Dvajsetič na Špičasti vrh

ZADLOG

28 05
 2023

 

 

 

 

Dvajseti tek iz Zadloga na Špičasti vrh je društvo Trma zadnjo nedeljo v maju zaključilo z veliko, slastno torto, zmage pa sta se veselila Lucijan Zalokar in Varineja Drašler, slednja z rekordom.

Tek na Špičasti vrh, štiri kilometre dolžine in kakšnih 400 metrov višine, ne sodi med težje teke v pokalu PGT, je dovolj tekaški, da na njem svoje odlike uveljavi Lucijan Zalokar, po atletski profesiji srednjeprogaš, katerega tekaška ljubezen so že nekaj časa gorski teki. Na Špičastem vrhu je novinar in pisatelj, zdaj že redni udeleženec primorskih tekov, vpisal svojo tretjo zmago v pokalu PGT, drugo na tej progi (zmagal je že lani). Od Simona Aliča ga loči četrt stoletja (letnika 1971 in 1995), pretečeni kilometri pa Simonu med drugim pomenijo tudi 12 let trajanja njegovega rekorda na Špičastem vrhu. Tudi letošnjo tekmo je rekord zdržal, medtem ko je Varineja Drašler postavila novo znamko. Slednje zahteva pojasnilo.

Zadnji dve leti je bil start teka premaknjen za nekaj deset metrov bliže tamkajšnjemu igrišču, letos pa so ga vrnili na običajno mesto. To pomeni, da obstajata dve vrsti rekordov, na nekoliko daljši progi (na tej so tekli tokrat) in na skrajšani. Na skrajšani progi sta lastnika rekordov Lucijan (22:18 leta 2022) in Varineja (24:31 leta 2021), na tradicionalni, daljši progi pa Simon A. (20:47 leta 2011) in Varineja z letošnjim dosežkom. Podatki so vzeti iz arhiva PGT. Simonov rekord je za zdaj na varnem, okrog Varinejinega pa bo verjetno v naslednjih letih gneča – in najbrž lastnica rekorda tega ne bo opazovala križem rok (nog).

Varineja je v nedeljo dopolnila poker zmag, najboljša je bila na vseh tekmah 2020-2023. Anja je tokrat ponovila uvrstitev na tretjo stopničko, druga je bila Lucija Krkoč, trenerka ostalih dveh, ki zaradi poškodbe zadnje čase ne more trenirati tako, kot bi si želela. Med moškimi je zasedba prvih dveh mest ostala enaka, na tretjem pa je Uroša Rozmana zamenjal Urban Lavrenčič. Uroš je tokrat na nehvaležnem četrtem mestu, »leseno medaljo« pa je med dekleti po Hotavljah še drugič osvojila Angležinja Madeleine Whybrow. Dejstvo, da je bila četrta, nikakor ne pomeni, da je z njenim treningom in dosežki kaj narobe, treba je le vedeti, da je prva trojica sestavljena iz samih reprezentantk, ki bodo na začetku junija v Avstriji skušale priti kar najviše na svetovnem prvenstvu.

Ob 55 odraslih, kar je za letošnje gorskotekaške razmere zelo solidno število, je v Zadlogu teklo še 46 otrok, večinoma domačinov. To je čudovita množičnost, ki bi se je – četudi na nekaj nižji ravni – želeli tudi na drugih mladinskih tekih. Najhitrejša sta bila na dvokilometrski progi predstavnika mlajših, tako dečkov kot deklic, Anej Curk in Lina Božič. Odlična ultraša Jan Božič in Nina Frelih, prvi je na tej progi zmagal pred šestimi leti, Linina starša, sta bila tokrat navijača, kajti letošnje (in še kakšno) leto je namenjeno prenovi družinskega bivališča in za resen trening enostavno ni časa.

Izvedba teka je bila takšna kot vedno, prijazna in izdatna, slovesu enega najprijetnejših tekov v PGT in na Primorskem se društvo Trma ni izneverilo. Če se ozremo za dve desetletji nazaj, pravzaprav lahko ugotovimo, da je bil Zadlog začetnik sloga ne pretirano množičnih, zato pa izrazito domačnostnih tekov. Vsem, ki sodelujejo pri organizaciji, in zvestim tekačem (po ne docela preverjenih podatkih imajo po 19 udeležb Urban in Luka Rupnik ter Danilo Pudgar, ki je prvi tek zgrešil ravno tokrat) sta se zahvalila dolgoletni gostitelj prireditve Jošt Rupnik in Gregor Rupnik, predsednik KS Črni Vrh.

Naslednji gorski tek iz serije PGT bo Tek na Ratitovec (3. junija) s ponudbo nekaj tekov različnih dolžin. Zaradi neujemanja starostnih kategorij bo tek veljal le za udeležbo, so sporočili koordinatorji PGT. Za točke bo spet veljala Mala gora (11. junija).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Lucijan Zalokar (AD Kladivar) 22:17
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 22:55
  3. Urban Lavrenčič (ŠD Nanos) 23:01

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 24:37
  2. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 25:09
  3. Anja Mikuž (ŠD Nanos) 26:35

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar
člani: Urban Lavrenčič   
st. člani: Simon Alič
ml. veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
veterani: Stanko Čufer (PGT)
st. veterani: Bojan Galin (KGT Papež)
ml. članice: Sabina Podbevšek (LJ tekači)
članice: Varineja Drašler
st. članice: Martina Rupnik (Zadlog)
ml. veteranke: Urša Trobec (KGT Papež)
veteranke: Sonja Štucin (Čekovnik)  
ml. dečki: Anej Curk (CINC)
st. dečki: Urban Lampe (OŠ Črni Vrh)
ml. deklice: Lina Božič (TSK Idrija)
st. deklice: Meta Žgavec (OŠ Črni Vrh)

 

 

Najhitrejše so bila članice državne reprezentance (z leve): Lucija, Varineja, Anja.

 

Najhitrejši moški (z leve): Simon A., Lucijan, Urban.

 

Fotogalerija z izidi (Foto Google) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNsAmwiFQB7Y5YLuWMSvE6sBJFlNCXmO4m5qzSiQIMlZqu_Y8hpYOfb4BiOLNiltw?hl=sl&key=alRUbXpDeVpXMFJ3djRvbWtpVWJtclMxOXhLNV9R


Video (YouTube) je na:

https://www.youtube.com/watch?v=PfCDHsQ6Yec

 


VJ