, o nastopih naših bomo sproti poročali vsak dan, od srede do sobote (7.-10.6.), na našem profilu Facebooka, organizatorji pa napovedujejo tudi, da bodo na streamingu neposredno prenašali tekme. Avstrijsko prvenstvo bo drugo, na katerem bodo združeno nastopali gorski in trejl tekači, po lanskem SP na Tajskem, kjer Slovenije ni bilo; temu primerna bo številčnost slovenskih tekačev (24).

Ženska konkurenca je bila na Klasiku oskubljena, tako da dosežka zmagovalke Klare Ljubi ne bi mogli realno ocenjevati. Deset minut prednosti pred prvo zasledovalko pa ni malo, že po njenem videzu in izdatnejši mišični masi je tudi mogoče sklepati, da je Klara napredovala v bitkah s klanci. Za LT je povedala, da se bolj kot prej posveča treningu v fitnesu, poškodba pa jo je ovirala v prizadevanjih za vstop v reprezentanco – kar ostaja njena ambicija.

Panoramski tek (7 km, 600 m vzponov) je tokrat prinašal naslove in pokalne točke veteranom, slaba vidljivost pa je v dogajanje na cilju, kjer ni bilo mogoče razločevati, kateri prihodi kam sodijo (a niti gledalcev ni bilo veliko, žrtev zmede smo bili le poročevalci). Marko Leban je na cilju trdil, da je tretji, izkazalo pa se je, da sta dva sotekmovalca, ki sta bila pred njim, zašla, tako da se je na koncu veselil zmage. V ženski konkurenci je kraljevala veteranska trojica Ivica-Urška-Mihaela.

Prva izvedba trejla (27 km, po 1.400 m vzponov in spustov) ni bila prav množična, so pa tekači pohvalili progo (a niti zmagovalec ni bil imun na izgubo orientacije). V zgodovino tekov na Ratitovec sta se prva vpisala Postojnčanka Rebeka in Korošec Tadej.

Drugič zapored, po Hotavljah in tamkajšnjemu trejlu KBK, se je izkazalo, da je neujemanje standardov (starostna razporeditev tekačev v kategorije) moteče. V Hotavljah najboljših v kategorijah niso razglasili in na točke bomo morali počakati, da jih preračunajo koordinatorji PGT, v Železnikih pa so tekmo pokala PGT zadnji hip prekvalificirali v tekmo zgolj za udeležbo. Tekači si želijo uskladitve standardov organizatorjev tekov in preprostejša pravila.

Naslednja tekma PGT bo članska Mala gora 11. junija, start je napovedan za 10. uro.

 

Izidi, absolutno:

Klasik, moški:

  1. Timotej Bečan (KGT Papež) 1:00:40
  2. Miran Cvet (KGT Papež) 1:04:19
  3. Simon Alič (ŠD Nanos) 1:08:10

Ženske:

  1. Klara Ljubi (AK Krka) 1:24:34
  2. Vesna Pavlovič (NAV) 1:34:25
  3. Nežka Hribernik !:37:15

Panoramski, moški:

  1. Marko Leban (ŠD Nanos) 48:12
  2. Bojan Kožuh (KGT Papež) 50:41
  3. Bojan Galin (KGT Papež) 50:58

Ženske:

  1. Ivica Žlogar (KGT Papež) 53:38
  2. Urška Trobec (KGT Papež) 56:16
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 56:53

Trejl, moški:

  1. Tadej Skitek (K24 UT Team) 2:38:34
  2. Dušan Podlogar (ŠD Pokljuka) 3:05:47
  3. Vid Debeljak (Gorski kozli) 3:07:46

Ženske:

  1. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 3:00:40
  2. Nastja Mihelčič 3:12:21
  3. Simona Dolinar (Banda tekaška) 3:15:06

 

 

Najboljših šest na klasični progi.

 

Fotogalerija (z izidi) na Foto Google je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipMHNvNlt0DVzav96EqjFWu83Tpl2cqwxIQNykt2D4DeFF3mpCHnIa7kiBTIYgFgoQ?hl=sl&key=QmNkSWtYYWs4b3FXb2h5bjBIV0dpQkEwU1RzUEdn

 

Video (YouTube) je na:

https://www.youtube.com/watch?v=RiqW0nmXVVk

 


VJ