Državno prvenstvo v gorskem teku gor-dol

ŽALEC, GRIŽE

18 04
 2021

Atletsko tekaško društvo Savinjčan iz Žalca je v Grižah (Limberku) 18. aprila 2021 v sodelovanju z gorskotekaškim združenjem dan po svojem (virtualnem) trejlu izpeljalo državno prvenstvo v gorskem teku, disciplina gor-dol. Zmagovalci so bili Timotej Bečan in Ana Čufer v članski ter Klemen Španring in Loti Rotar v mladinski konkurenci.

V času epidemije veljavna pravila za organiziranje športnih prireditev, ki dopuščajo udeležbo zgolj v Atletski zvezi Slovenije včlanjenim tekačem, so vsem udeležencem naložila nekaj dodatnih obveznosti.  Ustvarili so nekakšen mehurček, v katerega so smeli vstopiti samo testirane osebe oziroma tisti, ki so bolezen že preboleli. Težav potem ni bilo, tekmovalci so se normalno družili in uživali v enem redkih športnih dogajanj teh časov.

Organizatorji, ob pomoči gasilcev in drugih prostovoljcev ter sponzorjev, so svoje delo opravili odlično, kljub temu, da društvo Savinjčan, predseduje mu Boris Podpečan, obstaja in deluje le nekaj let. Lahko bi rekli, da je bilo prvenstvo dober test pripravljenosti na zahtevnejše organizacijske podvige – v Žalcu ne skrivajo ambicij, da bi kandidirali za izvedbo evropskega gorskotekaškega prvenstva. Tekmovalci so hvalili, od temeljitega označevanja trase (ta element je v zadnjih časih na marsikaterem teku v naravi zapostavljen) do urejanja izidov, pogostitve, ne pretirane startnine in praktičnih nagrad najboljšim.

Konkurenca je bila državnemu prvenstvu primerno močna, iz špice slovenskega gorskega teka so manjkali le lanska prvakinja, drugouvrščena na svetovni listi WMRA Mojca Koligar, Miran Cvet, Jošt Lapajne in morda še kdo.

Lanski naslov je obranil Timotej Bečan, Ana Čufer pa je na najvišjo stopničko stopila že tretjič. Zmagovalca sta bila še Klemen Španring, ki je lani tekel v članski konkurenci, na pobočjih Bukovice pa je znova dokazal, da je naš najobetavnejši gorskotekaški talent, in Loti Rotar, po skoku Nuše Mali in Špele Gonza v člansko konkurenco najobetavnejša mladinka. Člani so tekli na 11-kilometrski progi s 750 metri vzponov, mladinci pa na 7-kilometrski s 375 metri vzponov.

Najuspešnejši kolektiv je bil ŠD Nanos s štirimi medaljami, njegove barve je branila tudi Lucija Krkoč, osvajalka številnih medalj na svetovnih prvenstvih in zmagovalka svetovnega pokala. Lucija je po odhodu med mamice (veselje ji delata fantek in punčka) tokrat prvič po nekaj letih nastopila na tako pomembnem tekmovanju. Njena vrstnica in klubska kolegica Petra Tratnik je osvojila bron, varovanka Ana Čufer je – kot rečeno – zmagala, sama pa je bila peta, za še eno nekdanjo prvakinjo Tino Klinar. Čas in energija za treninge sta ji dodeljena v omejenih količinah, izid po vrnitvi pa je spodbuden in nakazuje, da šampionka še zdaleč ni povedala zadnje besede. Še ena šampionka se je izkazala, 54-letna Urška Trobec, imetnica medalje s svetovnega prvenstva, najstarejša na tekmi, je med 20 članicami zasedla 12. mesto.

Petrin brat Marko je sprva zaostajal za vodečim Timotejem, v spustu zadnjih kilometrov pa se mu je dodobra približal. Marko, slovi kot vzor ferpleja, je vodilnega opozoril, da prihaja, tako da je Timotej lahko pravočasno pospešil in obranil zmago na teku, ki mu je omogočal varčevanje z močmi.  Na cilju je pohvalil tako izvedbo tekmovanja kot progo, zanj eno najlepših v Sloveniji. Tretje mesto je kar nekoliko presenetljivo zasedel Tim Seničar, tako da lahko zapišemo: če si se imenoval Tim, si imel že na startu veliko možnosti za uvrstitev na stopničke. Ni pravice na tem svetu, bi rekli ostali. Aleš Žontar, tudi on šampion ferpleja, je bil četrti, peti pa je bil stalni član reprezentance Gašper Bregar. Visoko, na 19. mesto med 43 člani se ja zavihtel 63-letni veteran Bojan Galin, najstarejši na progi Anton Knavs, 65 let, je za seboj pustil šest tekmecev, na deveto mesto pa se je uvrstil proslavljeni Marjan Zupančič, sicer ljubitelj daljših prog; na tekmo je prišel tako rekoč naravnost iz nočne izmene.

Med mladinci je Klemnu sledil njegov vrstnik, triatlonec Jakob Medved, tretji je bil Tim Breznikar (seveda tako visoko ni prišel zaradi svojega imena, temveč zaradi hitrih nog), za 17-letno Loti je na cilj prišla zgolj 14-letna Sara Bilban, tretja pa je bila 15-letna Gaja Leban Jež. Klemen in Jakob bosta prihodnje leto tekla med člani, Timu pa se bo še dve leti odpirala pot do naslova med mladinci.

Zna se zgoditi, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, da bo naslednji gorski tek na Colu, Colski izziv, tekma, ki je bila napovedana kot nadomestilo za odpadli novembrski nastop na svetovnem prvenstvu v Španiji, posebna tekma z razpisanimi denarnimi nagradami (razpis je na https://www.ljudstvotekacev.si/sl/).

 

Izidi:

Člani:

  1. Timotej Bečan (Papež) 50:20
  2. Marko Tratnik (Nanos) 50:33
  3. Tim Seničar (KLC) 51:49

Članice:

  1. Ana Čufer (Nanos) 57:10
  2. Nuša mali (OL) 59:45
  3. Petra Tratnik (Nanos) 1:00:01

Mladinci:

  1. Klemen Španring (ASB) 32:10
  2. Jakob Medved (TJL) 33:56
  3. Tim Breznikar (BRE) 34:25

Mladinke:

  1. Loti Rotar (NAV) 39:27
  2. Sara Bilban (NAV) 41:12
  3. Gaja Leban Jež (Nanos) 42:35

 

Najboljše članice

 

Najboljši člani

 

Najboljše mladinke

 

Najboljši mladinci

 

 

 

 

Fotogalerija 1 je na:

https://bit.ly/2Qbm8vm

Fotogalerija 2 je na:

https://bit.ly/2QxrC3u

Video je na:

https://youtu.be/ne315qmp1o8

 

VJ