23. Gorski tek na Nanos

PODNANOS

10 10
 2021

 

 

 

 

 23. izvedba Gorskega teka na Nanos (spominski tek Fabjana Furlana) je bila okrnjena, brez otroškega teka, kateremu so se organizatorji iz PD Podnanos odrekli zaradi slabih epidemioloških razmer. Teklo je 43 moških in 15 žensk, ki so se pomerili na standardni progi, dolgi slabih šest kilometrov, z nepolnimi 700 višinskimi metri. Zmagala sta Miran Cvet in Lucija Krkoč, Lucija je bila z izboljšanim rekordom junakinja dneva.

Dan je bil hladen, sonce se je pokazalo le za krajši čas, kraljevala je burja (ni bila tako zoprna kot v Tržaškem zalivu, kjer so na Barkolani odpovedali tekmovanje v večini jadralskih razredov), a tekače je varovalo gozdno zavetje, vzpon pa jih je prijetno grel. Tekači so na cilju lahko preizkusili ponudbo Eko koče, prej lovske, ta je pod novo upravo (Eko in tudi Vojkove koče) razširila svojo kulinariko, razmišljajo še o ponudbi prenočišč.

Glede na to, da se je Marko Tratnik odločil za nastop z rolkami na 3. Tinetovem memorialu, obe tekmovanji pa sta potekali istočasno, je bilo na startu teka jasno, da bosta Miranu Cvetu konkurenca predvsem Simon Alič in morda še Stanko Janžekovič. Miran je vlogo favorita odigral brez jecljanja, edini se je spustil pod pol ure, Stanko pa je bil pred Simonom, sicer rekorderjem proge, nekoliko nepričakovano. Leseno medaljo si je priboril Uroš Vodopivec, ki ni še pozabil teči, kljub starševskim opravkom. »Kolikor vložiš, toliko dobiš,« je komentiral, z izidom in uvrstitvijo je bil zadovoljen.

Prvo ime tekme pa je bila Lucija Krkoč. Sinka in hčerkico je tokrat pustila doma in se povsem posvetila teku. Po daljšem času je tekla na polno, kar ji je omogočila dobra pripravljenost (njeni treningi zdaj temeljijo na kakovostnem, ne toliko količinskem pristopu). Na cilju je predse spustila samo pet (hitrih) fantov in rekord Klementine Lemut je izboljšala kar za minuto in pol. Z dosežkom je bila prezadovoljna, saj že dolgo na vzponih ni čutila tako dobrih nog. Na vprašanje, ali lahko prihodnje leto pričakujemo vrnitev dosežkov na vrhunsko raven, pa je odgovorila, da preoptimistična pričakovanja ne bi bila na mestu, saj se vse skupaj lahko hitro podre, že po nekaj dneh bolezni … Očitna pa sta njena pripravljenost in volja, da se negovanju forme resneje posveti. Njena naslednja preizkušnja bo štafetni nastop v italijanskem Morbegnu 24. oktobra, kamor se bodo odpravile močne slovenske ekipe. Mimogrede, Lucija je do pred kratkim trenirala na Nanosu drugouvrščeno Varinejo Drašler in piše treninge tretji Anji Mikuž. Na Šmarni gori sta 2. oktobra Lucija in Varineja osvojili prvo in drugo mesto.

Organizatorje iz Podnanosa, ki so svoj tek v korona času izpeljali kljub težavam, medtem ko nekateri drugi organizatorji teke odpovedujejo, velja pohvaliti (namesto toplega obroka so zagotovili sendviče, tudi tokrat je bilo na mizi grozdje).

To je bil zadnji tek iz serije PGT 2021, saj so vzpon na Sabotin z italijanske strani odpovedali. Tako v letu 2021 preostaja samo še zaključna prireditev v Gaberju, predviden za 28. november. Zaradi pogostih sprememb v letošnjem tekmovalnem letu so uvrstitve v pokalu še v obdelavi, neuradno sta absolutno najboljša Elis Filipič in Varineja Drašler.

Na tretjem vzponu rolkarjev (Tinetov memorial) sta bila med 11 udeleženci najhitrejša Marko in Petra Tratnik.

 

Lucija Krkoč je po zmagi na Šmarni gori na najvišjo stopničko stopila tudi na Nanosu.

 

Najhitrejši trije moški.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Miran Cvet (KGT Papež) 29:29
  2. Stanko Janžekovič (AD Železniki) 30:50
  3. Simon Alič (ŠD Nanos) 31:11

Ženske:

  1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 33:48
  2. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 35:46
  3. Anja Mikuž 40:21

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler (TK Šmarnogorska naveza)
člani: Uroš Vodopivec  
st. člani: Sašo Pagon (Žnidarčkova domačija)
ml. veterani: Stanko Janžekovič
veterani: Miran Cvet (KGT Papež)
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Anja Mikuž
članice: Lucija Krkoč
st. članice: -
ml. veteranke: Sara Del Giusto (ŠD Obala Trail)  
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
st. veteranke: -


Fotogalerija (z izidi) je na povezavi
https://bit.ly/3Dt4KFG

Video je na povezavi:
https://www.youtube.com/watch?v=jNRndfnVWe8

 

VJ