Soški polmaraton (Maratonina dell' Isonzo)

ŠKOCJAN (SAN CANZIAN D' ISONZO)

10 03
 2019

V Škocjanu pri Ronkah, nedaleč od hitro se razvijajočega tržaškega letališča, sta na 21-kilometrski progi slavila Kenijec Kigen Cosmas, oče treh otrok, ki družino preživlja s tekom, in Italijanka Maurizia Cunico. Najboljša Slovenca, Gorenjec Janez Mulej in Dolenjka Klara Ljubi, sta bila tretja.

Druga izvedba Soškega polmaratona, kakor bomo prevedli italijansko ime Maratonina dell' Isonzo, je bil prijeten tekaški dogodek, ki ga je motil le veter v zadnjem delu proge. Teklo je približno 150 tekačev, na cilju so jih našteli 148, kar je pol manj kot lani. Slovenci so bili razmeroma številni, našteli smo jih 22, medtem ko jih je bilo lani 26. Od tujcev  (neitalijanov) sta tekla še po dva Kenijca in Avstrijca.

Soški polmaraton je eden od treh polmaratonov, ki  jih pripravlja goriško društvo Gruppo Marciatori Gorizia pod taktirko Emiliana Feleppe.  Druga dva sta januarski Briški polmaraton in oktobrski Goriški polmaraton – letos bo na sporedu 6. oktobra. Ni znano, kaj je vzrok padcu števila tekačev iz Italije (morda gre le za prešibko promocijo), vsekakor pa Slovenci svoje udeležbe niso bistveno zmanjšali. Za naše tekače je konec zime takšen tek ravno pravšnja preizkušnja v prvih mesecih leta narejene »baze«. Poudariti velja, da – za razliko od večine italijanskih tekov – organizatorji iz GMG ne sitnarijo z zdravniškimi spričevali in (seveda plačljivimi) tekaškimi dovolilnicami, zato jih velja podpirati tudi z udeležbo. Za razliko od lanske sezone se letos niso odločili za tako imenovani Challenge, izziv treh tekov, katerih izidi se upoštevajo v skupni tabeli. Lani sta v tem tekmovanju v svojih kategorijah zmagala Robert in Rebeka Petrovčič iz Postojne.

Kenijca sta takoj potegnila in naredili vrzel v tekaški koloni. V nadaljevanju sta skrbela samo še za to, da se jima prvi zasledovalci Slovenci niso preveč približali. Če so se, sta pogledala na uro in pospešila. To je bil zanju trening pred resnejšimi nastopi za denarne nagrade. Zmagovalec Kigen naj bi naslednjo nedeljo nastopil na Kokoš Trailu, kjer bo lahko dokazoval, da je hiter tudi v strmino. Ljubljančan Robert Kotnik, redni udeleženec tekov GMG, lani drugi v Škocjanu, je tokrat priznal premoč Gorenjcu Janezu Muleju, med prvih deset pa sta se uvrstila še Domžalčan Martin Ocepek in Dolenjec Sebastjan Puš. Med zmagovalce kategorij so se zapisali Mulej, Kotnik, Petrovčič in Zrimšek, trije Roberti in en Janez.

Maurizia Cunico ni imela prave konkurence med dekleti, tekmo je vzela za trening pred maratonskim nastopom. Sledili sta ji dve »manekenki«, sloki Manuela d' Andrea, ki se bliža 50. letu starosti, in Dolenjka Klara Ljubi, letnik 1993. Četrta je bila Goričanka Jana Kotar Ilijaš, predsednica DLT Filipides iz Šempetra pri Gorici, presenetljivo uspešna po dolgi pavzi na polmaratonski progi. Pričakovati je bilo, da bo pred njo na cilju večkratna prvakinja primorskih pokalnih tekov Aleksandra Fortin, ki bi še pred nedavnim z lahkoto zabeležila najboljši ženski čas v Škocjanu, vendar jo je zavrla poškodba. Vseeno pa je Aleksandra zabeležila šesti čas in tretje mesto med Slovenkami. Jana in Aleksandra sta bili tudi zmagovalki v svojih kategorijah.

Organizatorji po tradiciji na oder povabijo najprej nekaj najhitrejših tekačev, običajno po pet ali deset moških in pet žensk, jih obdarijo z najbogatejšimi nagradami, nato pa razdelijo še nagrade po kategorijah, pri čemer izvzamejo že nagrajene. Zato se lahko zgodi, kar se je tokrat v članski kategoriji (do 35 let): trije Slovenci, Martin Ocepek, Aljaž Plevnik in Matevž Perme, so stali na stopničkah za osvojena mesta od 4. do 6.

 

Izidi:

Moški, absolutno:

  1. Kigen Cosmas (Kenija)  1:11:16
  2. Ken Mutai  (Kenija) 1:11:20
  3. Janez Mulej (AK Radovljica) 1:12:01

4. Robert Kotnik (Asics Slovenija)  1:13:58, 8. Martin Ocepek (AK Domžale) 1:17:19, 9. Sebastjan Puš (AK Krka) 1:18:50

Ženske:

  1. Maurizia Cunico (Casone Noceto) 1:24:37
  2. Manuela d'Andrea (Podisti Cordenons) 1:26:04
  3. Klara Ljubi (AK Krka) 1:27:19

4. Jana Kotar Ilijaš (DLT Filipides) 1:32:36, 6. Aleksandra Fortin (AK Gorica) 1:33:09

Fotogalerija 1 (z izidi v foto obliki) je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipNSllEAOKMaB_7ZyzqS8WyB1fPNj4ut3OX_VZu-YNSfmMoLapAnWbFfFzzXRYg-0A?hl=sl&key=SS1WSjBxT1ctdngxRzdzeVFwOXcxWG5zSFIzY3JR

Fotogalerija 2 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipMD9YgpE4FRUI5Ojh3-T8pzGwQE4eR20kgPA9B62EZV4L4ohw0sa5IkPlm4qeFQvQ?hl=sl&key=MktRajFJNmZTbWQxZlFYdXh3bVh5TU91R0FJWFdR

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=L6HoHWyDOHc&feature=youtu.be

 

VJ