Štafeta Ljudstva tekačev Koper-Bovec 2022

PRIMORSKA

10 09
 2022

 

 

 

 

Po koronski pavzi v letu 2021 je Ljudstvo tekačev osmič izpeljalo štafetni tek, s katerim je povezalo oba primorska cestna maratona, istrskega in bovškega. V soboto, teden pred Blitz Bovec maratonom, je 29 tekačev povezalo Koper in Bovec, v 18 urah so pretekli 160 kilometrov. Ob štafetni palici so šefu bovškega maratona Vasji Vitezu v Bovcu izročili tudi pozdrave in najboljše želje za izvedbo njihovega teka Simona Rusjana, predsednika društva Istrski maraton.

Čas za izvedbo primorske maratonske štafete ni bil ravno najprimernejši, tako vsaj govorijo komentarji tekačev, ki so tekli na prejšnjih štafetah (trgatev, poškodbe, zgodnjejesenski opravki, proslave …), tokrat pa so se opravičili; temu moramo dopisati ugotovitev, da se niti štafeta ni uspela izogniti splošnemu trendu upadanja zanimanja za tek v letošnjem (in tudi kakšnem prejšnjem) teku, o čemer govorijo številke o udeležencih tekov. Rekordna udeležba, 60 tekačev, je zapisana v poročilu za leto 2019. A pomembno je vztrajati, in nekateri tekači so se letos že osmič podpisali na seznam udeležencev, ki ga organizatorji pripravimo za vsako izvedbo. Težav s pokrivanjem posameznih odsekov ni bilo, na nekaterih je bil kakšen tekač manj, zato pa je bilo medsebojno usklajevanje različno hitrih tekačev bolj preprosto. Tokrat so se tekačem pridružili trije kolesarji in tekačem olajšali tek v oteženih okoliščinah, zlasti v mraku.

Novost je bila izpeljava odseka Kanal-Tolmin, nevarno pot po asfaltu soteske je zamenjala trejl varianta prek Mosta na Soči s 300 višinskimi metri, ki jo je predlagal Tomaž Kenda – in jo je tudi pretekel. Kljub temu, da je sedem izvedb ponudilo v razmislek precej možnosti racionalnejše in varnejše izvedbe,  je tudi osma navrgla kakšno novost, vredno preizkusa v naslednjih letih.
Začelo se je ob petih pri koprski Taverni, kjer so Marko Dugon (lastnoročno je izdelal letošnjo štafetno palico iz medenine), Darja Dugon in Tatjana Gornjec (spremljevalno vozilo, logistika) delali družbo Simonu Rusjanu, ko je v kamero podpisanega poročevalca povedal sporočilo za Vasjo Viteza – nato pa nekaj sto metrov še pospremil prvi nosilki. Par gorenjskih tekačev, zvestih privržencev štafete, je kot običajno spremljal kuža Tor.

Na poti prek meje, do Boljunca, se je zdanilo, v drugi etapi, vzponu na Kras, so do Bazovice tekli Tržačan Maksi Ferfoglia, »internacionalec« Mitja Farkaš (doma je na številnih koncih Slovenije) in Sara Del Giusto, Slovenka italijanske narodnosti. Odlično kombinacijo narodnosti in kulturnih okolij sta na poti do Sežane še stopnjevali Vesna Parovel iz Boljunca in Federica Lippi – Kika iz Trsta. Meje so zato, da se jih briše, bi rekli za tako pisano tekaško druščino.

V Sežani sta medenino, dobrega pol kilograma tehta, prevzela Tina Mavrič, ki je znana po svojih gimnastičnih kolesih na ciljih tekov, in novi predsednik Kraških tekačev Bogdan Filipovič. Ponesla sta jo do Dutovelj, kjer ju je zamenjala druga ekipa Kraških tekačev: Andreja Smodiš, Marija Pifar in Rajko Skok. Njihov cilj je bil v naraščajoči vročini Zagrajec, kjer štafeto vsako leto sprejme in pogosti družina Kosovelj. Tokrat v razširjeni zasedbi, saj je le nekaj dni prej na svet privekal Tevž, tretji sin Mojce in Mitje (spomnimo, dvakratni svetovni prvak in najboljši slovenski gorski tekač vseh časov). Mitja se je tokrat izkazal tudi kot serviser spačkov, z njegovo pomočjo je spremljevalno vozilo lahko nadaljevalo pot proti severu.

Valdi Dornik, eni najboljših slovenskih dolgoprogašic v svoji veteranski kategoriji, je pripadel odsek Zagrajec-Bilje, speljan naravnost prek pogorišča. Valda je imela težave zlasti na začetku, proti Temnici, saj sta ogenj, nato pa še dež uničila prej čudovito, senčno gozdno pot. Znano je, da so Bilje, kjer domujeta Valda in Valter Dornik, vsako leto gostitelja štafete, eden najbolj vročih krajev v državi. Sonce je še bolj zažgalo, ki je palico prevzel Matej Gabrijelčič in jo odnesel proti Solkanu. To je bil najbolj vroč del sobotne poti, Mateju pa sta bili v uteho in spodbudo navijačici, ki sta ga dočakali sredi Vrtojbe (seveda je bilo obvezno fotografiranje).

Počasni, a drzni, tradicionalni tekači na odseku Solkan-Kanal, so tistega dne praznovali deseto obletnico ustanovitve. Svojo prvo odsotnost so opravičili, namesto »počasnih« (že dolgo niso več počasni) pa sta šampionki Jana Kotar Ilijaš in Aleksandra Fortin stopili na plin in se v Kanalu znašli precej pred napovedano uro. Vprašali smo ju, kateri dosežek v tekaški karieri jima je najdražji. Jana, ki še sama ne ve, koliko balkanskih naslovov med veterankami je osvojila, je povedala, da je najbolj ponosna na to, da je pri petdesetih postavila še vedno veljavni državni rekord 19:39 na petkilometrski razdalji, ob tem pa ji je letos uspelo opraviti Ironman. Dodajmo, da je ena ne tako številnih Slovencev, ki so odtekli vseh šest velikih svetovnih maratonov. Aleksandra je ponosna, da je pri štiridesetih v Frankfurtu maraton odtekla v času 2:48:35. Klanjamo se, dami!

Ko je štafetna palica v Kanalu prehajala iz rok šampionk v roke (še enega tekača iz Boljunca) Paola Glavine, je začelo deževati. Slaba napoved za tekača Tomaža Kendo, letos že zmagovalca nekaj primorskih tekov, ter kolesarjev Ane Radivo (najuspešnejša tekačica Istrskega maratona doslej) in Paola (poškodba je onemogočila njegov tekaški nastop). Toda nekomu tam zgoraj je štafeta všeč, saj je dež komaj oplazil trojico na poti proti Tolminu, medtem ko je spremljevalno vozilo izkusilo točo, a se je uspelo skriti pod streho tolminske bencinske postaje, kjer je bila dogovorjena izmena (na enem od tamkaj parkiranih avtov je toča razbila prednjo šipo). Dež je v Tolminu odnehal, do Bovca je štafeti prizanašal.

Tomaž & Comp. so pridelali skoraj enourno prednost pred zastavljenim urnikom in tako naslednji tekačici, Tolminki Gaji Leban Jež, omogočili, da je dobršen del poti proti Kobaridu tekla po svetlem. Gajo je na kolesu spremljala sestrica Vita (ko že naštevamo dosežke: Gaja je že bila državna prvakinja, Vita pa podprvakinja); na poti se jima je pridružil prav tako Tolminec Gregor Močnik.

Zadnji odsek Kobarid-Bovec so tekači zmleli v temi, pri tem jim je z avtomobilskim varovanjem pomagal Vasja Vitez. Gaja je štafeto predala Barbari Leban, nato pa so se na dobrih 20 kilometrih izmenjali predvsem mladi tekači (Tina Fratina Žagar ima sicer kakšno leto več, a je po srcu še zelo mlada): Mathias Mlekuž, Tia Žagar, Barbi Melihen in Kimi Melihen. Slednji je medeninasto palico izročil Vasji, ta pa se je zahvalil vsem sodelujočim, za tek in dobre želje, predvsem pa Simonu in Istrskemu maratonu. Zaželel si je, da bi se tradicija štafete nadaljevala še mnoga leta. No, bomo videli … Dan se je iztekel ob nazdravljanju z žlahtnim teranom Edvina in Mitje Kosovelja.

 

Začetek v Kopru.

 

 

Konec v Bovcu (opravičilo zaradi slabše kakovosti posnetka, očitno je bil tudi fotoaparat takrat že utrujen).

 

Fotogalerija je na Facebooku:

https://photos.google.com/share/AF1QipMFrhvRKPfF4DvKdjUZ1mZqpBbWMW6yHAMuN3KByKRuwJAASarQ4TQ6kY0TAkO95A?hl=sl&key=S1ZHNDlhQWJjZ180cUtXUjNxQlRpQ0JSZTRYczRR

 

Video je na You Tube:

https://www.youtube.com/watch?v=U2BoBQ3_l80&t=6s

 

 

VJ (poročevalec je pobudnik in koordinator tega štafetnega teka)